Další první oholení

... po srsti či proti...
Zamčeno
krecek

Další první oholení

Příspěvek od krecek »

Zdravím pánové,

tak je to asi čtvrt hodiny, co jsem se pokusil o první oholení :D

Postup:
-30minut ve vaně v horké vodě máčející týdenní strniště
-namydlení pěnou - se mi zdála nějaká řídká, hustší zase usychala na ksichtu
- vzal jsem poprvé do ruky od Petra ostrý břit a břitva mi začala tancovat mezi prsty. Nevěděl jsem jak ji uchopit
- v první fázi jsem zjistil, že když se začnu holit pravou rukou na levé tváři, ta vlastně vůbec nic nevidím
- druhá fáze která trvala až do konce bylo zjištění, že můj mozek nějak nedokáže přizpůsobit otáčení břitvy na obličeji a otáčení hlavou, aby se ty dva objekty přiblížili na správnou vzdálenost k holení
- třetí věc úhel - pořád si říkám "jak to bude málo ostrej tak se řízneš a neškrábeš tu brambory"
- no skočilo to tak, že jsem se oholil "po i proti" ale ve snaze dosáhnout hladkého obličeje jsem si během tohoto obřadu vzpomněl na dávné oškrabávání prasete a mrkve do polívky.
-poté jsem si samozřejmě užil kouzelnou chvilku s kamarádem kamencem, který mě pěkně rozehřál, myslel jsem přitom na démona, který mi vnuknul holení se břitvou :twisted:

Co z toho plyne? :roll:

Dlouhá cesta přede mnou......... :arrow:

Výsledek? Přirovnal bych to k holení týdenního strniště bagrem ve studené vodě kdysi dávno.
Poznámka: protože mám KEDAKE, přemýšlel jsem jestli to nebude břitvou ...... asi ne, ruce jsou levé
Poznámka 2: ač jsem pravák, tak tvář kterou jsem holil levou rukou je oholena lépe, to jsem z toho sob :o
serfik

Re: Další první oholení

Příspěvek od serfik »

Gratulace k velkému přelomu v Tvém holení!!!!! :D :D :D

...úplně mě mrazí v zádech když si vzpomenu jak jsem poprvé držel ten skvost, břitvu nabroušenou od PetraS a poprvé ji stejně jako Ty dnes, přiložil na tvář. Měl jsem naprosto stejné pocity, nevěděl jsem jak ji správně vést, břitva všemožně poskakovala a já se vůbec necítil jistý. Velká rada na začátek - NESNAŽ SE OHOLIT DOHLADKA, nemáš ještě v ruce náklony břitvy a správný směr holení, takže se v první fázi snaž vést břitvu po tváři tak, aby jsi se nezranil a zkusil jsi "obtáhnout" všechny oblasti na tváři co máš. Až cca po 7-10 holení poznáš jaký zvuk břitva vydává, když správně seřezává vous a jaké tahy jsou tzv slepé, případně nebezpečné vzhledem k možnému poranění. Na začátek bych taky opustil "obřadní" akce typu "kamenec", předpokládám, že stejně jako u mě je pokožka silně podrážděná a v takovém případě nepříjemnou reakci pleti ještě podpoříš. Já už se holím břitvou každý den, ale když cítím, že se mi to příliš nezdařilo, nechám pokožku bez kolínské i kamence, jen oplachuji studenou vodou a snažím se ji zklidnit, cítím jak se příjemně zatahuje a když už pokožka pne, dám na ni jemně kolínskou a namažu krémem např. Nivea. Je třeba hodně pozorovat pleť, reakci po holení a hlavně nic neuspěchat. Na začátku je méně více :lol:

Tak hodně zdaru a přeji další, čím dál dokonalejší pokusy :D

Serfik
krecek

Příspěvek od krecek »

Serfíku díky,
příště počítám s tím, že udělám asi je jeden tah na každém místě a pak to dojdu mnohobřitem a bude to čím dál lepší.

Každopádně kamenec je sice peklo ale dělá kůži hodně dobře, jinak bych byl samej zanícenej pór. Mám pocit jak o že kamenec dělá dobře. sice trpím jak pes, ale stojí to za to.

Co z toho pro mě plyne?

Oškrábat jedním tahem a objet znova mnohoškrabkou.

Přiznám se, že mě spíše trápí ta pěna, protože je řídká a plná velkých bublin a když je hustější tak se mi zase vše lepí a zasychá. Nejsem si jist jestli je to to nejlepší.

Vše díky za cokoliv!!!
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

1) Pěna je jedna samostatná část - nutno vyřešit před holením - nejlépe zkoušet jen tak naprázdno. Ztráty mýdla nejsou až tak velké.

2) Náklony, směry tahů, délka tahu - trénovat na každém kousku tváře samostatně a bez snahy oholit se.

Jediné co nemusíš trénovat, je přítlak - NIKDY NETLAČIT - BŘITVA HOLÍ SAMA - JINAK MUSÍ JÍT NA ŘEMEN (nebo kameny).

8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
krecek

Příspěvek od krecek »

No břitva přišla od tebe, takže ostrá snad bude dost :D

Ale jako po másle to bohužel nebylo a vous snad tak tuhej nemám.

Uvidíme až mi Petr pošle stařečkovu, třeba pojede líp.
zatím budu trénovat techniku. Snad i jiní nešikovní se naučili :lol:

Jak se tu jednou neozvu, tak byl šmik! :?
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ostrost sama o sobě je jen jednou částí ale to další se od toho odvíjí. Výsledek je však závislý na harmonii všech částí dohromady. Stačí aby nebyla dobrá pěna, nebo málo připravené vousy, či nesprávný náklon a výsledek je aůůůů. Pozvolna trénovat a pak to bude paráda a relax. Někdy cesta k cíli bývá zajímavější než cíl sám...
Když jdu na houby, tak je to zábavnější, než potom je doma čistit. :D
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Ahoj,

zkus se kouknout jak to dělá chlápek na tomto videu http://www.youtube.com/watch?v=qDR_1hg-xNs. Opičit se = dobrá metoda jak se učit. :-)

Pokud jde o lepení břitvy tak to je hodně pěnou, ale může to souviset i s úhlem břitvy, s tím jak si napínáš / nenapínáš kůži. Zkus kůži napínat druhou rukou a kolem úst různou mimikou.

Jaké mýdlo / krém na holení používáš? Možná by pomohla změna. Rozděláváš pěnu na obličeji? Ze začátku pro tebe bude jednodušší si vzít nějakou misku (keramickou, skleněnou nebo i plastovou) a v ní si pěnu štětkou namíchat. Při zasychání pak trochu namočit štětku a přejet tvář, při řídnutí pěny si na ní přibrat pěnu z misky. A taky by mohlo pomoct spíš delší sprchování aby jsi měl v koupelně hodně vlhký vzduch (mlží se zrcadlo).
krecek

Příspěvek od krecek »

Video jsem viděl a takto to nebylo ani z daleka :?

Petr měl pěknou poznámku s objížděním tváře bez holení, tak jsem se dnes objížděl bez holení. Asi budu každý den 10 minut trénovat.

Pěnu mám durance.
serfik

Příspěvek od serfik »

Vytrvej a výsledek se dostaví!!! :lol:

taky jsem si nejdřív myslel, že mám tupou břitvu a tvrdé vousy, ale není to pravda, sice potřebuji nástroj trochu těžší do hlavy, ale představa řešení typu wedge mě již opustila, spíš si myslím, že je třeba "najít" tu svou oblíbenou, která mi prostě bude sedět, ale je opravdu důležité se nejdřív naučit pracovat s tím co máš. Nabroušená břitva od Petra 5/8 naprosto stačí, to je startovací čára. Takže opatrně, problematická místa neobtahuj víc než 3x a snaž se spíš břitvu klopit k tváři než stavět. Tak zajistíš v celku bezproblémový skluz a zkus se taky vyvarovat malých postupných záseků, kterými stahuješ vousy. Vhodnější jsou delší tahy. Ale samozřejmě jsou místa, kde se jinak neoholíš :D prostě zkoušej a vytrvej :lol: pocit relaxace se brzy dostaví :mrgreen:
krecek

Příspěvek od krecek »

tohle je popis od PetraS mojí břitvy z vlákna viewtopic.php?f=71&t=515
Někde jsem četl, že pro začáteční je nejlepší břitva šířky 5/8 a já mám mezi 7/8 a 8/8 když je 15/16 ?

Břitva Kedake:
velikost:....................15/16
výbrus:...................... plnodutý s podélným stabilizátorem a jeden příčný.
váha:......................... 66 gramů
délka čepele i s držákem: ....155 mm
šířka hřbetu:.............. 7mm
velikost ramene:..........11 x 6 mm
počet nýtů: ................ 3 (ručně tvořené obě hlavičky)
nápis:........................ pouze na čepeli laserové značení Kedake a tři asijské znaky
břit:.......................... vysmátý ale hřbet rovný
úhel broušení břitu........ 18° (měřeno uprostřed čepele)
střenky:..................... černý plast bez klínku, jen nálitek a rozpěrný váleček pod rameno

Hodnocení:
Povrchové zpracování čepele je kvalitní a bez nepravidelností. Značení pouze na čepeli - jinak bez jakýchkoliv znaků. Výbrus je dost jemný v průměru po celé délce cca 0.33 mm pod stabilizátorem. Materiál dost tvrdý na broušení, ale teprve po záverečném doleštění břitu, sem připíšu jak se materiál bude chovat a zda bude ostří držet. Střenky jsou z černého plastu vyrobené v docela dobré formě. Nejsou na nich ostré otřepy. Náhrada klínku je vytvořená nálitky na obou střenkách. Nezabroušené dosedací plochy způsobují, že v místě nýtku u klínku je průsvit. Silné utažení nýtku však udrží střenky bez kroucení a prohýbání. Pivot nýt je správně utažený - to nebývá u nových Břitev samozřejmostí. Podélný stabilizátor není vybroušený po celé délce stejný a směrem ke špčce se, asi od poloviny čepele, zužuje. Břit je i tak v přední části dostatečně stabilní. Při zkoušce na zvuk se ozývá jasný velmi vysoký tón (žádné plechové drnčení). Rameno je velmi pěkně vytvarované a mohutné. Je škoda, že na něj nebyl umístěn nápis. Jedinou částečně "problematickou" věcí je, "vysmátý" břit a k němu rovně postavený hřbet. Protože při broušení se nelze nechat vést hřbetem, ale musí se vše podřídit tvaru břitu. Docela náročné.

Celkové hodnocení:
Je to poctivá řemeslná práce, u které jsem nenašel odbytá místa při výrobě. Dokonce i čelo čepele je pečlivě opracované. Těžký kus, který vzhledem ke své mohutnosti by si zasloužil z výroby více "honosnosti" na střenkách. Možná už pouhý kovový nápis umístěný na střenky by celou Břitvu posunul o kategorii výš. Je to škoda, protože čepel je poctivá práce. Ostří mohli nechat rovné, ale i tento tvar lze nabrousit. Snad jen výtka k podélnému stabilizátoru a jeho "nestejnoměrnosti", ale jinak PĚKNÝ KOUSEK.

Zamčeno

Zpět na „Techniky holení“