Propagace mokrého holení (ebook)

PavelKrálíček
Kontaktovat uživatele:

Propagace mokrého holení (ebook)

Příspěvek od PavelKrálíček »

Ahoj, břitevníci,
Mám smělý nápad: napsat stručný ebook o mokrém holení. Již jsem napsal ebook o botách (http://www.pravygentleman.cz/ebook/), který měl u mých čtenářů velký úspěch.

Určitě nejsem velký odborník na mokré holení, holím se jen bagrem pár měsíců/něco přes rok, ale něco již mám načteno/naholeno a jako úvodní vhled do problematiky pro lidi nepolíbené by to dle mého stačilo.

Proč to tedy vůbec píšu?
  • Rád bych zjistil váš názor
  • Rád bych získal "spolupisatele" nebo "odborné garanty"
Představuji si to tak, že bychom kolaborativně vytvořili základní strukturu ebooku, já poté napsal hlavní část textu a následně bychom připomínkovali/upravovali a tak dále. Ebook chci šířit zdarma na svém blogu (za email), takže z toho nepoplyne žádný finanční zisk, jen zmínka/spoluautorství.

Co si o tom myslíte?
Vlcak
Donátor

Re: Propagace mokrého holení (ebook)

Příspěvek od Vlcak »

Ahoj Pavle,
myslím, že ebook o mokrém holení by byl fajn. Bych mohl trochu pomoci např. přečtením draftu a připomínkami. Nepokládám se sice za kdovíjakého odborníka, ale při tvorbě textu je vždy lepší, když se na něm podílí více lidí.
ballaby

Příspěvek od ballaby »

@ Pavel

Jestli bude i ebook o mokrém holení dobrý jako píší o vašem ebooku o botách. A to jsem už i slyšela, pak se určitě je na co těšit.
Dostala jsem jeden nápad. Kamarádka dělala na jednom ebooku o pečení dortů. Teď nemají až tak velkou čtenářskou základnu, tak jsme promýšleli jak to změnit,
a tak jsme hledali možnosti až jsme našli přes google tyhle vizitky zdarma. Napsali jsme na ně každá jeden recept v mini textu a rozdáváme kudy chodíme.
Je to zadara tak to asi třeba vyzkoušet.

Možná by Vám to pomohlo i s tím gentlemanstore
PavelKrálíček
Kontaktovat uživatele:

Díky za stávající odpovědi.

Trochu jsem změnil plán: místo psaní nového ebooku hodlám přeložit jeden přes 100 let starý z angličtiny.

Vyhrabal jsem ho kdesi na fóru Badger&Blade (asi?), přikládám ke stažení v originální podobě. Píše se v něm o břitvě, mýdlech, holení studenou vodou a dalších (vcelku základních) věcech. Minimálně pro zajímavost ale stojí za přečtení určitě!

Ebook stáhnete zde: https://www.dropbox.com/s/8e781mhgnb1m6 ... 0020th.pdf
jimirek
Donátor

Příspěvek od jimirek »

kolega grexx začal překládat také knihu, ale asi má zdravotní problémy, tak to usnulo,

více zde a zde 8-)
PavelKrálíček
Kontaktovat uživatele:

jimirek píše:kolega grexx začal překládat také knihu, ale asi má zdravotní problémy, tak to usnulo,

více zde a zde 8-)
Tak to je zajímavé! Snad to alespoň jeden z nás dokončí, já ji musím přeložit tak jako tak...
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

Ebook o mokrém holení je dobrá myšlenka. Jednoduchý, přehledný návod by se určitě hodil.

K tomu překladu. Napadlo mě, jestli z toho nakonec nevypadne variace na Nauku holičskou z třicátých let. To by pak celé mohlo ztratit smysl.

Základ by tady byl (6 nesourodých tipů k mokrému holení, Jak na tradiční mokré holení) tak proč to nedotáhnout do konce?!
Rád poskytnu svůj názor před uveřejněním.
PavelKrálíček
Kontaktovat uživatele:

Radyx píše:Ebook o mokrém holení je dobrá myšlenka. Jednoduchý, přehledný návod by se určitě hodil.

K tomu překladu. Napadlo mě, jestli z toho nakonec nevypadne variace na Nauku holičskou z třicátých let. To by pak celé mohlo ztratit smysl.

Základ by tady byl (6 nesourodých tipů k mokrému holení, Jak na tradiční mokré holení) tak proč to nedotáhnout do konce?!
Rád poskytnu svůj názor před uveřejněním.
Jaký je konsenzus o Nauce holičské? Našel jsem jen jedno vlákno zde na fóru. Je to dobrá/špatná kniha? Každopádně není úplně jednoduše dostupná.

Upřímně jsem možnost přeložení již hotové publikace uvítal z toho důvodu, že se ještě necítím být dostatečnou autoritou. Sám se při překladu hodně učím (zatím o břitvách). Zatím strana 25/96.
PavelKrálíček
Kontaktovat uživatele:

S překladem jsem zhruba v polovině, ale potřeboval bych trochu poradit s anglickou terminologií. Níže přikládám seznam pojmů, které bych potřeboval sjednotit. Pokud máte názor na (ne)správnost alespoň jednoho z nich, prosím napište.

Hone - brousek
Honing stone - brusný kámen
Strop - obtahovací řemen
Edge - ostří
Blade - čepel (želízko?)
Temper - výbrus?
Honing - broušení/ostření?
Wire edge - ? (vzniká při přílišném ostření)
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

honing - zůstal bych u termínu broušení, když hone - brousek, honing stone - brusný kámen
strop/stroping - obtahování
edge - ostří, případně břit, hrana břitu
blade - rozhodně čepel, na želízko zapomeň
temper - záleží na kontextu, já to chápu jako tvrdost/pružnost, také je možný význam popouštění - odstraňování vnitřního pnutí po kalení mírný ohřevem
wire edge - jehla

kolegové případně upřesní, nebo napíší vlastní názor
Odpovědět

Zpět na „Pokec o všem co za to stojí“