Rotbart Mond-Extra

...lidově bagry a kotvy.
Odpovědět
inkognito

Rotbart Mond-Extra

Příspěvek od inkognito »

Rotbart Mond-Extra

Vážení kolegové, dovolte, abych vám tímto představil jak německý strojek Rotbart Mond-Extra, tak i sebe. Jsa dítětem z doby revoluce začínal jsem se bohužel pořádně holit až v éře vícebřitů, ačkoliv vždy jsem měl sklony obdivovat jiné techniky a strojky, o čemž svědčí i můj první pokus o holení ve čtyřech letech dědečkovým bagrem. Ačkoliv první výsledky byly rozporuplné - několik řezných ran a výprask od babičky, na holení bagrem jsem nezanevřel. :)

Moje první rozumná zkušenost s bagrem vznikla po zakoupení plastového Wilkinsona, který však pro mne nebyl tím pravým. K dalšímu bádání na půdě holení posloužila dědečkova Astra 901 (příliš jemná, nikdy jsem se neoholil dostatečně kvalitně) a Soluna (na mne dost agresivní, což vedlo k další krvi). Ne příliš povedenými výsledky jsem se však nenechal zviklat a snažil se pilovat techniku. A včera, milí kolegové, včera se mi podařilo objevit něco úžasného.

Zde začíná to věcné:

Brouzdaje z dlouhé chvíle vetešnictvím v Praze na Újezdě nečekaně jsem objevil stařičký strojek Rotbart Mond-Extra, dosti podobný Merkuru 11C. Jedná se o strojek s otevřeným hřebenem, jak je možno vidět na fotografiích. Velmi mne překvapila jeho vyšší hmnotnost, ale i dobré vyvážení na místo úchopu. Délka strojku činí přibližně 82 mm.

Po vyčištění a vyleštění jsem uzřel krásný strojek, dříve očividně pokovený (mosazí?). I když po pokovení zbyly dnes už jenom stopy, nemohu to z estetického hlediska považovat za nevýhodu, jelikož onen světlý kov se mi osobně líbí mnohem více.

Velmi jsem se obával možné značné agresivity strojku s otevřeným hřebenem, ale to se ukázalo býti zbytečným. Se zelenou Astrou mne čekalo krásně hladké a kvalitní oholení, kterého se mi výše zmíněnými strojky nikdy nedostalo, přesně takové, o kterém jsem snil. Za sebe tedy mohu Rotbart Mond-Extra k vyzkoušení rozhodně doporučit!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Wiking

Re: Rotbart Mond-Extra

Příspěvek od Wiking »

Gratuluji k tomuto strojku, je to nadherny "veteran".. skoda ze uz se nevyrabi.

Take je opticky ve velice zachovalem stavu.

Takovy koupit za par penez ve vetesnictvi, to se stava tak jedenkrat za 100 let.. no, kazdopadne ne moc casto :lol:
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
inkognito

Příspěvek od inkognito »

Děkuji za gratulaci. Po týdnu holení s ním musím říci, že jsem si ho zcela zamiloval :) Na moje dráty je to přesně to pravé. Má jenom jedinou vadu - když ho nechám s pýchou ležet na zrcadle, každý, kdo se tam nachomýtne, má nutkání ho zkoumat a hrát si s ním :D
lahcim

Příspěvek od lahcim »

Včera se mi také podařilo na blešáku "ulovit" tento strojek. Není sice v tak hezkém stavu, ale po pár hodinách péče také vypadá celkem k světu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
nithro

Příspěvek od nithro »

Krasavec! Závidím, nádherný kousek :)
lahcim

Příspěvek od lahcim »

Díky, za 50 korun to byl dobrý nákup. Asi ho dneska vyzkouším.
nithro

Příspěvek od nithro »

50 Kč? :twisted: asi se budu muset na nějaký blešák taky podívat, díky za tip
Odpovědět

Zpět na „Holící strojky“