Zdravíčko pánové,
chtěl bych vás moc poprosit o radu, protože nevím, jestli je chyba u mě a nebo u břitvy. Po nějaké době užívání shavette, se kterou se holím dodnes, jsem se konečně odhodlal a koupil si vysněnou břitvu. Četl jsem si příspěvky jak tady na fóru, tak jsem koukal i na videa a padl mi do oka Böker King Cutter, tak jsem si ho pořídil. Z toho co jsem četl, usuzuji, že by břitva měla být továrně nabroušená, tak hned, jak jsem mohl jsem to šel otestovat. Bohužel k mému překvapení jsem zjistil, že moc nabroušená není, aspoň né tak, jako moje shavette. Vousy to spíš trhalo, než holilo. Pořídil jsem si z číny i kožený řemen na obtahování, který taky nepomohl. (Pokud správně chápu, tak by měl udržovat ostří a ne břitvu brousit). Rozhodl jsem se tedy, že jí odnesu nabrousit do centra Chodov, kde je obchod Victorinox. Paní u pokladny řekla, že břitvy brousí, tak jsem neváhal a nechal jí tam i s jednou starší od dědečka. Po obdržení jsem břitvu doma vyzkoušel, ale bohužel to stále není ono. Je to možná o něco lepší, ale holit se se s tím je nepříjemné. Nevím, jestli se s tím holím špatně, protože se s shavettou jsem schopný si oholit celý obličej, ikdyž mi brada občas dělá problémy.
Má otázka tedy zní - Mohla by být břitva špatný kus, nebo jsem to jen pořádně neobjel na řemenu? Trošku se obávám toho, že mi jí v obchodě i trošku zrychtovali, protože má na jednom místě ostří takový malý zub.
Budu rád za každý postřeh a předem moc děkuji! (případné fotky přidám k večeru)
Martin
Böker King Cutter - špatný kus?
Re: Böker King Cutter - špatný kus?
Ahoj,
vítej na fóru.
Hádat takhle podle popisu co může být s břitvou je težké.
Těch důvodů nefunkčnosti břitvy může být více.
Nejlépe je vzít břitvu a ukázat ji někomu kdo tomu rozumí.
V Praze je ideální setkat se s břitevníky v hospodě U Kozla. Rádi ti poradí.
Zde se domlouvají srazy.
viewforum.php?f=24
Co se malého zubu v ostří břitvy týče, je to průšvih, který se musí řešit - nejlépe reklamací.
Vcelku by mne zajímalo kdo brousí pro Victorinox na Chodově.
Nakolik rozumí tomu co dělá.
vítej na fóru.
Hádat takhle podle popisu co může být s břitvou je težké.
Těch důvodů nefunkčnosti břitvy může být více.
Nejlépe je vzít břitvu a ukázat ji někomu kdo tomu rozumí.
V Praze je ideální setkat se s břitevníky v hospodě U Kozla. Rádi ti poradí.
Zde se domlouvají srazy.
viewforum.php?f=24
Co se malého zubu v ostří břitvy týče, je to průšvih, který se musí řešit - nejlépe reklamací.
Vcelku by mne zajímalo kdo brousí pro Victorinox na Chodově.
Nakolik rozumí tomu co dělá.
Re: Böker King Cutter - špatný kus?
Moc děkuji za odpověď a za přivítání. Je mi jasné, že faktorů může být více, moc ale nerozumím tomu, že se to zrovna stane u břitvy za 3,5k. Tou reklamací myslíš za službu na Chodově nebo u prodejce břitvy? Trošku mě i znepokojilo, že po obdržení břitvy, byla taková upatlaná od něčeho černého, naštěstí to šlo setřít. Mám bílou střenku, tak by mě to mrzelo.
Re: Böker King Cutter - špatný kus?
@Phaks: Jestli ti jí nepřejeli na leštičce, pokud by ti jí vyhřáli tak máš problém. Nabroušená břitva zuby na ostří nemá.
Re: Böker King Cutter - špatný kus?
Ahoj Phaks,
vítej mezi gentlemany co si užívají nejostřejších nástrojů...
Kolegové Tvůj problém vystihli úplně přesně a tak jen malinko.
Díky tomu, že se zvládneš oholit Šavetou, tak oholení ostrou Břitvou by pro Tebe neměl být žádný problém.
Nová Břitva s továrním "broušením" od fa Böker, je obvykle pro holení nepoužitelná. Stačí se podívat sem aby sis mohl udělat představu jak cca vypadá tovární ostrost a zároveň jak má ostří a ostrost potřebné pro holení vypadat. Není tam sice přímo Böker, ale Dovo, avšak obě firmy brousí na cca stejné úrovni. Je tam též fotka žiletky která se dá používat v držáku Šavety (speciální čepelky mají podobnou ostrost). Pokud Břitva při zakoupení neholila, tak byla chyba v ostrosti, pokud neholí ani po nabroušení, tak je nutné se podívat pod mikroskopem na jaké úrovni je nabroušení a podle toho snadno poznáš proč holení nejde.
Naprosto správně jsi poznamenal, že na řemenu se obnovuje ostrost, ale nedá se nabrousit. Ještě je důležité aby jsi měl na řemenu dobrou a kvalitní kůži. Pokud budeš obtahovat nově nabroušenou Břitvu na koženkovém obtahováku, tak si ostří zničíš už při prvním tahu a obtahovací pasta je úplně stejný ničitel nového jemného ostří. Ta se používá až když už je ostří spotřebované a čistá, hladká kůže už nestíhá ostrost obnovovat.
Zatím jsi zjevně měl smůlu na kvalitní ostrost. Pokud Ti neprohnali čepel na leštičce aby zaretušovali následky broušení a nevyhřáli Ti čepel, tak by mělo jít vše dát do pořádku.
Klasik praví "vše špatné je k něčemu dobré" a v Tvém případě to platí dvojnásob. Až si vyzkoušíš opravdu kvalitní nabroušení, tak už budeš mít zkušenosti a budeš perfektně vědět o čem to je.
uf to jsem se rozepsal...
vítej mezi gentlemany co si užívají nejostřejších nástrojů...
Kolegové Tvůj problém vystihli úplně přesně a tak jen malinko.
Díky tomu, že se zvládneš oholit Šavetou, tak oholení ostrou Břitvou by pro Tebe neměl být žádný problém.
Nová Břitva s továrním "broušením" od fa Böker, je obvykle pro holení nepoužitelná. Stačí se podívat sem aby sis mohl udělat představu jak cca vypadá tovární ostrost a zároveň jak má ostří a ostrost potřebné pro holení vypadat. Není tam sice přímo Böker, ale Dovo, avšak obě firmy brousí na cca stejné úrovni. Je tam též fotka žiletky která se dá používat v držáku Šavety (speciální čepelky mají podobnou ostrost). Pokud Břitva při zakoupení neholila, tak byla chyba v ostrosti, pokud neholí ani po nabroušení, tak je nutné se podívat pod mikroskopem na jaké úrovni je nabroušení a podle toho snadno poznáš proč holení nejde.
Naprosto správně jsi poznamenal, že na řemenu se obnovuje ostrost, ale nedá se nabrousit. Ještě je důležité aby jsi měl na řemenu dobrou a kvalitní kůži. Pokud budeš obtahovat nově nabroušenou Břitvu na koženkovém obtahováku, tak si ostří zničíš už při prvním tahu a obtahovací pasta je úplně stejný ničitel nového jemného ostří. Ta se používá až když už je ostří spotřebované a čistá, hladká kůže už nestíhá ostrost obnovovat.
Zatím jsi zjevně měl smůlu na kvalitní ostrost. Pokud Ti neprohnali čepel na leštičce aby zaretušovali následky broušení a nevyhřáli Ti čepel, tak by mělo jít vše dát do pořádku.
Klasik praví "vše špatné je k něčemu dobré" a v Tvém případě to platí dvojnásob. Až si vyzkoušíš opravdu kvalitní nabroušení, tak už budeš mít zkušenosti a budeš perfektně vědět o čem to je.
uf to jsem se rozepsal...
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Böker King Cutter - špatný kus?
Ještě je možnost, že " pan brusič " neobnovil ostří na kamenech, ale prachsprostě ji prohnal na černé obtahovací pastě. Ani břitvu neočistil.
Re: Böker King Cutter - špatný kus?
Tož toto mně nenapadlo, ale je to VELMI logické vysvětlení onoho černého nánosu.
To by ale znamenalo, že nebyla vyhřátá a to je veliké plus (bez ohledu na to ostatní...)
Mikroskop by ukázal kudy kráčelo "broušení".
To by ale znamenalo, že nebyla vyhřátá a to je veliké plus (bez ohledu na to ostatní...)
Mikroskop by ukázal kudy kráčelo "broušení".
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Böker King Cutter - špatný kus?
Pro tuto firmu brousil starý pán ze Žižkova. strojově a dodělával to na Arkansasech.
Re: Böker King Cutter - špatný kus?
Dobrý den přeji ,
moc vám děkuji za všechny příspěvky a Tobě Petře za rozsáhlou odpověď. Hned poté, co jsem se včera večer vrátil domů z práce jsem se na břitvu podíval znovu, ale zaboha jsem nemohl najít ten zub, o který jsem si dělal starosti. Buďto jsem to "spravil" na řemenu a nebo jsem jen špatně viděl (a to je mi 21, hehe) a zdálo se mi to. Nicméně by to chtělo stejně znovu někde nechat nabrousit, už tak mě ta "sranda" stála 270,- Kč za obě "nabroušené" břitvy. Tentokrát to svěřím ale do rukou někomu tady na fóru. Snažil jsem se nafotit pár fotek, bohužel zrcadlovku mám na chalupě, takže to je focené pouze z mobilu, tak snad na tom bude něco vidět.
Podle toho, co Petr napsal, to vidím tak, že budu potřebovat ještě nějaký kvalitní řemen, abych si to pak ještě neztupil ještě více. Pro zajímavost přidávám fotku i řemene z Číny, který mě vyšel na nějakých 200 Kč,-, aby jste si mohli udělat obrázek, na čem jsem se to snažil obtahovat.
Link na fotky: https://www.dropbox.com/sh/krwo4mp8ojil ... 60bca?dl=0 (Jsou moc velké a sem by se nevešly, tak jsem je nahrál na Dropbox. Doufám, že to není proti pravidlům.)
Ještě jednou vám všem moc děkuji za poznatky!
Martin
moc vám děkuji za všechny příspěvky a Tobě Petře za rozsáhlou odpověď. Hned poté, co jsem se včera večer vrátil domů z práce jsem se na břitvu podíval znovu, ale zaboha jsem nemohl najít ten zub, o který jsem si dělal starosti. Buďto jsem to "spravil" na řemenu a nebo jsem jen špatně viděl (a to je mi 21, hehe) a zdálo se mi to. Nicméně by to chtělo stejně znovu někde nechat nabrousit, už tak mě ta "sranda" stála 270,- Kč za obě "nabroušené" břitvy. Tentokrát to svěřím ale do rukou někomu tady na fóru. Snažil jsem se nafotit pár fotek, bohužel zrcadlovku mám na chalupě, takže to je focené pouze z mobilu, tak snad na tom bude něco vidět.
Podle toho, co Petr napsal, to vidím tak, že budu potřebovat ještě nějaký kvalitní řemen, abych si to pak ještě neztupil ještě více. Pro zajímavost přidávám fotku i řemene z Číny, který mě vyšel na nějakých 200 Kč,-, aby jste si mohli udělat obrázek, na čem jsem se to snažil obtahovat.
Link na fotky: https://www.dropbox.com/sh/krwo4mp8ojil ... 60bca?dl=0 (Jsou moc velké a sem by se nevešly, tak jsem je nahrál na Dropbox. Doufám, že to není proti pravidlům.)
Ještě jednou vám všem moc děkuji za poznatky!
Martin
Re: Böker King Cutter - špatný kus?
Začnu od Tvého řemene:
kůže na fotce je štípenka. Tedy když se ze silné kůže seřízne fajnová vrchní lícová strana, tak to co zbude je štípenka, která se používá jako vypodkládací materiál nebo na různá vyztužení. Cenově tomu odpovídá částka za celý tvůj řemen který je ovšem na Břitvu nepoužitelný. Na Břitvu potřebuješ doslova do zrcadlova zaleštěnou hladkou kůži. Taková kůže nejlépe obnovuje ostrost. Rozhodně se nedá použít vše co mnozí "obchodníci" jako kůži nabízejí. Vybrat kvalitní kůži na obtahovací řemen je dost náročné a zpracovat ji, je další proces. Zkus se podívat sem, třeba se Ti bude některý líbit.
Břitva Böker kterou máš na fotce patří mezi kvalitní (až na to tov. broušení) a po nabroušení Ti bude sloužit k plné spokojenosti a neměl by jsi mít důvod k obavám z nekvalitního kusu.
Na druhé fotce, kdy je čepel zvětšená, tak na boku hřbetu jsou vidět stopy po hrubém kamenu a stejné stopy jsou viditelné na břitu. Protože je to odhadování podle fotky, tak vše může být jinak, ale z toho co vidím, mi to připadá na broušení na kamenech na nože. Co pro nůž je vrchol jemnosti, tak pro Břitvu je slabý střed.
Zub na břitu který zmizí, obvykle bývá černé smítko na břitu. Dej břit pod silné světlo a z blízka zvětšovákem prohlédni jak fazetka vypadá. Různě nakláněj aby jsi našel co nejlepší osvětlení břitu a můžeš zahlédnout většinu nerovností. Pokud má hrubé rýhy, tak holení nebude nic moc, či zdali bude vůbec jaké.
kůže na fotce je štípenka. Tedy když se ze silné kůže seřízne fajnová vrchní lícová strana, tak to co zbude je štípenka, která se používá jako vypodkládací materiál nebo na různá vyztužení. Cenově tomu odpovídá částka za celý tvůj řemen který je ovšem na Břitvu nepoužitelný. Na Břitvu potřebuješ doslova do zrcadlova zaleštěnou hladkou kůži. Taková kůže nejlépe obnovuje ostrost. Rozhodně se nedá použít vše co mnozí "obchodníci" jako kůži nabízejí. Vybrat kvalitní kůži na obtahovací řemen je dost náročné a zpracovat ji, je další proces. Zkus se podívat sem, třeba se Ti bude některý líbit.
Břitva Böker kterou máš na fotce patří mezi kvalitní (až na to tov. broušení) a po nabroušení Ti bude sloužit k plné spokojenosti a neměl by jsi mít důvod k obavám z nekvalitního kusu.
Na druhé fotce, kdy je čepel zvětšená, tak na boku hřbetu jsou vidět stopy po hrubém kamenu a stejné stopy jsou viditelné na břitu. Protože je to odhadování podle fotky, tak vše může být jinak, ale z toho co vidím, mi to připadá na broušení na kamenech na nože. Co pro nůž je vrchol jemnosti, tak pro Břitvu je slabý střed.
Zub na břitu který zmizí, obvykle bývá černé smítko na břitu. Dej břit pod silné světlo a z blízka zvětšovákem prohlédni jak fazetka vypadá. Různě nakláněj aby jsi našel co nejlepší osvětlení břitu a můžeš zahlédnout většinu nerovností. Pokud má hrubé rýhy, tak holení nebude nic moc, či zdali bude vůbec jaké.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.