Vody po holení - rozdíly

O všem co používáme po holení na ošetření pleti
Odpovědět
MightyBeasT
Kontaktovat uživatele:

Vody po holení - rozdíly

Příspěvek od MightyBeasT »

Jako nováček se prohrabávám kosmetikou zde na fóru. Nenacházím postačující odpověď a pán google mě taky nepotěšil.

Jaký je tedy rozdíl mezi:
- vodou po holení
- krémem po holení
- toaletní vodou
- kolínskou vodou
- balzámem po holení
- gelem po holení

Mám v tom zmatek a nevím do které kategorie se do začátku pustit.

PS: Jsou to vůbec všechny kategorie ?
V jednoduchosti je síla a v důslednosti hrdost !
Libor

Re: Vody po holení - rozdíly

Příspěvek od Libor »

Vítej na fóru.
Základem bych to asi rozdělil na dvě kategorie.
První: Kolínská voda a toaletní voda. Tyto neobsahují složky pečující o pleť a pokud se použijí samostatně, tak především jako vůně.
Druhá: Gel, balzám, krém a voda po holení. Ty jsou především určeny pro ošetření pokožky po holení.
Kolínská a toaletní voda, popřípadě parfémová voda se liší v obsahu vonných látek. Toaletní obsahuje víc než kolínská, i když mám pocit, že kvalitní kolínské kolikrát vydrží vonět déle jak běžné toaletní vody.
Jelikož nemám jasný zdroj procentuálního složení, tak se do popisu radši pouštět nebudu.
Voda po holení by měla obsahovat méně vonných látek a zároveň obsahuje různé látky ošetřující pleť po holení, narozdíl od kolínské, po jejíž aplikaci bys měl použít ještě balzám po holení.
Co se týče balzámu, krému a gelu po holení, tak dle mého názoru jde čistě o aplikační formu, přičemž krém a balzám považuji za stejný.
Snad jsem ti pomohl a pokud by kolegové měli co doplnit nebo opravit, tak věř jim, jsou určitě zkušenější.
Začneš-li se holit břitvou, jako bys překročil Rubikon. Není cesty zpět...
Wiking

Re: Vody po holení - rozdíly

Příspěvek od Wiking »

Kolega Libor to napsal velice solidne.
Ja si presto ale dovolim jeste neco doplnit.

Jmeno tohoto vlakna je "Vody po holeni - rozdily."
To je zavadejici.
Voda po holeni (dale jen "VPH") je jen jedna. Ty stovky znacek se lisi jen rozdily ve slozeni.
Nejdrive je treba si polozit otazku, co je to voda po holeni a naco to je.
Nu, je to logicke. Po oholeni se to maze na oblicej :lol:
A co by takova voda mela obsahovat?
No, MUJ NAZOR je tenhle: (kdybych JA vyrabel vodu po holeni :lol: ) dal bych tam asi tak tohle:
Alkohol, alespon 50 az 70% - to je desinfekce.
Vodu - to je "redidlo" alkoholu
Glycerin - to je hydratacni slozka
Parfem - aby to nejak pekne vonelo
Panthenol, nebo Allantoin nebo Bisabolol (klidne vsechny 3 zaraz)- zklidnujici slozky, mirnici podrazdeni, protizanetlive
eventulene jeste: Sorban draselny - konzervant, aby se to nemuselo skladovat v lednici, popr. to vydrzelo dele.

Tehle 6 az 8 slozek je zcela dostacujicich, aby clovek mel solidni vodu po holeni.
Ze v soucasnych VPH je 20 az 30 a vice slozek je vsem vseobecne zname, to zde nebudu rozvadet.
Vse ostatni vonave, co neni VPH je neco z tohohle:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Parf%C3%A9 ... .A9m.C5.AF
Presne jak rekl Kolega Libor, je tam jisty rozdil v obsahu vonnych latek a logicky i v cene..
V tom odkazu jsou ty % tech vonnych latek pekne vypsane.
Vsechny tyhle produkty vsak nejsou VPH, nebot nejsou urceny k mazani na oblicej po oholeni.
Obvykle totiz neobsahuji tyhle ty hydratacni a zklidnujici latky a jejich ucelem je proste jen vonet. Ja osobne mam jednu kolinskou, kterou (kdyz jdu vecer do vybrane spolecnosti :lol: ) si nastrikam na krk nebo na obleceni.
Balzam/Krem/Gel po holeni ma podobne vlastnosti jako VPH ale obvykle obsahuji mnohem mene alkoholu (nekdy dokonce zadny) a krem po holeni jak pisete jsem vlastne jeste nikdy nemel a zadny neznam.. kazdopadne krem by mel byt neco jako hustejsi balzam.. myslim si.
Po aplikaci na oholenou tvar by logicky balzam po holeni mel mene stipat nez VPH.
Ja osobne pouzivam jen klasiku, a tou je VPH, nebot tahle uz z principu obsahuje nejmene chemickych latek.
Dovolim si trochu nesouhlasit s Liborovym vyjadrenim: " narozdíl od kolínské, po jejíž aplikaci bys měl použít ještě balzám po holení"
Samozrejme je to kazdeho vec, ale ja bych na oblicej po oholeni kolinskou a nasledne balzam rozhodne nemazal..... ale proti gustu zadny disputat :lol:
Jen mi to prijde trochu neobvykle..

Takze zaverem: po oholeni na oblicej namaz bud VPH nebo balzam. Bud jedno, nebo druhe.
Jine z vyse uvedenych se po oholeni normalne na oblicej nemazou!
Jedna zvlastnost: Chces-li pouzivat jeste kamenec, tak jen po VPH, ale ne to michat s balzamem! Dojde tam k nezadouci chemicke reakci (udelaji se Ti hrudky a zmolky na obliceji)
Takze kdyztak napis, co pozadujes od sve kosmetiky po oholeni, a treba Ti poradime nejak vice. Zatim jsem zkusil poradit jen tak vseobecne.
;)
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Odpovědět

Zpět na „Vody a balzámy po holení“