Jakou vybrat novou břitvu

Všeobecné dotazy na břitvy
Flamy

Jakou vybrat novou břitvu

Příspěvek od Flamy »

Dobrý den,
před nějakým pátkem jsem se rozhodl přidat k Vám do klubu lidí s hladce oholenou tváří tím nejkrásnějším nástrojem. Ale během prvních týdnů studování problematiky holení břitvou jsem narazil na pár problémů, ať už s výběrem břitvy nebo jejím následným udržováním. Na foru máte plno užitečných rad, ale jsou roztříštěné v mnoha vláknech a nováček, kterému by se mohlo zdát, že vybrat dobrou břitvu na dnešním trhu není problém, by mohl naletět. Proto bych rád založil toto vlákno, kde by byly konkrétní rady a postřehy k novým břitvám, nikoli k renovaci, údržbě... To bych nechal do jiných vláken. Myslím, že by tento systém mohl pomoci pro nově příchozí v orientaci na foru. Jinak, co se týče fora, je naprosto skvělé, že se dokáže sejít tolik odborníků, kteří své věkem a jistě i krví vykoupené poznatky předají dále, tímto bych Vám všem rád poděkoval.

A teď k otázkám a odpovědím týkajících se koupě nové břitvy. Některé informace jsem již na foru nalezl, ale nejsem si jistý, zda jsem vše správně pochopil.

1. Většinou radíte koupit si břitvu od renomovaných výrobců, ale pro mě jako začátečníka se těžko hledá, které to ty "renomované" značky jsou?
Já osobně jsem při výběru narazil na tyto značky a budu moc rád, pokud se někdo, kdo s nimi má zkušenosti, vyjádří k jejich kvalitě:
BÖKER
DOVO
Thiers Issard
Na internetu se tyto značky tváří jako kvalitní, ale znáte to, není všechno zlato, co se třpytí. Proto budu rád za každý Váš postřeh k těmto značkám a taky za každou další značku, kterou byste doporučili ke koupi, a budu též moc rád, pokud rovnou ke značce přidáte obchod, odkud byste ji koupili, klidně zahraniční.

2. Při koupi nové břitvy není ostří vždy nabroušeno tak kvalitně, aby se s břitvou dalo rovnou holit. Proto bych se chtěl zeptat, jestli je toto známka "nekvality" břitvy? Protože, co jsem se tu dočetl, tak mistr v oboru PetrS říká například o DOVO, že by jí doporučil ke koupi, ale že při koupi ostří není dokonalé a chce dobrousit, to mě osobně nepřijde jako moc dobrá vizitka dobré firmy. Nebo to má nějaký význam, proč břitvy prodávat nekvalitně nabroušené?

3. Materiál čepele: uhlíkatá ocel, nereznoucí ocel nebo damašek?
Který z těchto materiálů je pro břitvu nejlepší? Mám takové tušení, že damašek bude hlavně na efekt? Ale mezi nerezí a klasikou, co byste volili a proč? V tomto se vůbec nevyznám:-(

4. Střenky: záleží na jejím materiálu, nebo to je věc spíše osobních preferencí? Jde mi o trvanlivost a snadnost údržby. Nevím, jak moc třeba trpí střenky dřevěné?

Předem bych Vám všem, co mi poradíte, chtěl poděkovat. Pokud jsem tu napsal nějakou blbost, budu rád, když mě z toho bludu vyvedete.

Díky Marek
PetrS
mentor

Re: Jakou vybrat novou břitvu

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Flamy,
vítám Tě na zdejším foru. Na všechny Tvé otázky jsou zde na foru konkrétní a docela obsáhlé odpovědi.
1) Když budeš vlákna pečlivě pročítat, tak hodnocení jednotlivých značek a stejně tak bohaté zkušenost s kvalitou a uživatelskou hodnotou jsou krásně popsané.
2) Kvalita továrního broušení je skutečně rozdílná nejen mezi jednotlivými značkami, ale i od stejné značky a stejné série. I to však je zde mnohokrát popsáno. V naprosté většině případů to nejlépe posoudíš když novou Břitvu vyzkoušíš na holení. Pokud je to Tvá první, tak je problém s možnosti porovnávat ale i tak se ten rozdíl projeví po následném nabroušení. Mikroskop též ukáže jaký je stav továrního nabroušení. Důležité je, že stav nabroušení neukazuje na kvalitu Břitvy-!!!
3) Uhlíkovka / nerezovka / damašek (damašek pravý / damašek laserový)
Krásně popsané téma s rozvinutou diskuzí - doporučuji pečlivě pročíst
4) Střenky - v naprosté většině případů je to otázka pocitů a poté peněz. Stejné čepele, stejné zdobení a střenky rozhodují o ceně Břitvy. Doporučuji porovnat firemní katalogy.
Materiál střenek - negativa
umělý - podléhá stáří, drolí se, celuloidová hniloba
kost - křehká
rohovina - sežrání kostižerem, změna tvaru
dřevo - měkká a nekvalitní dřeva se mohou deformovat a štípat

pozitiva
umělý - snadná údržba
kost - krásný povrch
rohovina - vysoký lesk a kresba
dřevo - krásná barva a kresba u vzácných a cizokrajných kousků. Tvrdá = nejdelší trvanlivost.

Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Vítej Flamy,
chápu tvůj příspěvek a založení vlákna s informacemi k pořízení nové břitvy. Když to vezmu ze svého subjektivního pohledu tak na jednotlivé otázky bych odpověděl takto:

1. U nových břitev od firem Böker, Dovo či Thiers Issard myslím chybu neuděláš. Jsou to osvědčení výrobci a problém s kvalitou by být neměl. Vybírej dle osobních preferencí, pocitu, peněženky.
U nás se dají břitvy Dovo koupit u Palase - link. Břitvu jsem u nich nekupoval, ale jiné zboží ano a mám s nimi dobrou zkušenost.
Koupil jsem 2 břitvy u Revisora - link a jednání v pohodě a neměl jsem problém.

2. Kvalita ostří nových břitev z továrny je opravdu variabilní. Hlavní důvod vidím v tom, že není možné si v továrně hrát s broušením jedné břitvy několik hodin. Udělá se základní postavení břitu a vcelku rychlé nabroušení. Ti co se břitvami holí si je pak stejně buď brousí sami nebo zašlou k někomu zkušenému na nabroušení.
Má Revisorka přebroušení od nákupu zatím nepotřebovala, pouze obtahuji na řemenu a spokojeně se s ní holím. Nicméně čas kdy půjde na kameny se asi pomalu blíží.
Nové ERN a Böker King Cutter broušení potřebovaly.

3. U materiálu čepele jsem zatím osobně vždy volil klasickou a léty ověřenou uhlíkovou ocel. S nerezovou ocelí nebo damaškem nemám zkušenost. Po holení břitvu osuším a ošetřím olejem a jsem v klidu.

4. U materiálu střenek je to opět hlavně o osobních preferencích. Shrnul to přede mnou PetrS. Já preferuji přírodní materiály - dřevo a rohovinu. Při dobré péči o břitvu se životnosti dřevěných střenek nemusíš obávat. Břitva bude bez problémů sloužit i tvým potomkům.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Ahoj,

ad 1. Ještě by jsi mohl zahrnout značku Puma, nové jsou podobné kvality jako DOVO, možná trochu tvrdší materiál. Měl jsem v ruce několik kusů, nakonec jsem vlastník 3 kusů, všechny holily, ale trochu tahaly, v porovnání s klasickou žiletkou to bylo horší oholení. Po přebroušení jsem plně spokojený. Občas mají né uplně přesný výbrus (a tím trpí i levnější DOVO), hůř se pak brousí, ale zatím jsem nenarazil na kus, kde by to mělo dopad na kvalitu holení. V Praze jsou k vidění v nožístřství na Národní třídě.

ad 3. On možná i každý bude preferovat něco jiného na obličeji. Já mam raději tvrdší materiály tj. spíš uhlíková ocel, kterou je většinou i snazší nabrousit než nerez, u super tvrdých uhlíkových to jen trvá dlouho. Pokud jde o damašek tak to bude hodně o tom kdo, jak a z čeho ho udělal. U břitvy mi přijde spíš jako estetická záležitost (nejde o houževnatost jako u nožů).

ad 4. Pro začátek je asi nejlepší plast (ne celuloid) - levné, snadná údržba a když se k nim dobře chováš tak taky vydrží roky. Jinak mam rád tvrdé dřevo - neklouže, příjemné do ruky a je často hezké. :-) Zapomněl jsi na kovové / titanové, které jsou asi nejodolnější, ale nejsou tak příjemné do ruky a jsou těžké.

Jako začátečník to spíš ber pragmaticky a za rozumnou cenu (2 až 3 tisíce). Jde "jen" o holení a může se stát, že ti břitva nesedne.
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Ahoj Flamy, a vitej zde mezi nami.

Zeptam se Te: PROC chces novou Britvu? Nechces zacit nejdrive s nejakou pouzitou?
U Britvy se ten vek nebere jak u auta.. Nove je super, 20 let stare je absolutni srot (nepocitam oldtimery :lol: )

Nova Britva stoji minimalne 60€ spise ale tak 80€ (1500-2000,-kc)
Pouzitou ve velice dobrem stavu sezenes do 1000,-kc.
Pouzite v dezolatnim stavu k renovaci uz od 100,-kc, ale to ponechme stranou. Ty se chces holit a ne renovovat.

Ona napr. 80 let stara a pouzita Britva Ti udela uplne stejnou sluzbu jako uplne nova.
Jde jen o to, aby nebyla moc pouzita(zbrousena) nebot pri kazdem brouseni se cepel o neco malo zmensuje, a tak samozrejme po 100 (no.. velmi zhruba +/-) nabrousenich je Britva za hranici sve zivotnosti a funkcnosti.
Take hodne rezava by nemela byt..
Pokud nekde ale lezela Britva 50 let v supliku nebo na pude, a nepouzivala se, tak je jako nova.. i kdyz je stara, a na funkcnost/uzitkovou hodnotu to nema vliv. Nechas si ji nabrousit a muzes se zacit holit..

Je treba rict, ze levne Britvy se nekupuji toho duvodu, ze Britva je nastroj na cely zivot! a budes-li se o ni dobre starat, muzou se s ni holit i tvoji synove a pozdeji vnuci.
Dalsi vyhodou je fakt, ze pouzitou Britvu muzes po nejakem case prodat s minimalni ztratou na hodnote, kdyby ti nahodou nesedla..

Popremyslej o tom..
L.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
valentin75
Donátor

Příspěvek od valentin75 »

Ahoj a vitaj na fore.

Ja sa môžem vyjadriť len k britvám TI .
Mám štyri kusy a tri z nich som kupoval ako nové .
Kvalita a spracovanie je podľa mňa veľmi dobré.
Čo sa týka nabrúsenia novo predanej britvy záleží od toho kde ju kupuješ.Ja mám každú od iného predajcu
a všetky boli perfektne nabrúsené.Mal som štastie na obchodníkov,ktorí každú britvu pred predajom nabrúsia.
Material na strenky je vec čisto subjektívna.
U britiev TI je to dosť veľký rozdiel v cene pri rôznych strenkách.
Príklad:pozri odkaz , všetky britvy sú 11/16 , čepel je všade totožná až na to že na najlacnejšej nemáš lept a strenky sú
len z plastu.A rozdiel medz najlacnejšou a najdrahšou je viac ako dvojnásobný.
Tú najlacnejšiu mám a musím povedať že je to jedna z mojich najoblúbenejších.
http://www.thiers-issard.co.uk/page66.html
Zeptam se Te: PROC chces novou Britvu? Nechces zacit nejdrive s nejakou pouzitou?
Wiking ,téma má názov "Jakou vybrat novou břitvu"
Proto bych rád založil toto vlákno, kde by byly konkrétní rady a postřehy k novým břitvám, nikoli k renovaci,
Zadavateľ má asi jasno že na začiatok chce novú britvu.
To je ako keď som si kupoval svoju prvú zbraň. Chcel som nový revolver .44mag.
Ale namiesto rád ohladne konkrétnych modelov mi radili kúp si najprv luger,najprv staršiu.Ale prečo?Moje požiadavky boli jasné
nepýtal som sa čo na začiatok.
Nič v zlom ale ja nemám rád takéto rady .
Palo
mons

Příspěvek od mons »

První nová břitva byla Dovo, je fajn a rád se s ní holím dodnes, ale co se týče zpracování, kvality a provedení
dal bych přednost Thiers Issard. Mají docela obsáhlou nabídku a všechny co jsem zakoupil mi došly v perfektním
stavu a po obtažení na řemenu jsem se šel rovnou oholit. Jednu jsem vzal na posouzení do České Lípy a byla
posouzena jako bezchybná. Tím pochopitelně nechci špatně hodnotit jiné výrobce, ale kvality TI nikdo nedosáhl.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Mohu potvrdit, že mikroskop potvrdil co tady tvrdíme.
TI bylo skutečně nabroušené na 1* :ugeek:
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

No co jsem viděl TI (nikdy jsem se tím neholil) tak vypadala vypiplaná. Aktuálně nějakou zvažuji.

Pokud jde o nová / stará. Vybrat starou a nešlápnout vedle bez zkušeností je dost hazard. Zubaté ostří je vidět +- snadno, prasklá čepel už je horší a různě zohýbaná břitva (do luku, do S) se často nedá poznat bez pomůcek jako je třeba nožové pravítko nebo nefunkční část diamantového brousku (nebo jiná hodně rovná plocha). Brousit takové břitvy je i s úzkými kameny problém.
Flamy

Příspěvek od Flamy »

Dobrý den,
mnohokrát Vám všem děkuji za rady. Vyberu si tedy z nabídky TI. Abych jen vysvětlil své pohnutky, proč novou, tak bych právě jak napsal Ater nechtěl při prvním nákupu šlápnout vedle a riskovat tím, že mě to odradí od holení břitvou. Proto si chci vybrat co možná nejlepší novou břitvu a časem pak třeba zkusím i nějakou tu renovaci. Ještě jednou děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“