Kolega Radgost mi navrhl abych napsal par slov k tomuto skvelemu tureckemu mydlu.
Jedna se o telove mydlo, ne o holici mydlo!
Firma Hacı Şakir je nejznamejsi turecky vyrobce mydel. Vyrabi jak klasicka tuha mydla, tak vetsi mnozstvi tekutych mydel a dalsi kosmetiky jako sampony atd.
Ja osobne z vlastni zkusenosti muzu doporucit ale jen to co sam pouzivam a to jsou ty tuha mydla.
Ty jsou vyrabeny ve 2 typech, mensi "damske" ktere jsou baleny po 5 x 75 gr a vetsi "panske" ktere jsou baleny po 200gr popr. 4x 175gr.
Kdyz jste zvykli na obycejna mydla (á la Palmolive ktera maji uz jen 90gr) a pak si poprve ve sprse vezmete tohle mydlo do rukou, budete mit pocit ze jste podavac na stavbe a drzite cihlu - tak je tohle mydlo obrovske, a pri kazdodennim umyvani celeho tela budete potrebovat asi 2 mesice na jeho "vymydleni". (TIP: Osoby ktere nemaji ruce jak lopaty to resi tak, ze si to mydlo nozem prekroji na polovinu!)
Tyhle "panske" se pouzivaji s velkou oblibou v tech tureckych (a vseobecne arabskych - v celem orientu) laznich HAMAM k mydlovym masazim. Tyhle lazne hamam jsou pro stamiliony orientalnich muzu a zen (samozrejme ze jsou ale oddelene) pevne zakorenenym standartem v jejich zivote a jsou tak samozrejme neodmyslitelne jako kdyz cech jde s kamosema na pivo.
Mydlova masaz se provadi za pomoci takove te "rukavice" navlecene na ruku masera, ktery vas namydli a tak dukladne drhne, ze se pri tom tvori opravdu velke mnozstvi peny ze clovek vypada skoro jak snehulak.
Penivost mydel Hacı Şakir je skutecne skvela a mnohem vetsi nez u jinych mydel.
Duvod proc pouzivam tahle mydla je ten, ze v nem nejsou pritomny ruzne agresivni latky (nektera bezna mydla opravdu obsahuji prumyslove odmastovace ktere se normalne pouzivaji na podlahy fabrik, to si nedelam legraci!) a tak tohle mydlo nevysusuje pokozku a chova se k ni velice setrne..
Zajimave je take jak jsou tyhle mydla parfemovany, jak ty damska tak i ty panska jsou spise kvetinoveho charakteru (ruzove mydlo, jasminove mydlo, levandulove mydlo, serikove mydlo) na coz si prumerny nasinec musi nejprve zvyknout.
Ja osobne nejradeji pouzivam to serikove mydlo, to mi voni ze vseho nejlip. (to 175gr)
Jeste mi velice vyhovuje to jejich jedno neparfemovane "Saf sabun" ktere voni jen zcela decentne citrusove a jedno "Olivovy olej s medem" ktere taky pekne voni.
Ty damska mydla (75gr) jsou vsechny vesmes prilis kvetinova na muj vkus.
Cena mydel je zhruba kolem 15-20kc za 175/200gr kus a je tedy spise podprumerna.
V CR se tyhle mydla asi nikde neprodavaji, proto by bylo nejlepsi si je dovezt z dovolene z Turecka, popr. z Nemecka, kde se daji koupit snad vsude ve vetsich mestech s pocetnou tureckou populaci, napr. Berlin.
PROSIM POZOR: Ich kdyz se u techto vsech mydel jedna o obycejne prumyslove produkty z obrovske fabriky, (firma patri ke koncernu Colgate) tak je jejich chemicke slozeni relativne dobre a kupodivu o trochu lepsi nez u jakychkoliv beznych mydel svetoznamych znacek, a krome jednoho optickeho vyjasnovace ktery ma (dle Greenpeace) negativni vliv jen na zivotni prostredi neobsahuji zadne kriticke latky ktere by zpusobovaly ucpavani poru, byly kancerogenni atd.
--------------------------------------------
Prikladam foto tech mydel. Ty 3 Arko se tam dostaly omylem
Hacı Şakir - mydla
Hacı Şakir - mydla
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Re: Hacı Şakir - mydla
Tohle mýdlo z našeho domu vyhnalo veškeré sprchovací gely.
Zde http://www.dzauhar-abdallah.cz/orient/e ... -4-x-175-g je možné sehnat v ČR. V Praze osobní odběr, poštou 70 Kč. Cena 4x175g je 95 Kč.
V Brne na ul. Solnicni jsem tyhle mydla v jednom malem obchudku take videl, celkem za podobnou cenu.
Kazdopadne to vyjde levneji nez pro ne jet stovky kilometru
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Muzes, prosim, napsat, kde na te Solnicni to presne je? A kolik byla cena, pokud se pamatujes?Wiking píše:V Brne na ul. Solnicni jsem tyhle mydla v jednom malem obchudku take videl, celkem za podobnou cenu.
Potvrzuji Wikingova slova. Obchod se jmenuje "Orient mini market" a adresa je Solniční 3. Mýdla najdete hned vpravo za vstupními dveřmi na horní polici.Wiking píše:V Brne na ul. Solnicni jsem tyhle mydla v jednom malem obchudku take videl, celkem za podobnou cenu.
EDIT: cena je 80,-Kč
Kipe: Diky. Zitra se tam zastavim.
Zdravim panove,
poridil jsem si toto mydlo a jsem s nim velice spokojen. Levandulova vune me neobtezuje, mydlo skvele peni a po koupeli nejsem tak vysuseny.
Mam vsak jeden problem: pri ponechani mydla na vane ci umyvadle kdy je moznost, ze se mydlo navlhci aniz bych ho pouzil, se mydlo rozpada. Doslova se loupe po vrstvach, mydlo praska a delaji se v nem trhliny. Je mi jasne, ze to zpusobuje nechtena vlhkost a proto jsem ho premystil na policku do "sucha".
Chci se optat: mate s nim stejnou zkusenost? Pomohl by na mydlo napr. obal?
Nerad bych aby se mi mydlo dale rozpadavalo (doufam, ze premisteni mydla na policku bude stacit). Neni nejak drahe, ale preci jen tak ho zlikvidovat se mi nechce.
Predem dekuji za postrehy,
vse dobre
Petr
poridil jsem si toto mydlo a jsem s nim velice spokojen. Levandulova vune me neobtezuje, mydlo skvele peni a po koupeli nejsem tak vysuseny.
Mam vsak jeden problem: pri ponechani mydla na vane ci umyvadle kdy je moznost, ze se mydlo navlhci aniz bych ho pouzil, se mydlo rozpada. Doslova se loupe po vrstvach, mydlo praska a delaji se v nem trhliny. Je mi jasne, ze to zpusobuje nechtena vlhkost a proto jsem ho premystil na policku do "sucha".
Chci se optat: mate s nim stejnou zkusenost? Pomohl by na mydlo napr. obal?
Nerad bych aby se mi mydlo dale rozpadavalo (doufam, ze premisteni mydla na policku bude stacit). Neni nejak drahe, ale preci jen tak ho zlikvidovat se mi nechce.
Predem dekuji za postrehy,
vse dobre
Petr
Není zbytku bez přebytku...
Ano, tohle se u mydel haci Sakir stava.
Ja jsem je nekolikrat nechal lezet na te hoube na umyvani, to nebyl dobry napad, silene se nasaklo vodou.
Take nechat je lezet na kraji umyvadla neni dobre, shromazduje se pod nim voda ktera jej rozmaci.
Nejlepsi zkusenosti mam s polozenim mydla do nejake mydlenky, ktera ma co nejvice der a co nejmensi kontakt s mydlem.
Treba neco na tento zpusob: http://www.ceske-koupelny.cz/zbozi-obrazek/7c938c25.jpg
Kdyz bude mydlo navic jeste kde je poohyb vzduchu a bude moci oschnout, bude to idealni.
I presto vsak obcas mydlo muze prasknout.. s tim uz nic nenadelame..
Ja jsem je nekolikrat nechal lezet na te hoube na umyvani, to nebyl dobry napad, silene se nasaklo vodou.
Take nechat je lezet na kraji umyvadla neni dobre, shromazduje se pod nim voda ktera jej rozmaci.
Nejlepsi zkusenosti mam s polozenim mydla do nejake mydlenky, ktera ma co nejvice der a co nejmensi kontakt s mydlem.
Treba neco na tento zpusob: http://www.ceske-koupelny.cz/zbozi-obrazek/7c938c25.jpg
Kdyz bude mydlo navic jeste kde je poohyb vzduchu a bude moci oschnout, bude to idealni.
I presto vsak obcas mydlo muze prasknout.. s tim uz nic nenadelame..