Další úplný začátečník :)

Dotazy na vše co se holení týče.
dickpicard

Další úplný začátečník :)

Příspěvek od dickpicard »

Zdravím všechny gentlemany.

Před nedávnou dobou jsem si řekl, že se začnu více starat o to, jak vypadám. Začal jsem jednak kondicí, ale také oblékáním a botami. Nyní došlo na holení. Dlouhodobě jsem nespokojený s klasickými "moderními" výrobky z drogérie (záněty na krku, cena (hlavice Gilette semi opravdu rychle tupí) a holení mě vlastně nebaví. Chodím tak často z lenosti s nevzhledným strništěm.

Vzhledem k tomu, že nemám nic (žádné vybavení) a potřebuji začít pozvolna - tedy hledáním Břitvy (zkouším starožitnosti v Praze) a pak jejím uvedením do provozuschopného stavu, chci začít nejprve strojkem s klasickou žiletkou s použitím Jezevce, než se mi poprvé dostane do ruky vysněná Krasavice.

Po pročtení fóra mě zajímá několik věcí a potřebuji poradit:

1. Pochopil jsem správně, že pro začátek bych mohl vystačit se štětkou zn. Tweezerman za 350,- Kč - nebo mě odkážete na nějakou jinou, třeba i kvalitnější, která bude na dlouho (nebojím se do toho investovat) - případně, kde bych jí sehnal.

2. Co se týče strojku na žiletky, byl mi doporučen tento:
http://www.drevorezba.cz/detail.aspx?kategorie=5284 - zkušenost mého šéfa říká, že je velice příjemný do ruky a žiletky od této firmy: http://www.drevorezba.cz/detail.aspx?kategorie=5285 mu prý vydrží déle, než běžné ze supermarketu. Je to dobrý začátek? Nemám tento krok přeskočit a počkat si na břitvu (což ale mohou být měsíce).... ???

3. Kde seženu kamenec a jak se přesně používá? Pochopil jsem, že po holení? Nevím, jestli správně rozumím jeho významu vedle ostatních přípravků po oholení. Můžete mě navést, prosím?

4. Narazil jsem při svých pochůzkách za pánskou módou na mýdlo značky KNIZE (mám od nich unikátní parfém, který vyrábějí od roku 1920) - máte s mýdlem někdo zkušenost? Foto např zde: http://iedeiblog.com/2012/05/28/knize-shaving-soap/ - na českých stránkách není, ale mají ho v kamenném obchodě KNIZE v Praze. Případě, čím bych měl začít - také nevím, jak si vybrat.

Omlouvám se - dotazů mám hodně. Přestože čtu fórum a budu ještě dlouho číst, přesto některé jednoznačné odpovědi se na fóru hledají složitě... Klidně mě nasměrujte na ta správná místa na fóru - je rozsáhlé :))

Děkuji za jakoukoliv radu!
ater
mistr brusič

Re: Další úplný začátečník :)

Příspěvek od ater »

Ahoj,

1. Ve štětkách se nevyznám mam několi Muhle a jsem s nima spokojený, mam ale i uplně obyč syntetickou víc jak 10 let starou za pár korun (tehdy :-)) a jsem s ní také spokojený. Takže podle mě začni s něčím levnějším. Možná ti někdo poradí líp ...

2. Merkur strojky jsou dobrý, nejsem v bagru uplně kovaný. Merkura mam typ 38 001 a pro mě super. Je to ale jediný strojek co jsem zkusil. Takže třeba někdo poradí víc. Žiletky to chce zkusit, kdyby jsi byl z Prahy tak ti pár typů dám. Já mam rád Perma Sharp. Zadej do heureka.cz atp. "merkur solingen" a určitě najdeš ten z tvého odkazu levněji.

3. Kamenec je hlavně na zastavení krvácení a nebo si s namočeným objedeš obličej (hlavně francouzi používají) a nemusíš používat vodu po holení. Desinfikuje, stahuje póry a taky zamezuje pocení. Hledej tady na fóru o kamcích jsou tu diskuse. Koupit se dá tady http://www.luxusni-noze.cz/detail/nezar ... osma-bloc/. Určitě přežiješ bez něj ze začátku. Jinak třeba v DM mají občas nějaký jiný, české výroby.

4. KNIZE neznám. Máš něco víc o té značce? Ze začátku by pro tebe asi byl jednodušší krém na holení. Super je třeba Truefitt & Hill No. 10 (koupíš tady http://www.tbobchod.cz/Truefitt-Hill/Au ... leni-200ml). Podle mě jeden z nejlepších pro citlivou kůži, ale může to být dost individuální. Hrozně snadno se z něj našlehá pěna. Z pevného mýdla to někdy není uplně tak snadné.

5. Ke štětce si kup keramickou misku na šlehání pěny, stačí nějaká těžší miska na jídlo do 100 Kč, já mam misku na těstoviny, horní průměr 13cm, neber moc malou. V misce se líp řídí kolik máš vody v pěně.

6. Na staré břitvy pozor, renovace je běh na dlouho a pokud se nevyznáš tak můžeš nakoupit draho šrot a nakonec z něj nic neuděláš (vybroušené, zkroucené, moc vyrezlé břitvy atd.). Navíc budeš potřebovat dost věcí, min. kameny, které nejsou nejlevnější. Do začátku je dobrá Gold Dollar (na eBay za 75Kč i s dopravou), akorát ti jí musí někdo nabrousit příp. trochu upravit. Najdi si o nich něco tady na fóru. Vyplatí se ti to rozmyslet, je celkem škoda do holení břitvou nacpat peníze a zjistit, že to pro tebe moc není. K břitvě ještě min. budeš potřebovat řemen, také nejsou nejlevnější.

7. Zkus se věnovat přípravě před holením a to můžeš už teď. Vous se líp holí pořádně zvlhčený a napařený. Zkus před holením sprchu a při ní teplou vodu na obličej. Po sprše napust do ručníku horkou vodu z kohoutku (co možná nejvíc horkou jak sneseš), ručník trochu vyždímej a dej si ho na obličej s nanesenou pěnou (kokni sem http://www.youtube.com/watch?v=Kz0D8C0VjSo), nech ho dokud hřeje (třeba 30s), pak to ještě jednou zopakuj, pak opláchni horkou vodou obličej, nanes pěnu -> ohol se. Hol se jen po směru růstu a každé místo přejeď jen jednou, tak zabráníš zarůstání a následnému zanícení.

Co tě přivedlo k "se začnu více starat o to, jak vypadám"? Hlavní je to jaký jsi. .-)
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Ahoj Kolego, a srdecne vitaj zde na nasem foru.
zde nekolik mych uvah k tvym dotazum:

1.) Ze zacatku vyzkousej klidne tu Balea Dachs z DM za 180,-kc. Za tu cenu je to dobra stetka. Fakt je ze ta modra plastikova rucka je vec nazoru, ale uz par lidi z nas si ji predelalo do dreva, a opticky je to ted uplne o necem jinem.

2.)Bagr si rozhodne porid, a to ze 3 duvodu: Za prve: cekaci doma na nabrouseni britvy je dlouha, a za druhe: prvni desitky (mozna i stovka) oholeni britvou budou nedukladne, a tak co nezvladnes britvou, doholis bagrem. V zadnem pripade nezkousej se napoprve oholit britvou uplne komplet, to nezvladnes.. Za 3: po nekolika mesicich pouzivani bagru si pokozka obliceje privykne na jednobrit a to je dobra pruprava na prechod na britvu.
Bagru je mnoho, zkus klidne nejaky Merkur, napr Merkur 23C, do 600,-kc mas v CR skvely vyber. Moje rada: Bagry Merkur jsou v CR levnejsi nez v SRN!

3.)Kamenec si kup ten maly v tycince, ma ho kazda mensi drogerie pod nazvem "Zastavovac krve" vypada to jako rtenka.
Ten kamenec v bloku taky nekdo pouziva, ja jej nepovazuji za nutny, kdyz budes pouzivat vodu po holeni.

4.)Knize Ten je znacka pro aristokraty.. pokud mas v umyslu dat za 1 mydlo na holeni 900,-kc, je to Tvoje svobodna vule.
Neoholi Te to ale lepe nez mydlo za 50,-kc.
Vyber si mydlo, ktere se da jednoduse vyslehat do pekne peny (jsi zacatecnik), dobre zmekci vous, nevysusuje, pekne voni, je z kvalitnich surovin a neni drahe. Vic nez 90,-kc neni treba davat.
Tak snad jsem Ti poradil..
L.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
dickpicard

To ater:

Moc děkuji za rozsáhlé vysvětlení - v mnohém jsi mě nasměroval a mám jasněji.
Co se týče štětky, zkusím hledat nebo mi někdo ještě poradí, ale rád bych začal tou přírodní.
Bagr si chci pořídit proto, že cesta za Břitvou bude delší (ať už bude jakákoliv) a opravdu už nemůžu používat starý způsob holení. Začal mi opravdu vadit. Jsem z Prahy, takže pokud bys měl tipy i na jiné dobré žiletky, budu rád.
Díky za tip na kamenec - je mi to nyní jasnější. Zkusím, uvidím :).

KNIZE (čti "kníže") je módní značka pro pány, stará více, než 100 let. Mám jejich parfém, který byl k mému překvapení levnější, než řada komerčních, které jsou k dostání na každém rohu a je opravdu velice osobitý). Překvapený jsem byl proto, že jejich oblečení je jinak velice drahé. Jejich parfém je pro mě spíše srdeční záležitost a jak píšeš, zdá se, že jejich mýdlo asi nebude to, po čem bych jako začátečník v novém holení měl sahat - zkusím krém a keramickou misku - díky. :)

Co se týče břitvy, dá se opravdu začít s takovouto levnou (Gold Dollar)? Zkusím pohledat na fóru - to je pro mě zajímaví informace :) - měl jsem za to, že se pod 3K nedostanu, aby to mělo smysl... Zkusím pročíst... :)

Moc děkuju za rady k přípravě na holení - už to mi dává naději, že mě tato činnost bude bavit - když čtu i jiné příspěvky, vnímám, že mě čeká nový hezký životní rituál (jako je třeba dobrý doutník, dobré pití, péče o kvalitní kožené boty nebo výběr kravaty...). Těším se!

K poslední otázce: Ano - hlavní je to, jaký jsem, ale ne vždy to stačí :). Trochu se představím a zkusím vysvětlit:

Bude mi 37, mám 3 dcery a pracuji jako duchovní Jednoty bratrské. Minulé léto jsme s manželkou leželi večer jen tak v posteli a povídali si... o módě a oblečení. Nikdy jsem se moc neuměl oblékat, posledních 17 let jsem měl dva extrémy - džíny a triko (nebo kraťasy a triko) a oblek (žel polyesterový). Mých několik dobrých košil jsem si postupně nevědomky zničil používáním sušičky. A jak jsme o tom debatovali (i vzhledem tomu, co dělám za povolání), dospěl jsem do bodu, kdy jsem přestal být spokojený se svým "obyčejným" oblečením a neřešením toho, jak to působí na lidi okolo. Manželka mě k ničemu netlačila - spíše mi pomohla se podívat na sebe z jiného úhlu pohledu.

Začal jsem se zajímat o pánskou módu. Mělo to zajímavý důsledek - spíš, než, že bych propadal módnímu diktátu, jsem začal jinak přemýšlet o věcech, které používám. Objevil jsem tajemství rámových bot (tedy nelepených), které jsou sice drahé, ale vydrží neskonale déle a dají se rekonstruovat, objevil jsem tajemství košil ze 100% bavlny, ušitých na míru (že v nich člověk například méně zapáchá), zjistil jsem, že pánové mohou nosit mnohem pohodlnější kalhoty, než jsou džíny (a vypadá to mnohem lépe), našel jsem parfém, který není stejný, jako 200 jiných, ale má v sobě osobnost. Zjistil jsem, že mi můj oblek opravdu nesluší a nevypadá dobře a začal jsem šetřit na nový (také na míru), atd... Začal jsem se "nebát investovat do sebe". Doposud jsem tak nějak investoval pouze do lidí okolo, ale do sebe ne. Samozřejmě rád dále investuju i do svých dcer i manželky! :)

Nechci, aby to vypadalo, že jsem se dal na snobství - spíše jsem zjistil, že jsem se od svých 20 let v tomto ohledu nijak nevyvíjel a rozhodl jsem se s tím něco udělat. A jak jsem v tom všem šel dál, uvědomil jsem si, že holení je jen další oblastí, kde jsem se nechal chytit do moderní technické pasti... a zbytek je jasný - pár článků, odkazů, zkušeností a rozhovorů a jsem zde!
dickpicard

To Wiking:

Zdravím a taky moc děkuji za nasměrování! Štětku zkusím tedy DM a uvidím. Pro bagr jsem rozhodnutý a děkuji za povzbuzení. Vidím, že to je správná cesta.
Kamenec - jsem na vážkách, jestli zkusit nebo počkat. Ale asi nic nezkazím, kdy počkám.
Co se týče KNIZE, už mi to došlo :) - protože o tom nic nevím, tak jsem neměl ponětí, kolik může stát mýdlo. A vzhledem k tomu, že parfém od KNIZE byl (oproti jiným) vlastně za velice příznivou cenu, tak nějak jsem čekal, že u mýdla na holení to bude stejné. Nebude - nevadí! :)

Moc díky za rady!
Cením si toho!
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Jo dá se holit i lacinou Gold Dollar, chce nějakou práci, ale oholíš se s ní dobře. Já jí pár měsíců používám a jsem s ní spokojení. Má jí tu víc lidí tak bude dobře když napíšou svoje zkušenosti.

K "se začnu více starat o to, jak vypadám" ... nemam nic proti, to byla čistě zvědavost a má neznalost. Poznáváš další zajímavou stránku života. A to je dobře.
dickpicard

OK, zkusím Gold Dollar. Díky

Jinak rozepsal jsem se, protože jsem si uvědomil, že jsem řekl A, ale neřekl B a vlastně se ani nepředstavil.
To vše je pro mě nová zkušenost a objevování nových věcí - takže vlastně takové nové životní dobrodružství. Rád jsem to vysvětlil - a neberu to nějak zle.
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Bagry Merkur se dají za slušné ceny pořídit u Palase zde.
Já mám ten označený 37 001. Je to typ Merkur 37C a je tu o něm na fóru vlákno a srovnání s typem 34C. Prohne žiletku nejen na válcovou plochu - v jednom směru - ale trochu i do zkrutu a vlastní hrana břitu je pak pevnější.
Je to dobré pro tvrdší vousy. To já sice až tak nemám, ale oholení je pak opravdu výborné a hladké. Pokud začneš s holením i břitvou, bude i pak dlouhou dobu s tímto bagrem výrazně hladší, než se s břitvou opravdu dobře skamarádíš a sžiješ.

Štětku Balea z DM drogerie, vedle další a dražší, také spokojeně používám. Jen kup tu za 180 Kč z jezevčích chlupů a ne pod 100 Kč z prasečích nebo umělých. Nebo pak alternativně zde také diskutovaný Tweezerman.

Co se týká mýdla, je kolega Wiking opravdu výborný rádce na levná, kvalitní mýdla, která navíc jsou přírodní a neobsahují tělu nepříliš prospěšné chemické sloučeniny. Např. Arko, Callani, Kappus atd. atd.

Tvé rozhodnotí investovat také do sebe - oblečení - košile, oblek, boty, holení, vůně naprosto chápu. Není to o snobství, povyšování nebo metrosexuálství. Je to o tom, jak se člověk sám na sebe dívá, jak si sám sebe váží a také jak působí na ostatní. Mnoho lidí si toho opravdu hodně všímá. Tak vítej mezi námi a ať se ti daří.
dickpicard

Vlcaku také moc děkuji za nasměrování. Wiking už mi nabídl své služby a těším se.
Také díky za radu ohledně Merkuru - je jich totiž velké množství a laik se v nich nevyzná. Zkusím se na 37C podívat přímo v krámě (v Praze je i v kamenných obchodech).

Díky ještě jednou!
OoPs

Příspěvek od OoPs »

K tomu Palasovi.
Právě přivezl zásilku Mercury 23 001.
Nikde v republice se nedal sehnat a pokud ho Palas nedodá ostatním obchodům (je výhradní dovozce), tak ani nebude. O tenhle strojek jsem měl velký zájem, tak ho objednal a 25. února jsem si ho vyzvedl.
Takže kdo zamýšlí koupi, tak ať neváhá. Právě jsou :)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní dotazy“