Mikroskop

...pro brusiče ostří požehnání i prokletí zároveň
Zamčeno
Radgost
admin

Mikroskop

Příspěvek od Radgost »

Při broušení na kameni mne napadlo, že by se šiklo podívat se na broušené ostří zblízka.
Proto jsem začal uvažovat o pořízení mikroskopu.
Díval jsem se na net a našel jeden elektonický připojitelný k PC.
Za "lidovou" cenu - cca 1300,- Kč.
Má však zvětšení pouze 200x.
Máte někdo s mikroskopy zkušenosti?
Stačí tohle zvětšení na to abych se podíval podrobně na ostří?

http://www.aukro.cz/item523393453_super ... darma.html
Mushroom

Re: Mikroskop

Příspěvek od Mushroom »

Dobrý den,
trochu bych byl opatrný, jedná-li se o "ruční" mikroskop. Existuje lepší varianta "stolní". Dokud nemáte zvětšení nativně alespoň, 1000x, nestojí to za investici. Dával bych si pozor na to, zda to zvětšení není jako u fotoaparátů - neboli digitální - neboli "dopočítané" softwarově. Pak asi každý pochopí, že neuvidí nic "nového". K té investici : zvětšení 100x (toto je nativní neboli čočkou) znamená 1mm až na 230mm (teoretická hodnota). Chcete-li pozorovat buňky(molekuly) je to málo. Chcete-li pozorovat konturu (linku) ostří břitvy, může to stačit.. Záleží na oku. Taky bych upozornil na zobrazovací medium. Jinak to bude vypadt na TFT monitoru 17" a jinak na LCD 19". A to i s přihlédnutím k rozlišení obou monitorů.. Nicméně mohu se mýlit...
Mushroom

Příspěvek od Mushroom »

Dobrý den,
ještě bych dodal maličkost : rozlišení (rozumné) lidského oka je 0,1mm. Toto je samozřejmě teoretická (obecná, průměrná) hodnota. Takže zvětšení této hodnoty 100x znamená rozlišení až na úroveň v řádu mikrometrů (lidově mikronů)..
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

Mate-li DSLR a know-how pro porizovani makro fotografii, muzete se relativne dobre obejit bez mikroskopu.

Vyfoceno Panasonicem DMC-L1 (live view se velmi hodi!) + obracenym levnym sklem z DDR (Orestegon 2.8/29).

Obrázek
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj kolego sparqu,
opravdu velice povedená fotka detailu ostří. No a díky takovému zvětšení lze v pohodě sledovat, co všechno ostří provádí po nabroušení na kameni a poté po obtažení na kůži a také po oholení, - prostě nádhera.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

U DSLR s Live View clovek nemusi ani cekat na porizeni fotky a jeji stazeni do pocitace. Display poskytuje real-time obraz s urovni detailu srovnatelnou s touhle fotkou. Proste mikroskop! :)

Mimochodem, ja pozivam jako lupu objektiv o ohniskove vzdalenosti 28 nebo 35mm (oko je tam, na co se sroubuji filtry; subjekt je tam, kudy se to nasazuje na fotoaparat). Hloubka ostrosti je velmi melka a obrazove pole je uzke, ale kvalita obrazu je lepsi nez u 99% zvetsovacich skel. Clovek si jen musi davat pozor na to, aby v zapalu boje nezavadil o ostri britvy. ;)
Artifex

Příspěvek od Artifex »

http://www.tygriceny.cz/shop/Illuminate ... Microscope Mikroskop který má podobné vlastnosti jako Peťánkův zvětšovací objektiv z promítačky, dokonce s přisvětlením
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Tak tak Artifexi, to je ten samý co jsme si prohlíželi a používali na setkání v Mikulově. Mám dojem, že tam jej měl Mushroom. Díky přisvětlení, s ním bylo velice dobře vidět na břit. Na takové to domácí koukání je takové zvětšení báječné a věřím, že je furt v permanenci stejně jako můj objektiv z promítačky. Další zvětšení u mne už obstarává stařičký mikroskop. Ten zvětšovák mi páchá stejné potíže jako sparqovi. Nedám pozor a už ho tahám po břitu. :lol: Zdravím, Petr. 8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Ten samý to není, tento nemá podstavec a přisvětlení je silnější protože je LEDkou takže jako halogenka nezkresluje barvy. Jinak kdo má paypal tak tento obchod je jen pobočka dealextreme.com kde se veškeré toto vybavení dá sehnat cca o třetinu levněji z hongkongu (mám odtamtud zámečnické nástroje) a posílají bez nutnosti platit poštovné takže to opravdu vyjde levněji.
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Zamčeno

Zpět na „Mikroskopie...“