Přátelé,
rád bych se zeptal, jestli považujete toto video za vhodný návod, jak postupovat. Koupil jsem si novou břitvu a nechci zatěžovat Petra S. s další prací, pročetl jsem fóra a projel internet, ale nenašel jsem v pravdě nic víc "po lopatě" pro začátečníky, jako je toto:
http://www.youtube.com/watch?v=FDmjQDKwNAc
(k dalším dílům se dá proklikat na youtube)
Autor postupuje přes kameny 1000 - 4000 - 8000. Já mám doma na japonské nože kombinační 1000/3000.
Jak jsem řekl, ve fóru bohužel chybí polopatický návod pro začátečníky. Třeba na základě mého dotazu spolu můžeme nějaký vypracovat. Někteří respektovaní zahraniční břitevníci dokonce doporučují jen obtahovat na kameni s použitím jen té zelené pasty, tak v tom mám trochu zmatek.
v.
Videotutoriál
Re: Videotutoriál
..?..kámen s pastou?..Nevím...nebo je to myšleno jako znovu na finišer a potom na řemen s pastou?..jinak grit 1000 se používá pro postavení fazety.Většinou na něm začínám. Přes kameny, třeba 3000 se jde výš. Belgičan má kolem 6..8000. Naši dědové s ním byli spokojeni. Duryňáček může mít i 10 000. Potom řemen. Kameny musí být srovnané do roviny! Tyhle informace jsou na foru volně k nalezení. Nejsem až tak dobrý v broušení, jsou tu kolegové o pár tříd výš, ale tohle je základ. Po spotřebování ostří na řemen s pastou...no a když už to nejde, tak buď na finišer, nebo znovu postavit fazetku...vector píše: na kameni s použitím jen té zelené pasty
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Po několika letech provozu fóra je potvrzeno, že jeden pohled je za tisíc slov. Proto je všem zájemcům o broušení doporučeno vydat se v květnu na Setkání břitevníků. Zde se každému zájemci dostane odborné přednášky o technice, kamenech a všem dalším příslušenství. A tento víkend strávený při broušení pod odborným dozorem je stokrát lepší, než jakékoli video, které rozsahem nemůže nahradit osobní zkušenost. Video vám totiž neopraví okamžitě např. špatný úchop nebo nezkoriguje přítlak břitvy ke kameni. A odnaučit špatné návyky je mnohem pracnější, než naučit vše dobře hned od počátku.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Zelená pasta má patřit na řemen, samozřejmě
Takže pokud mám novou břitvu a brousil bych ji jen napřed na 1000, pak na 3000 a pak na řemenu, tak to není dobře?
Takže pokud mám novou břitvu a brousil bych ji jen napřed na 1000, pak na 3000 a pak na řemenu, tak to není dobře?
Postup je správně, jen bych zařadil za 3000 několik jemnějších kamenů. Řemen jako takový není na broušení, ale na oživení ostří před holením! Je to zde všechno popsáno. Navíc si nejsem jistý na jakém kameni začínat, pokud Břitvu nemůžu prohlédnout mikroskopem, nebo alespoň silným zvětšovákem! Vše je o konkrétní Břitvě, okamžitém stavu....... Nedá se to určit a naučit podle videa, ale jen osobní zkušeností, cvikem pod dozorem.
A o tom, co kdo dokáže napáchat na Břitvách neodbornými zásahy by mohla Jituš vyprávět!
A o tom, co kdo dokáže napáchat na Břitvách neodbornými zásahy by mohla Jituš vyprávět!
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Někdy je to v tom mikroskopu hodně zajímavé podívání. Broušení od "firemního" až po obyčejné, takové to "tak trochu" aby to šlo... Nejsmutnější jsou kolmé praskliny, tam už není pomoci. Přehrnuté ostří zase ukazuje "nemám čas a tak přitlačím". Ovšem některé jsou krásné a je na nich vidět citlivé používání.
Heslo letošní sezóny - všechno je jinak
@vector: Ještě jsou dobrá videa zde: http://www.youtube.com/user/gssixgun/videos nebo http://www.youtube.com/user/LynnSAbrams/videos
Kolegové mají pravdu, že učit se z videa není jen tak. Broušení břitvy je hodně o konzistentnosti, o přítlaku, citu v ruce co se děje mezi ostřím a kamenem. Minimálně se hodí mít jednu břitvu nabroušenou od někoho jiného aby jsi viděl kam se asi tak máš / můžeš dostat a rozhodně nezačínej na nějaké drahé břitvě. První pokusy bez dohledu někoho jiného dopadnou spíš špatně. Samozřemě je možné se naučit brousit sám, kup si ale starší levné břitvy (klidně bez střenek) a nebo dvě, tři Gold Dollar a s nima si hraj.
Kdyby jsi se to chtěl naučit od někoho tak sem hoď odkud jsi a třeba se najde někdo kdo ti to ukáže. Občas jsou srazy v Praze a určitě by ti tam někdo ukázal jak na to.
Pokud jde o kameny tak hrubost #3000 je málo, potřebuješ jemnější kamen, chce to alespoň #8000 (8k). A hlavně si kameny před broušením srovnej.
Jinak chromoxid se dá použít i na hodně jemných kamenech namísto kaše ze slurry kamenu (tj. směs chromoxidu a vody). Co jsem to zkoušel tak výsledek nic moc, ale je možný že jsem experimentování vzdal moc brzo.
Kolegové mají pravdu, že učit se z videa není jen tak. Broušení břitvy je hodně o konzistentnosti, o přítlaku, citu v ruce co se děje mezi ostřím a kamenem. Minimálně se hodí mít jednu břitvu nabroušenou od někoho jiného aby jsi viděl kam se asi tak máš / můžeš dostat a rozhodně nezačínej na nějaké drahé břitvě. První pokusy bez dohledu někoho jiného dopadnou spíš špatně. Samozřemě je možné se naučit brousit sám, kup si ale starší levné břitvy (klidně bez střenek) a nebo dvě, tři Gold Dollar a s nima si hraj.
Kdyby jsi se to chtěl naučit od někoho tak sem hoď odkud jsi a třeba se najde někdo kdo ti to ukáže. Občas jsou srazy v Praze a určitě by ti tam někdo ukázal jak na to.
Pokud jde o kameny tak hrubost #3000 je málo, potřebuješ jemnější kamen, chce to alespoň #8000 (8k). A hlavně si kameny před broušením srovnej.
Jinak chromoxid se dá použít i na hodně jemných kamenech namísto kaše ze slurry kamenu (tj. směs chromoxidu a vody). Co jsem to zkoušel tak výsledek nic moc, ale je možný že jsem experimentování vzdal moc brzo.
OK, ja jsem z Prahy,
kdyby nekdo mel cas, rad se neco naucim
kdyztak mail wector@gmail.com nebo SZ tady. dekuju moc.
kdyby nekdo mel cas, rad se neco naucim
kdyztak mail wector@gmail.com nebo SZ tady. dekuju moc.
Pane kolego, občas v Praze jdeme posedět, klidně se zastav a určitě probereme spoustu věcí kolem broušení i jiných
věcí. Ty videa ukazují jenom jednu cestu. Z Uhříněvse se na Ruzyň dostaneš desítkami cest, ale jen pát ti jich bude
vyhovovat. Závěrem - tady se naučíš kroky, ale tančit musíš sám.
věcí. Ty videa ukazují jenom jednu cestu. Z Uhříněvse se na Ruzyň dostaneš desítkami cest, ale jen pát ti jich bude
vyhovovat. Závěrem - tady se naučíš kroky, ale tančit musíš sám.
-
- Donátor
hmm tady se to začíná ubírat zajímavým směrem. Takovéto dostaveníčko bych si nerad nechal ujít.