A další začátečník je tu

Dotazy na vše co se holení týče.
Odpovědět
MS61

A další začátečník je tu

Příspěvek od MS61 »

Pozdrav všem gentlemanům!

Další začátečník se představuje. Můj "příběh" je vlastně docela podobný kolegovi v předchozím vlákně. Jen jsem ke svému prozření dospěl o nějaký ten rok později. Prostě letargický nezájem ke svému "obalu" není samozřejmý, nejlepší a jediný vhodný. S odslouženými lety to není ani hezké, ani zábavné, že? :-) Forma by měla být v souladu s obsahem a svědčit o zájmu a ohledu o své okolí. Kromě redukce hmotnostních přebytků samozřejmě také pěstování smyslu pro styl v oblékání. V žádném případě "křik" módních věcí, ale uměřený osobní styl. Samozřejmým vnějším atributem dospělého muže je - kromě nezbytné osobní hygieny! - také úprava vlasů, hladká tvář a dle mého soudu také vůně.

Už delší dobu jsem byl nespokojen se svými holicími povinnostmi. Po letech mně došla trpělivost s dodavateli vícebřitových hamburgrů. Jejich cena je prostě nehorázná a kvalitě zdaleka neodpovídá. Bohužel mám poměrně citlivou pokožku náchylnou k podráždění a denní holení u mě zatím nepřipadá do úvahy. Holit se pouze 2 x týdně je pro dospělého muže po čtyřicítce neúnosné... Ve svém věku jsem prošel dlouhou cestou od no-name bagru hluboko v osmdesátých letech (taneční!) přes elektrické holicí strojky zpět k "mokrému" procesu. Tentokrát už s relativně moderními výměnnými hlavicemi a pěnou ve spreji. Elektrický holicí strojek se s mou pokožkou prostě přestal snášet. Největší pokrok jsem zaregistroval při přechodu na Gilette Sensor. Ovšem ty provozní náklady... Postupně jsem prošel několika generacemi od stejné firmy, různými kombinacemi gelů a pěn. Skončil jsem u poslední Gillette, gelu pro citlivou pokožku a Nivea balzámu (opět pro citlivou pokožku).

Po pečlivém prostudování odkazů na webu a hlavně Vašeho fóra jsem se rozhodl k radikálnímu řešení. Nejprve jsem chtěl v rámci plynulého přechodu doplnit arzenál o holicí mýdlo/krém a pořádnou štětku z jezevčiny. Ale koneckonců slušný bagr nestojí majlant a 2 balení žiletek Derby na vyzkoušení rozpočet nezruinuje. Abych si nové hobby trošku osladil, kromě racionální volby krému (Kappusch Aloe) jsem si pro radost a to správné povonění přidal na prostřídání TOBS krém. Většina vercajku je značky Mühle (bagr R 107, silver badger štětka, jednoduchý stojánek a pěnotvor), čepelky pro začátek Derby.

No a jaké to bylo po 25 letech znovu bagrovat? Překvapivě snadné! Výsledek sice nebyl dokonalý, ale procedura moc příjemná. Tváře oholeny na jedničku, zato krk ani omylem. :-) Ovšem když jsem se pokoušel doholit krk pětibřitem Gillette, okamžitě jsem si všimnul, jak tupé a nepříjemné hovádko to je. Příjemně holí snad jen 1x-2x, což je s ohledem na cenu tragédie. Momentálně hledím s důvěrou do budoucna a hodlám jednotlivé kroky procesu doladit, vylepšit a maximálně zpříjemnit. Počínaje nahřátým ručníkem, přes pěnotvorbu až po samotné holení, které s ohledem na ostří musí probíhat trošku jinak. Teď jen kdybych věděl, jak donutit vousy na krku růst v jednom, maximálně 2 směrech - a nikoliv nepravidelně. ;)

Za všechny rady, tipy a vskutku gentlemanské chování břitevníků předem děkuje

MS61

P.S. Spolu s kolegou "dickpickard" všem doporučuju vyzkoušet klasické toaletní vody Knize. V tomto případě cena nejenom odpovídá kvalitě, ale převyšuje ji! Knize Ten je opravdu famózní, vskutku jedna z nejlepších vůní na světě bez ohledu na cenu. Samozřejmě není pro každého, musí svému nositeli vyhovovat a ladit s jehou osobní chemií. Jsem rád, že nejsem jediný, kdo ji vlastní. Nemluvě o rámových botách "u sousedů". M.
dickpicard

Re: A další začátečník je tu

Příspěvek od dickpicard »

Zdravím Tě, kolego MS61 a přeji hodně štěstí ve Tvém rozhodnutí! Vidím, že naše cesta je podobná.
Naprosto souhlasím že výrobky světových komerčních značek "jednorázových" holítek a prostředků jsou nehorázné. A již nyní, když si nakupuji vybavení na lepší holení, které není někdy nejlevnější, mám propočítáno, že z dlouhodobého hlediska ušetřím mnoho! Je to jako s těmi rámovými botami! (Loake RULEZ!). Jen tak dál!

I když například moje cesta ke klasické břitvě bude asi delší, již bagr a vše okolo je něco, co se s komerčními prostředky nedá vůbec srovnat.
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Ahoj Kolego,
i ja Te srdecne zdravim na foru kde se setkavaji gentlemani a milovnici nejostrejsiho oholeni.
Doufam ze se Ti zde bude libit a ze zde tym kvalifikovanych poradcu :P zodpovi veskere Tvoje zacatecnicke dotazy.
Preji vzdy jen excelentni oholeni.
L.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Vítej mezi námi. Hezky jsi popsal svou cestu a přístup k holení. Bagr s ostrou žiletkou, kvalitní mýdlo či krém, dobrá příprava pěny a vousů a zvládnutá technika holení je recept na kvalitní oholení bez podráždění i pro citlivou pleť. Myslím, že časem se k tomu dopracuješ.
MS61

Příspěvek od MS61 »

Děkuji za povzbuzení - rozhodně ho potřebuju. :-) Výsledky a pocity jsou zatím poněkud smíšené, ale rozhodně to není žádný debakl! Pomalu si na proces začínám zvykat a výsledky se lepší. Těm vydřiduchům od firem typu G. a W.-S. to rozhodně nedaruju! :mrgreen:

S multibřitem denní/obdenní holení NEPŘIPADALO do úvahy. Tečka. Jediné, co spolehlivě fungovalo, bylo dobré plánovaní termínu operace (s ohledem na požadovaný vzhled a na daný termín). Ideálně 1-2 holení týdně. Pak byla tvář opravdu hladká a vedlejší účinky minimální. To už prostě v mém věku a s ohledem na životní styl nepokládám za vhodné.

Když nic jiného, tak finanční úspora je jednoznačná. Počínaje mýdlem a konče čepelkami. Slušná jezevčina je investice na léta... Úmyslně jsem maximálně posílil i vedlejší "placebo" efekty - i když tuto chytrystiku aplikuji sám na sebe. ;) Jednoduché a stylové kousky (základ v bílé a slonové kosti od Mühle) podpoří výsledný dojem. Samotný obřadný, neuspěchaný a delší proces působí relaxačně a krásným uvolňujícím dojmem. Aromaterapeutická složka (TOBS i olfaktoricky lehounký Kappus) působí patřičný synergický efekt. Tož tak.

A víte co - jde se na to! Dnes jsem hodně unavený a odložení "relaxace" na zítřek by nikomu a ničemu nevadilo. Ani v práci. Ale nabudili ste mne, gentlemani. A to je zajisté dobře.

S pozdravem za holení lepší a stylovější

M.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Vítej na foru MS61
Holení je velmi závislé na pocitech.
Pokud máš takto krásný přístup k holení jako skutečné relaxaci, tak nejenže velice rychle získáš všechny potřebné návyky pro ovládání bagru, ale záhy začneš pokukovat jaké by to mohlo být s Břitvou.
Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
MS61

Příspěvek od MS61 »

Dobrý den!

Protože už uběhla nějaká doba od mého vstupu mezi přátele normálního a pořádného holení, rád bych se podělil o své zkušenosti a sdílel s vámi své malé radosti. Co je podstatné je fakt, že není cesty zpět. ;) Od března jsem pětibřit nevzal do ruky. Mám ho sice v záloze pro případy nouze nebo cestování, ale pokud nemusím... Zatím jsem nemusel.

Postupně jsem si doplnil arzenál o několik druhů mýdla (všechny ani zatím nemám vyzkoušeny), sadu testovacích čepelek a českých aftershavů. Holicí strojek Mühle a jezevec stejné značky zůstávají, zatím bez problémů. Přestože jsem obdařen poměrně citlivou pokožkou a tvrdým vousem, holení bagrem je při troše snahy jednoznačným krokem vpřed. Vlastní "technologie" je věcí velmi inviduální a rozhodně ji nemám pro svůj případ dokonale vybroušenou a doladěnou.

Na holicí mýdla se teprve připravuju, s krémy je zkušeností více. Kappus Aloe vera je skutečně velmi příjemný, jeho vůně neutrální a netluče se s další kosmetikou (žijeme v době, kdy je parfémováno více či méně zdařile všechno v koupelně). Velmi tvrdá voda má za následek poněkud větší pracnost výroby pěny a o fous větší padavost, ale není to nic zásadního. Ovšem na pokožce je opravdu jemňounký a citlivý. Pokud mám podrážděnou pokožku, stává se mou první volbou. TOBS Sensitiv je parádní, vůně velmi příjemná, holicí vlastnosti o fous lepší - ovšem přece jenom poněkud stahuje pokožku. V mezních situacích se mu vyhnu. Výroba pěny je dětská hra - rychle a držák. Modré Proraso se svými vlastnostmi nachází někde mezi nimi. Momentálně jsem doplnil zásoby Kappusu a Proraso, TOBS zůstává s ohledem na cenu jen pro ozvláštnění a změnu - není nutný. O prázdninách se chystám vyzkoušet holicí mýdla (Mühle a Arko).

Pokud se jedná o žiletky, tak jsem neměl úplné štěstí s žiletkami Derby. Kvalita slušná, výdrž malá. Něco připisuju strojku (exterémně uzavřený a "ochranitelský" R107), něco svým špatným návykům, nešikovné ruce a touze pro přehnaně hladkém oholení. Příliš rychlé opotřebení... Zelená Astra je odlišná, subjektivně se zdá být méně ostrá, avšak ostří vydrží déle. Zatím nejlepší zkušenosti mám s čepelkami Permasharp - nejostřejší a výdrž velmi slušná. Na "provozní test" čeká dalších 5-6 druhů.

Podstatnou součástí celé hry je řádná příprava a dohrávka. Poctivě napařuju tvář a souběžně i ručník v mikrovlnce, pěnu držím v pěnotvoru i v hrnku s teplou vodou (ano, studená pěna ne, opět ano - příliš horká pěna také ne). Momentálně jsem na 3 bězích s lehkým doholení. Tvář už mám v ruce, na krku dále pracuju. :) Ukončuju omytím teplou, poté velmi studenou vodou, aplikací Alpa vody po holení a balzámu Nivea Sensitive. Občas lehký tah kamence, ale to spíš výjimečně (špatná koncentrace při holení, podrážděný krk). Většinou to funguje.

Oproti dobám předchozím se neholím 1-2 x týdně a se sebezáporem hodným věcí důležitějších, ale každé 2 dny. Navíc se na holení začínám těšit a stává se součástí těch příjemnějších životních rituálů (kávovar a espresso, kvalitní čaj v napařené konvici, dobrá hudba - ideálně z černé desky...). Ale kromě subjektivní a psychologicky podmíněných efektů jsem mile překvapen reálnými benefity. Pokožka se pravidelnému holení lépe přizpůsobuje (přesněji řečeno: konečně se na ně dokáže adaptovat!), po holení se rychle regeneruje, ba dokonce se rychle hojí z případných drobných ranek či většího podráždění. A to vůbec nemluvím o finanční stránce věci! S trochou skromnosti se lze komfortně holit za pár peněz, vždyť slušný strojek a štětka jsou tím jediným, co je opravdu nezbytné. Kappus, čepelky Derby a aftershave Alpa díru do peněženky neudělají.

Kam dál? Břitva je zatím za obzorem, ale kdo ví... Hodlám pracovat na technice holení a přesnější adaptaci na směr růstu těch potvor neukázněných. Zní to složitě, ale je to prostě věc času, klidu nervů a šikovnější ruky. Pokud dokážu postoupit dál, za úvahu stojí meta denního holení. Energie, času a nějakých těch vstupních investic rozhodně nelituji, ba naopak. A Vám všem jsem velmi vděčen za rady a tipy, ať už přímé nebo roztroušené na fóru.

S úctou

MS61
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Ahoj MS61!
Krasne, prekrasne poctenicko, az z toho Britevnik ma radost u srdicka.
Gratuluji Ti, a velice me tesi, ze se Ti britevnicky zivot tak libi.
Jak pises:
Pokud se jedná o žiletky, tak jsem neměl úplné štěstí s žiletkami Derby. Kvalita slušná, výdrž malá... Příliš rychlé opotřebení... Zelená Astra je odlišná, subjektivně se zdá být méně ostrá, avšak ostří vydrží déle. Zatím nejlepší zkušenosti mám s čepelkami Permasharp - nejostřejší a výdrž velmi slušná. Na "provozní test" čeká dalších 5-6 druhů.

Prave proto je na svete nekolik set druhu ziletek, aby si kazdy mohl vybrat tu svoji optimalni ziletku. Ja na Derby sice nemuzu rict pul spatneho slova, ale je fakt, ze nektere ziletky se s nekterym typem strojku nesnasi a rychle se tupi. To je prokazano. A jak jsi jiz zjistil, neni ziletka jako ziletka. Kazda je nejakym zpusobem jina. A kazdemu vyhovuje neco jineho.
A dale - Jak pises:
A to vůbec nemluvím o finanční stránce věci! S trochou skromnosti se lze komfortně holit za pár peněz, vždyť slušný strojek a štětka jsou tím jediným, co je opravdu nezbytné. Kappus, čepelky Derby a aftershave Alpa díru do peněženky neudělají.
Presne tak.. je videt, ze se ridis hlasem sveho srdce, racionalni logikou a klidne i (mysleno srdecne a bez urazky) selskym rozumem, a ne rizenou reklamou :evil: kterou nam masova media vbiji do nasi sede kury mozkove primo dabelskym tempem..
Inu, jak se pise: "stokrat omilana lez se stava pravdou".
Pridavam odkaz na zajimave filozoficke poctenicko ktere je k zamysleni: http://www.propeople.cz/filozofie.html
Souvislost zde neni ciste nahodna.

Preji vzdy excelentni oholeni.
L.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
MS61

Příspěvek od MS61 »

Wiking píše:Ahoj MS61!
...
Presne tak.. je videt, ze se ridis hlasem sveho srdce, racionalni logikou a klidne i (mysleno srdecne a bez urazky) selskym rozumem, a ne rizenou reklamou :evil: kterou nam masova media vbiji do nasi sede kury mozkove primo dabelskym tempem..
Inu, jak se pise: "stokrat omilana lez se stava pravdou".
...
Pridavam odkaz na zajimave filozoficke poctenicko ktere je k zamysleni: http://www.propeople.cz/filozofie.html
Souvislost zde neni ciste nahodna.

Preji vzdy excelentni oholeni.
L.
Děkuju za povzbuzení!

Je to opravdu tak, chladná hlava je občas nutná. Na druhou stranu přijetí a pochopení iracionálních a emocionálních stránek života je velmi důležité - a paradoxně také racionální! Nemusí se to vylučovat.

Za odkaz děkuji, skutečně to souvisí. A nejenom u "břitev".

S pozdravem

M.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní dotazy“