Nýtování
-
Re: Nýtování
...Petře,díky za rychlou odpověď...ale,zase zeptám,jako debil,kdybych použil ten drát o průměru 2-2,5 mm,lze to?...jinak,pořád tu mám pro tebe to dříví,písni mi do mejlu adresu a až se dokopu k tomu,abych došel na poštu,tak ti to pošlu...jinak,mám tady nejnovější dřevo,Meranti,sice nic moc kresbou,ani barvou,ale je docela hezké...něco jako Gabon...a neuvažoval jsi někdy o stabilizaci těch střenek?...nemusíš to natírat lakem,stačí když to jedno za čas otřeš nějakým voskem...něco zkouším,snad to vyjde...
-
- mistr brusič
Já to teď zkoumám a hodně lidí to tak dělá. Mě jen vrtá hlavou jesli mosaz nebude pod vlivem vlhkosti reznout (odzinkování mosazi) a jestli to nebude ještě urychlovat článek tvořený spojen mosaz - ocel (rozdílné elektrodové potenciály). Stříbronikl je odolnější nez mosaz a jelikož je Ni mnohem blíže k Fe z pohledu elektrodového potenciálu tak by mohl být i stříbronikl. Otázkou je jestli je reálné sehnat pouzdra (trubičky) ze stříbroniklu.PetrS píše:Díra v čepeli má být vyplněna mosazným futrem ...
-
- mentor
Ten velký průměr sice použít můžeš, ale musel by jsi jej buď udělat jako osazenou hřídelku která má střed velký a okraje tenké -(-==-)- , nebo provrtat střenky na stejný průměr a pak je zase problém s podložkama pro hlavy nýtování. Budou moc velké =(===)= a stejně to nevyplní celou díru v čepeli a to vaklání tam zůstane.
Díky za dřevo - pošlu email.
[attachment=1]P1220826.JPG[/attachment]
[attachment=0]P1040020-z.jpg[/attachment]
to Ater:
taky jsem špekuloval zda dvojkov a louh z mýdla neudělá galva-žrout, ale staré Anglické čepele mají mosazná futra hezkých pár desetiletí a jsou velmi zachovalá včetně mosazných distanček. Ono to tak nějak chytne takový černý povlak a pod ním se nekazí ani železo a ani mosaz.
Proto to dělám stejně a snad to nějaký čas vydrží.
Díky za dřevo - pošlu email.
[attachment=1]P1220826.JPG[/attachment]
[attachment=0]P1040020-z.jpg[/attachment]
to Ater:
taky jsem špekuloval zda dvojkov a louh z mýdla neudělá galva-žrout, ale staré Anglické čepele mají mosazná futra hezkých pár desetiletí a jsou velmi zachovalá včetně mosazných distanček. Ono to tak nějak chytne takový černý povlak a pod ním se nekazí ani železo a ani mosaz.
Proto to dělám stejně a snad to nějaký čas vydrží.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
-
- mistr brusič
@PetrS: Dík za neteoretickou informaci.
-
- mentor
Přidal jsem ještě jeden snímek s futrem a pivot nýtem
-
Před časem jsem získal Břitvu, která má krček ztenčený a přeplátovaný ze stran mosazí. Na to jak je stará jsem žádné škody na ocelové části nepozoroval. Futýrko jsem použil také a zatím dobrý..asi rok. Výhoda přesné díry pro čep je odstranění vůlí a daleko lepší a citlivější možnost dotažení střenek a čepele. Mám takový dojem, že velká vůle je jedna z příčin ohnutí pivot nýtku. Ještě jedna možnost mě napadá..osadit hřídelku ze správného materiálu na koncích na 1.6 a potom zanýtovat..... práce pro starýho hodináře.....a nutnost, aby ta dírka byla opravdu kolmá, nebo to bude ve střenkách našikmo a nepůjde to moc dobře zkorigovat.
Naposledy upravil(a) relka dne 15 čer 2013, 07:39, celkem upraveno 1 x.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
-
...páni Břitevníci,mě nějak nejde do hlavy (jsem z oboru strojařského),proč bych musel tu břitvu vložkovat,když můžu použít nýtek o cca 0,5mm menší,než je průměr díry...proč používat pouze 1,6 mm nýtek když to není třeba?...myslím to,že by nebylo od věci,na takovýhle průměry vyrobit podložky a Bulleye...
-
- mentor
Ono už je to tak nějak za ta desetiletí zaběhnuté a tož se v tom jede furt stejně i v moderních fabrikách.
Fajnové měly futro a ostatní jsou bez, ale skoro všechny (našel jsem i výjimky s větším průměrem) jsou na ty 1.6 čepy. A od toho se pak odvíjí všechno další.
Jen tak pro zajímavost - díra 1.63 čep 1.58 aby se při nýtování nemohl zvlnit.
Fajnové měly futro a ostatní jsou bez, ale skoro všechny (našel jsem i výjimky s větším průměrem) jsou na ty 1.6 čepy. A od toho se pak odvíjí všechno další.
Jen tak pro zajímavost - díra 1.63 čep 1.58 aby se při nýtování nemohl zvlnit.
-
- admin
Kono, není se nezbytně nutné se toho držet, v historii se používali i větší průměry. Má to ale více souvislostí.kono píše:...proč používat pouze 1,6 mm ....
Estetický důvod
Větší průměr nýtku je vhodný jenom na větší čepele, ke kterým použiješ větší střenky. Na střední čepele 4-5/8 a k nim uměrné štíhlejší střenky by větší nýty vypadaly příliš veliké.
Funkční důvod
Vložkování čepel řeší problém šišatých děr. U některých břitev je vidět že díra byla vyražena kdoví jak, jsou to roztodivné elipsy, které větší nýtek nevyřeší.
Standardizace
Ta umožnila vyřešit problém výrobců a nožířů-brusičů při výrobě a opravě břitev a pak i opravená břitva byla jako nová. Nýtky a podložky si prostě koupili a nemuseli je složitě řešit. Podle mě tomu i přizpůsobili výrobu střenek jako polotovarů.
Někteří výrobci je ani v historii nevložkovali a neřešil to, je to taky o tom, jestli to uživatelům vadí nebo ne. Volná čepel není jenom současná záležitost.
-
Ahoj, pánové, co je správně:
Bulleye, česky jako
Bíčí oko
.. nebo pak také ..
Bulok
Bulokoko
--
Není to tak, že termín Bulok, či Bulokoko vzniklo zde na fóru, neboť jinde v ČR se téma nějak nevyužívá?
F
EDIT + 5 minut na následující odezvu PetraS: - já si to myslel, hezké a dohledal jsem:
Šicol – olej do šicího stroje
Tolpap – toaletní papír, H – papír
..
Bulleye, česky jako
Bíčí oko
.. nebo pak také ..
Bulok
Bulokoko
--
Není to tak, že termín Bulok, či Bulokoko vzniklo zde na fóru, neboť jinde v ČR se téma nějak nevyužívá?
F
EDIT + 5 minut na následující odezvu PetraS: - já si to myslel, hezké a dohledal jsem:
Šicol – olej do šicího stroje
Tolpap – toaletní papír, H – papír
..
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) FerencH dne 20 dub 2019, 13:44, celkem upraveno 3 x.