ESKU (Mulcuto-Werk, Paul Müller & Co., Solingen)

...lidově bagry a kotvy.
maaca

ESKU (Mulcuto-Werk, Paul Müller & Co., Solingen)

Příspěvek od maaca »

Diskuze "Jaký holící strojek je nejlepší?" mi připadá už tak dost nepřehledná a jinou, lepší, jsem neobjevil. Nějak mi tu na fóru chybí koutek pro sběratele, uživatele, znalce a restaurátory starých holicích strojků. Místo, kde se můžou členové fóra pochlubit svými sbírkami, přírůstky, nákupy i třeba prohranými aukcemi, případně poukázat na některé technicky nebo esteticky zajímavé strojky které už se dávno nevyrábí. Protože má renovace bagru oproti břitvě svá specifika, zde je místo pro vaše zkušenosti.

A rovnou se sám pochlubím ;-)

Strojek jsem si koupil nedávno za pár korun na Aukru. Najít co je vlastně zač mi trvalo hodně dlouho, ale povedlo se. Jestli je mezi vámi nějaký historik, určitě se rád dozvím ještě něco nového. Je na něm značka Esku - (dnes již neexistující) firma působící v (dnes již neexistující) vesnici Kundratice v (dnes již neexistujícím) Československu, která vyráběla žiletky. Strojek samotný vyrobila (dnes již neexistující) firma Mulcuto-Werk, Paul Müller & Co., Solingen. Rok výroby odhaduji na třicátá léta, ale kdo ví...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Strojek jsem povařil (bez Jaru a s Jarem), vyčistil kartáčkem na zuby, přeleštil Silichromem, umyl a vymáchal v lihu. Vypadá velice zachovale. Chromování (nebo co to je) je odřené jenom v místě kde se dotahuje držadlo k hlavě a na spodní straně držadla.

Pan Müller vyzkoušel na strojku několik nestandardních technologií najednou. Na první pohled je vidět, že je hlava zkroucená (slant bar - máme pro to "oficiální" název?), ale hlavně je na ní vyraženo číslo US patentu 1751215 (k nahlédnutí tady ). Ve zktratce: pan Müller si nechal patentovat v roce 1929 zubatý (jehličkovitý) strojek. Inovativnost spočívá v tom, že je žiletka těsně za břitem podepřena řadou zoubků. To by mělo zabránit žiletce v kmitání (ohýbání se od kůže) při holení, mělo by to snížit nebezpečí, že se skřípne kůže mezi žiletku a základnu (?) a vytvoří prostor pro pěnu, která může volně "protéct" docela velkým okýnkem pod žiletkou.

A jak to teda holí? Oproti mému Merkuru 38C váží polovinu (115 vs. 55 g) a má o dost kratší držadlo, na to si budu chvíli zvykat. Sice cení zuby, ale nekouše. Je velice jemný a neagresivní. Žiletka čouhá jenom malinko, je ale třeba dávat velký pozor při zakládání, aby nebyla nakřivo. Na "rovných" částech obličeje (tváře a krk) bylo oholení od začátku hladší než s 38C, na bradě a lícních kostech jsem se strojkem chvíli bojoval, ale pak jsem zjistil, že je prostě třeba přestat se bát. Těžko říct, jestli má na výsledek největší vliv zakroucená hlava, zubatý design, malá agresivita, rozměry nebo to prostě funguje jako celek, ale prostě funguje. Strojek má jedinou záludnost a to jsou ty patentované zoubky. Že žiletka nevibruje také znamená, že nevydává téměř žádný zvuk. S Merkurem odhaduji "správný" sklon strojku (žiletky) podle zvuku při holení, v tomhle případě nezbývá než doufat. Používám žiletky Feather (miochodem, i pro ně svého času Mulcuto vyrábělo strojky).

Obrázek

A jedna zajímavost na závěr. Připravovaný iKon Slant se (alespoň podle prvních náčrtků) tomuhle kousku nápadně podobá, vlastně vypadá úplně stejně.

Obrázek
Obrázek

Obrázek

EDIT RADGOST
Změna názvu vlákna
linecur

Re: ESKU (Mulcuto-Werk, Paul Müller & Co., Solingen)

Příspěvek od linecur »

Už jste se dostal k empirickému zážitku oholení s ním?
ggrand

Příspěvek od ggrand »

Tak to je paráda! Moc pěkný úlovek. Gratuluju.
maaca

Příspěvek od maaca »

linecur píše:Už jste se dostal k empirickému zážitku oholení s ním?
To co jsem psal o strojku v příspěvku nahoře je moje zkušenost asi po týdnu holení s ním.
linecur

Příspěvek od linecur »

maaca píše: To co jsem psal o strojku v příspěvku nahoře je moje zkušenost asi po týdnu holení s ním.
Omlouvám se, přehlédl jsem ten text mezi fotkama - každopádně zajímavé!
Slovak Boy

Příspěvek od Slovak Boy »

Torzný ako 37C, veľmi pekný. Aký bol drahý?
maaca

Příspěvek od maaca »

Měl jsem velké štěstí. Sehnal jsem ho za dvě stovky + poštovné.

37C/39C je jediný v současnosti vyráběný torzní bagr. Nějaké další se snad chystají, ale uvidíme. V minulosti se jich vyráběla celá řada, ale jsou poměrně vzácné a třeba na eBayi většinou šíleně drahé.
Slovak Boy

Příspěvek od Slovak Boy »

Vynikajúca kúpa. Len hľadať. Tento strojček si opatruj, už teraz by si ho dokázal speňažiť s niekoľkonásobným ziskom. Vďaka za vynikajúce zdokumentovanie, aj ten patent, klobúk dolu.
Len ma tak napadlo: V Amerike existujú firmy, ktoré odkupujú za pár drobných staré haraburdie z vysťahovaných domov, po ľuďoch ktorí sa buď sťahujú, alebo po zomrelých. Alebo aj staré veci z podnikov, z reštaurácií, zábavných centier....Kúpia to za pár centov, alebo dokonca vezmú peniaze za odpratanie haraburdia. Skupujú to po celých kontajneroch a kamiónmi to zvážajú z celého regiónu na miesto, kde to licitujú a predajú jeden kamión za 700 - 1000 dolárov ľuďom, ktorí to potom ďalej roztriedia do detailov, sadnú si za internet a hľadajú takých bláznov ako sme my. Proste vedia, že existuje veľká skupina zberateľov kdečoho. Elektronické súčiastky, známky, starý nábytok, staré historické spotrebiče, dokonca aj kozmetika, fľaše, konzervy, britvy, strojčeky.....Čím staršie, tým lepšie. Na internete vyhľadajú takýchto zberateľov, alebo ich už poznajú a kus po kuse dokážu hoci len časť toho haraburdia predať aj za 8-10 tisíc dolárov. Bohatí kupujú drahé obrazy a umenie. Chudoba si našla takýto druh investovania. Po určitom čase všetky veci naberajú na cene. Neverím, že po svete nie je ešte hromada všelijakých nádherných kúskov strojčekov. Musíme len hľadať. Internet dáva zberateľom veľké možnosti.
maaca

Příspěvek od maaca »

Je to tak. V Čechách jsou (na štěstí pro nás) holicí strojky a břitvy pro prodejce jenom odpad, který se válí někde na půdě nebo ve skříni a nikdo to už přece nikdy nebude používat (nemá to 5 břitů a není na to reklama v televizi), takže ceny jsou velice příjemné.

Stačí se ale podívat na americký/anglický/německý eBay... tam prodejci moc dobře vědí jakou mají věci cenu a stovky, možná tisíce sběratelů z celého světa si tam brousí zuby na nějaký vzácný přírůstek do sbírky, ať to stojí cokoliv. Takže třeba tenhle strojek teď můžete najít (trochu rezavější a s logem Mulcuto) za 60 EUR + poštovné tady na eBay.de.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Takováto vyjádření na našem fóru způsobují zbytečná zdražování našim srdcím blízkých předmětů.
Nejednou jsem se přesvědčil, že jej čtou velice pozorně všelijací šmelináři.
Ale je to jen otázkou času, kdy ceny břitev vyrovnají cenám obvyklým ve světě.

Na druhou stranu si v poslední době všímám i případů, kdy se např. na aukru prodají např. břitvy za naprosto nesmyslně vyšponované ceny.
Odpovědět

Zpět na „Holící strojky“