Odstraňování pěny a vousů z čepele

... po srsti či proti...
Mičák

Odstraňování pěny a vousů z čepele

Příspěvek od Mičák »

Zdravím všechny břitevníky.
Břitvou se holím už rok,napadlo mě se ale zeptat se zkušenějších jak co nejlépe sundat pří holení pěnu spolu s vousy z čepele abych ji co nejméně otupil ostří.
Doteď jsem to prováděl tokem vody na hřbet čepele mnohokrát jsem však viděl stírání o prst,tkaninu,nebo papír.
Který způsoby by jste mi mohli doporučit aby ostří bylo co nejdéle neporušené??
ater
mistr brusič

Re: Odstraňování pěny a vousů z čepele

Příspěvek od ater »

Podlě mě je voda OK, možná nejlepší, papír určitě ne, látka by šla (třeba mikrovlákno, flanel), ale nesměl by jsi do ní řezat.

Já většinou břitvu otírám o "L" tvořené na dlani ruky s vyplou kůží (svaly opponens digiti minimi, flexor digiti minimi brevis a další). To "L" je označené na obrázku: http://www.anatomy.org.uk/images/ODM%20-%2071.jpg.
mons

Příspěvek od mons »

Břitvy po použití čistím pod proudem vody prsty a poté umyji tekutým mýdlem, po opláchnutí prsty pod tekoucí vodou odstraním zbytky mýdla až čepel začne
pod prsty vrzat. Poté osuším otřením o předloktí. Vycházím z toho, že vše poškodí břit, jenom ne kůže. Následuje ošetření Balistolem.
valentin75
Donátor

Příspěvek od valentin75 »

Britvu oplachujem prúdom teplej vody,potom prstami namydlím,ale len obyčajným mydlom(mne po použití tekutého mydla zostali na čepeli čierne škvrny).
Znovu opláchnem teplou vodou a utriem jemnou handričkou .
Palo
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Na odmaštění čepele používám kapku Jaru.
mons

Příspěvek od mons »

valentin75 píše:Britvu oplachujem prúdom teplej vody,potom prstami namydlím,ale len obyčajným mydlom(mne po použití tekutého mydla zostali na čepeli čierne škvrny).
Znovu opláchnem teplou vodou a utriem jemnou handričkou .
Díky, to mne nenapadlo, zvolím mýdlo, samozřejmě skvrnky ta jsou. :(
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Přijde mi, že dotaz směřoval spíše na otírání čepele břitvy během holení než na vyčištění břitvy po holení.
Během holení otírám pěnu a vousy z čepele jemně rukou.
Po holení opláchnu vodou, vysuším toaletním papírem dle instruktáže PetraS jemně tak abych nestrhl ostří a poté ošetřím Ballistolem.
Mýdlo ať už tekuté či normální po oholení na vyčištění břitvy nepoužívám. Pěna na holení se vlažnou vodou opláchne krásně a břitva je dle mě čistá.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Při holení otírám pěnu s vousy do bříška palce na dlani a fruhou stranu čepele do bříška palce prstu.
Též lze používat hřbet přeloktí. Utírání do látky či papíru též lze používat, ale pouze stylem jako by se obtahovalo. Tedy vždy kolmo od ostří setřít po látce či papíru. Tah do boku je velmi nedobrý... Ovšem utírání do vlastní kůže je pohodlné a je vždy po ruce. Skutečně živá kůže nijak ostří nepoškozuje na rozdíl od papíru či látky.
K tomu oplachování tekoucí vodou snad jen to, že na čepeli po opláchnutí zůstává voda a pak při přiložení čepele na tvář začíná tah Břitvu v dost naředěné pěně a klouzavost mýdla je narušená a mohl by nastat šmik. Nejvíce je to znatelné u tvrdých vousů. Pokd tam není plnotučná pěna, tak se čepel zasekne do vousů a dost to zatahá.
Pro odstraňování mastnoty používám tekuté mýdlo. Důležité je začít naprosto bez vody, jen čisté mýdlo. Na čepeli se jakoby zdrcne a ani moc nečistí, ale pak za chvilku dám kapičku vody (ne víc) a mýdlo se najednou rozpustí a začne jít šedivá voda a mastnoty jdou pryč. Pak pod proudem vody protahuji tak dlouho až začne čepel doslova vrzat nahlas. Pak se na čepeli voda neudrží, dělá vysoké kuličky a ty utíkají po kovu. Osuším tolpapem a pokud se ihned poté dá Ballistol či jiný olej, tak nedojde k rezatění ani k černým skvrnám. Čepel je pak nádherně stříbřitá. Tento postup používám už léta a čepele jsou krásně čisté beze skvrn. Důležité je to "ihned" protože stačí chvilka a je zčernáno.
8-)

Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Want

Příspěvek od Want »

Já coby pravák používám ke stírání pěny z čepele levé předloktí. Provádím podobným tahem jako když břitvu obtahuji. Postupně, tak abych neměl zaneřáděnoú celou plochu. Po skončení holení z něj pěnu s vousy setřu ubrouskem a umyji si ruce.
ballaby

Příspěvek od ballaby »

tohle je zajímavé... akorát bych chtěla aby si můj manžel začal s břitvou ... no uvidíme. ... jedu číst dál...
Odpovědět

Zpět na „Techniky holení“