zdravim byl by nekdo tak hodny a poradil by mi o jakou břitvu se jedná a k čemu se použivala a jaká muže byt její hodnota moc diky
napis aesculap cislo 41
fotoilustrační má není tak zřezla temeř vubec
identifikace
identifikace
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: identifikace
Břitva německých zdravoťáků. Cena cca 350,-
41 je rok výroby.
41 je rok výroby.
350,- za tuhle zrezlou hrůzu? Tak do padesáti kaček z dobroty srdce, pokud neni vylámaná. Jinak je zadarmo drahá. A jak jednou prošla autoklávem, tak je kalení v háji. A ani slepici na větráku to nemá (Mimochodem, to číslo 41 podle všeho rok výroby není. Jednak to Němci obvykle značili celým datem, tj. 1941 a druhak jsem viděl jednu aeskulapku značenou číslem a písmenem - tuším 44b nebo tak nějak. Nejspíš to bude typové číslo nebo číslo kusu v sadě). Ale jinak jo, je to německá špitální břitva, ne nutně vojenská, firma Aeskulap vyrábí zdravotnický materiál dodnes, už víc jak sto let. Všechny břitvy s nerezovou střenklou jsou zdravotnické*. Nerez je tam nutná kvůli zachování sterility a kvůli sterilizaci v autoklávech, tam by plast nepřežil a ani neni sterilní, je pórovitej a lezou do něj brebery.
*pokud to teda není mikrotomový nůž na vzorky, ale to už je zase jiná pohádka
*pokud to teda není mikrotomový nůž na vzorky, ale to už je zase jiná pohádka
Ano, vidím to stejně.
Břitva nevypadá, že by byla dobrá koupě na renovaci a následné používání. Zrezlá je hodně. Je ale také zavřená ve střenkách tak je docela předčasné hodnotit. Může ale mít sběratelskou cenu.
@Dobie:
1. Sterilizace v autoklávu je cca při 120 stupních celsia a to břitvu nemusí zničit. Většinou se popouštělo pod 62 HRC, když vezmeš třeba silver steel (ČSN 19 421), což je ocel používaná často v minulém století a i dnes, tak ta má popouštěcí teploty: 100 °C -> 64 HRC, 200 °C -> 62 . U nerezových najdeš i takové, které se pod 60 HRC popouští až při teplotách nad 500 °C.
2. Plasty dřív moc nebyly a nebo nic nevydržely, ale dnes už by z plastů střenky šly udělat a sterilizaci v autoklávu by přežily. Mam zkušenost se sterilizací laboratorních věcí z HDPE a PTFE a nemělo to žádné negativní následky.
@Dobie:
1. Sterilizace v autoklávu je cca při 120 stupních celsia a to břitvu nemusí zničit. Většinou se popouštělo pod 62 HRC, když vezmeš třeba silver steel (ČSN 19 421), což je ocel používaná často v minulém století a i dnes, tak ta má popouštěcí teploty: 100 °C -> 64 HRC, 200 °C -> 62 . U nerezových najdeš i takové, které se pod 60 HRC popouští až při teplotách nad 500 °C.
2. Plasty dřív moc nebyly a nebo nic nevydržely, ale dnes už by z plastů střenky šly udělat a sterilizaci v autoklávu by přežily. Mam zkušenost se sterilizací laboratorních věcí z HDPE a PTFE a nemělo to žádné negativní následky.
Uniklo Vám, že autor uvádí, že foto, které postoval je ilustrační a jeho břitva není zrezlá téměř vůbec. Záleží tedy na konkrétním stavu zejména čepele a vlastního břitu. Určení břitvy a info o jejím výrobci autor dostal.
Zdravím,
nechci zakládat nové vlákno, tak jsem umístil svůj příspěvek sem.
Chtěl bych jen vědět co to je a k čemu se to používá a jak.
Na první pohled mi ta věc připadá jako stahovák na kůru, je ale bez rukojetí na obou koncích.
Na břitvu je příliš dlouhý, spíš sekačka bez držáku, místo toho je tam jen nějaký otvor.
https://www.sbazar.cz/nolte12/detail/19 ... pel-britvy
nechci zakládat nové vlákno, tak jsem umístil svůj příspěvek sem.
Chtěl bych jen vědět co to je a k čemu se to používá a jak.
Na první pohled mi ta věc připadá jako stahovák na kůru, je ale bez rukojetí na obou koncích.
Na břitvu je příliš dlouhý, spíš sekačka bez držáku, místo toho je tam jen nějaký otvor.
https://www.sbazar.cz/nolte12/detail/19 ... pel-britvy
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
Nádherný mikrotomový nůž.
Ještě Ti chybí mikrotomový stojánek a můžeš řezat histlogické vzorky.
Ještě Ti chybí mikrotomový stojánek a můžeš řezat histlogické vzorky.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Že by mikrotomový nůž na histologické vzorky ze zmrzlého mamuta?
Sic minulej měsíc na histologii řezali vzorky z mýho těla ale při vší úctě k vám přesto pochybuju, že takovým sekáčkem na maso.
Sic minulej měsíc na histologii řezali vzorky z mýho těla ale při vší úctě k vám přesto pochybuju, že takovým sekáčkem na maso.
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
mikrotomový stojánek co ho mám domaje tady
dnešní žiletky co se používají jsou tady
Dříve se používaly mikrotomové nože ve tvaru Břitvy s jednostranným výbrusem a několikrát tady na foru byly vyfoceny.
Pro velké množství vzorků je takové šoupátko na lyžinách a dělá se tím řezačem větší počet řezů.
Tady je ukázka nabídky na Aukru
Tož snad je to ono...
dnešní žiletky co se používají jsou tady
Dříve se používaly mikrotomové nože ve tvaru Břitvy s jednostranným výbrusem a několikrát tady na foru byly vyfoceny.
Pro velké množství vzorků je takové šoupátko na lyžinách a dělá se tím řezačem větší počet řezů.
Tady je ukázka nabídky na Aukru
Tož snad je to ono...
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.