Náhodou som natrafil na túto stránku a postupne som sa stále viac začítal, až som sa musel napokon zaregistrovať a prispieť zatiaľ mojim prvým príspevkom. Prednedávnom – tak ako obyčajne, keď som sa išiel holiť najlacnejšou penou z Lidlu a jednorazovou žiletkou z Tesca, mi padol pohľad na bager Gillette, ktorý som dostal od staršieho brata a na strašne starú štetku svetlej farby , ktorú som dostal od svojho otca ako už používanú štetku.
Obe som dostal asi tak pred tridsiatimi rokmi. Ako sa vraví, že stará láska nehrdzavie, a tak som si kúpil krém na holenie a žiletky Willkinson (ktoré voľakedy patrili medzi top výrobky, ale k tomu prídem neskôr). A keďže je moderná doba, začal som googliť až som vygooglil túto stránku a rozhodol som sa napísať svoj príbeh s holením. S vyrastaním prvých fúzov pod nosom bolo treba začať niečo s tým robiť.
Najjednoduchšie bolo niekedy okolo roku 1982 použiť klasické mydlo na holenie značky Barbus, vtedy ešte v červenom plastovom obale , žiletky Astra, dajakú štetku a dva bagre – pevný a motýlik Gillette, ktorý som už spomínal. Toto sú veci, ktoré som vtedy dostal a začal som sa s nimi holiť. Samozrejme mal som aj kamenec po holení, ktorý bol uložený v peknom a praktickom plastovom obale a zastavovač krvácania, tenkú tyčinku, ktorá dokázala robiť divy.
Takto som sa holil pár rokov, a skúšal som aj elektrické (kvalitné sovietske strojčeky (iné neboli) s planžetami myslím že od firmy Braun), ale dajako ma tá elektrika nechytila. Postupne, ako som sa oženil, sme si začali dávať v rodine darčeky – čo iné ako pena na holenie v spreji alebo strojčeky s výmennými hlavacami by bol lepší darček, no nie ? A tak som začal patriť medzi väčšinu – ale konzumnú a uponáhľanú.
Síce som sa veľmi neponáhľal, ale dlhé roky som sa takto holil, až napokon skončili darčeky a keďže značkové strojčeky moc dlho nevydržali, tak som si začal kupovať jednorazové strojčeky. Tak ako sa píše vo fóre, dlhšie fúzy s tým neoholíte, upcháva sa to, nedá sa to riadne vyčistiť a tak som sa dostal k podráždeniu kože a k pupákom na krku. Našťastie ostrá žiletka všetko odreže... A teraz sa dostávam k začiatku môjho príbehu. Tá stará, skoro vypĺznutá štetka tam na mňa pozerala a ako by ma volala.
Nálepka na nej sa nedala už prečítať, nikdy sa nesušila štetinami dole (ani môj dedko ju tak nesušil, otrela sa, vložila do pevného boxu so zrkadlom a odpočívala tam až do ďalšieho holenia), mne padol na ňu zrak a vznikla láska na druhý pohľad (ten prvý som si minul už dávno na moju manželku). Chytil som ju do rúk a poviem vám, že jemnejšie štetinky či chĺpky nemá ani mladá broskyňa na svojich plodoch. A tak som ju chytil do rúk, namočil si tvár a začal som sa natierať barbusom.
Vložil som kúpenú žiletku Willkinson do bagra (vtedy sa vyrábali ešte kvalitné bagre s tak kvalitnou povrchovou úpravou, že ňom nie je vidieť žiadne škrabance). A ten nádherný pocit starej dámy, na ktorú sa šibalsky mladík usmeje sa nedá ničím nahradiť. Po pár oholeniach som zistil, že starý Willkinson už je asi naozaj starý a že žiletky nestoja za nič. A tak som si kúpil Astry, ktoré celé netrpezlivé čakajú na svoj krst.
Počas služobnej cesty v Rumunsku som si kúpil pravú bravčovú štetku , ktorá ale vydržala asi štyri holenia, najprv sa oddelili štetinky od rúčky (sušil som ju ako tú moju starú štetku štetinami hore) a na ďalší krát nielenže vypadli štetiny, ale hneď sa rozdelili asi na tri časti. A bolo po štetke. Keďže som sa znova chystal preč, vybehol som do obchodu a kúpil najbližšiu bravčovú štetku za nejaké ani nie dve eurám hodil som ju do kufra a vydal sa znova do zahraničia.
Táto nová štetka je tvrdšia, lepšie masíruje a vyhovuje mi, pretože mi voľakedy zarastali chĺpky pod kožu a lepšie ma masíruje pri nanášaní peny.. Tá moja stará štetka je zasa pravý opak, to je ako keď si sadnete do auta značky Rolls Royce a zaboríte svoj zadok do starého čalúneného kresla s pružinami. Moja najbližšia cesta na Slovensku bude viesť do DM drogerie, kde si kúpim štetku s jazvečími štetinami, aby som vedel, či sa bude chytať na moju starú štetku.
Ak sa mi podarí, priložím niekoľko fotiek dnes mojej starožitnosti - bagru, ktorý ale funguje stopercentne, neupcháva sa vôbec pri holení, ľahko sa čistí a má tak kvalitné povrchové niklovanie, aké sa dnes len tak ľahko nevidí. A to nielen na bagroch
Návrat ku klasike
Re: Návrat ku klasike
V DMku toho jazveca uz nekupis, aspon podla toho ako to tu kolegovia popisovali...
Re: Návrat ku klasike
A jsi náš araf1...
Vítej mezi námi.
Časem zjistíš, že spousta "obyčejných" věcí kolem holení, umí přinést doslova neobyčejné zážitky.
Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
Vítej mezi námi.
Časem zjistíš, že spousta "obyčejných" věcí kolem holení, umí přinést doslova neobyčejné zážitky.
Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.