Ahoj všem,
nevím zdali jsem toto téma neměl raději začlenit do diskuze "Muhle R89". Případně prosím o přesunutí a omlouvám se za nedopatření.
Je zde velice podrobná recenze na žiletky od Wikinga, což je super. Dále by mě také zajímal nějaký přehled ideálních typů/výrobců žiletek pro určité druhy strojků. Jsem vlastníkem R89 a přemýšlím nad zakoupením R41(a břitvy mimo jiné) pro agresivnější oholení. Jaké jsou "ideální" žiletky pro R89 na základě zkušeností? Jaké by jste doporučili a jaké naopak rozhodně nekupovat?
Předem moc děkuji za vstupy.
Láďa
R89 vs. typ žiletek
Re: R89 vs. typ žiletek
Před časem jsem si pořídil taky bagr Muhle s hlavou R89. Příliš mnoho žiletek jsem ještě netestoval. Nejvíc jsem používal zelené astry, pak zkusil žiletku Muhle přiloženou ke koupenému strojku, pak Merkur a teď frčím na Derby a jsem vrcholně spokojen. Holí se mi s ní dobře a vydrží celou věčnost. No dobře, přeháním, ale těch 15 - 20 oholení s ní v pohodě zvládnu. Je možné, že se vyskytují ještě lepší značky.
V Mühle R89 rád používám žiletky PermaSharp (méně "agresivní") nebo Feather ("agresivnější"). R89 je velmi jemný strojek, takže PermaSharpy jsou v něm velmi příjemné, použitím Feather se dostávám o stupínek výše, co se agresivity týče. Řekl bych, že kombinace R89+Feather je tak na úrovni 4 u mého nejoblíbenějšího Gillette Fatboy (nastavení agresivity 1 - 9). Běžně se s ním holím s nastavením 5 (Feather) nebo 6 (PermaSharp).
Pripájam sa k retromanovi. Ja vlastním sadu Muhle S81 H220 SSR. Bager ak sa nemýli má hlavu R89 a Derby v ňom sú perfektné. Väčšinou som sa dočítal, že pred prvým holením je potrebné žiletku Derby okorkovať, ale ja si nespomínam, že by prvé holenie bolo horšie ako ostatné. Ale možno si to len nepamätám bolo to už dávno (asi 2,5 mesiaca). Používam totiž britvy. Bager len ak nemám čas. No myslím, že som sa tou jednou žiletkou oholil viac ako 20x a zatiaľ sa nepýta na výmenu.
britva, fajka, pohoda
Za mě je asi nejlepší objednat si nějaký testovací balíček žiletek, např. tady - viewtopic.php?f=81&t=2548, třeba si ho i sestavit na "míru" a zkoušet a zkoušet. Objednal bych si tak 3 kusy od každé žiletky, kterou chci zkusit, použil bych 2 kusy na zkoušku a holil se s nima dokud to jde, pak bych přešel na další a až bych dojel kolečko, vrátil bych se k té poslední a zkusil, jestli není lepší, jestli se mi nezlepšila technika, soužití se strojkem není důvěrnější. Pak bych objednal větší balení žiletek, které se mi zdájí nejlepší a tech bych se držel a třeba za rok, můžeš kolečko zopakovat.
Jinak doporučit žiletku pro konkrétní strojek je prakticky nemožné, může panovat nějaká obecnější shoda, např. že Derby jsou v R89 dobré (tady souhlasím i já), ale cokoliv jiného je jen lehké doporučení, protože co člověk, to názor, to kůže, to vkus, to jiný požadavek na oholení. Jeden radší agresivitu, jeden radši pohodičku.
Jinak doporučit žiletku pro konkrétní strojek je prakticky nemožné, může panovat nějaká obecnější shoda, např. že Derby jsou v R89 dobré (tady souhlasím i já), ale cokoliv jiného je jen lehké doporučení, protože co člověk, to názor, to kůže, to vkus, to jiný požadavek na oholení. Jeden radší agresivitu, jeden radši pohodičku.
-
Za seba možem doporučiť Perma Sharp a Feather. Zatiaľ najlepšia kombinácia s R89. Perma Sharp je super žiletka ale Feather je o chlup lepší
Mühle R89, Mühle R41, Merkur Progress
Dobré ráno Láďo,
je super, že se ptáte jaké čepelky do hlavy R89. Ale důležité je také jaké máte vousy a jakou pleť. Jestli jste citlivý gentleman nebo ostřílený a větrem ovanulý tvrďák.
Jde o to, že každý je jiný a každý má vyzkoušené a ověřené jiné čepelky. Také je důležité jak a čím se holíte. Takže jakou máte vodu ( studenou, teplou, tvrdou či měkkou). Tohle všechno hraje důležité informace v souvislosti celého rozhodnutí. Také jde o to jakou štětku používáte. Jde o výsledek nanesení mýdla na obličej a s tím souvisí i ta voda.
Dalo by se říci, že pro start a vyzkoušení je dobrá modrá Astra potom bych zkusil zelenou. To je takový základ.
Tyto čepelky jsou měkké oproti Derby zeleným. Takže více kopírují obličej.
Pokud by jste chtěl zkusit skokově trochu ostřejší tak Lord super chrome.
Ta je ostřejší než Astry i Derby a je přitom měkká. Měkká pro mě znamená více pružná.
Když si chci dopřát lepší tak sáhnu po Polsilver , Voskhod Teflon Coated nebo po Rapira Swedish Supersteel.
Ale jak píši, u každého čepelky fungují jinak. Záleží na vousech a na dalších věcech co jsem psal. Ale jako odrazový můstek to stačí.
Možná i když to není třeba zkuste napařit vousy před holením teplým mokrým ručníkem a zkuste i vodu před holením, aby změkčila vousy.
Jen pozor na to některé krémy na holení nebo i mýdla nemají rádi kyselé PH. Takže pozor na sprchové gely nebo tuhá mýdla na mytí, které by sráželi při holení samotné mýdlo na holení.
Jak tu nějaký kolega psal o testovacím balíčku několika čepelek tak to také není problém vyzkoušet. Naberete si čepelky po kusech a vyzkoušíte jakou chcete.
David
je super, že se ptáte jaké čepelky do hlavy R89. Ale důležité je také jaké máte vousy a jakou pleť. Jestli jste citlivý gentleman nebo ostřílený a větrem ovanulý tvrďák.
Jde o to, že každý je jiný a každý má vyzkoušené a ověřené jiné čepelky. Také je důležité jak a čím se holíte. Takže jakou máte vodu ( studenou, teplou, tvrdou či měkkou). Tohle všechno hraje důležité informace v souvislosti celého rozhodnutí. Také jde o to jakou štětku používáte. Jde o výsledek nanesení mýdla na obličej a s tím souvisí i ta voda.
Dalo by se říci, že pro start a vyzkoušení je dobrá modrá Astra potom bych zkusil zelenou. To je takový základ.
Tyto čepelky jsou měkké oproti Derby zeleným. Takže více kopírují obličej.
Pokud by jste chtěl zkusit skokově trochu ostřejší tak Lord super chrome.
Ta je ostřejší než Astry i Derby a je přitom měkká. Měkká pro mě znamená více pružná.
Když si chci dopřát lepší tak sáhnu po Polsilver , Voskhod Teflon Coated nebo po Rapira Swedish Supersteel.
Ale jak píši, u každého čepelky fungují jinak. Záleží na vousech a na dalších věcech co jsem psal. Ale jako odrazový můstek to stačí.
Možná i když to není třeba zkuste napařit vousy před holením teplým mokrým ručníkem a zkuste i vodu před holením, aby změkčila vousy.
Jen pozor na to některé krémy na holení nebo i mýdla nemají rádi kyselé PH. Takže pozor na sprchové gely nebo tuhá mýdla na mytí, které by sráželi při holení samotné mýdlo na holení.
Jak tu nějaký kolega psal o testovacím balíčku několika čepelek tak to také není problém vyzkoušet. Naberete si čepelky po kusech a vyzkoušíte jakou chcete.
David
David a jeho žiletky
Doporučit žiletky je těžké - i když známe strojek,přesto zůstává spousta proměnných...
Astry určitě neurazí nikoho a zvláštní kapitolou jsou žiletky Perma-Sharp, jsou ostré, jemné, trvanlivé a fungují v jakémkoliv strojku-snad se nemýlím, ale myslím že jsem ještě nezachytil, že by někomu v nějakém strojku nesedly, v tomto jsou výjimečné.
Osobně mám nejraději kombinaci R89 + KAI žiletky, ale to samozřejmě neznamená, že jsou nejlepší.
Astry určitě neurazí nikoho a zvláštní kapitolou jsou žiletky Perma-Sharp, jsou ostré, jemné, trvanlivé a fungují v jakémkoliv strojku-snad se nemýlím, ale myslím že jsem ještě nezachytil, že by někomu v nějakém strojku nesedly, v tomto jsou výjimečné.
Osobně mám nejraději kombinaci R89 + KAI žiletky, ale to samozřejmě neznamená, že jsou nejlepší.
"Kdo spěchá, dřív umře..." Martin B.
Ahoj,
sice to je starý dotaz, ale já mám osobní zkušenost až teď
Zelený Astry: na moji hubu v tomto strojku nefungují
Personny: fantazie (doporučeno prodávajícím k tomuto strojku)
Featherky: vydrží hlaďoučká papula o půl až den déle než s Personnou, ale jsou trochu brutálnější na pokožku...
David
sice to je starý dotaz, ale já mám osobní zkušenost až teď
Zelený Astry: na moji hubu v tomto strojku nefungují
Personny: fantazie (doporučeno prodávajícím k tomuto strojku)
Featherky: vydrží hlaďoučká papula o půl až den déle než s Personnou, ale jsou trochu brutálnější na pokožku...
David
Mühle R89, Mühle Modern Pine Pure Badger, Personna a Feather, mýdlo z Hrochotě
@ David S - zkus ještě Gillette Silver Blue - velmi ostré, ale zároveň extra jemné, nejlepší oholení, na urovní Feather, ale bez toho "drsného" pocitu z Featherek.