Pajcunk na obtahovací řemeny

...řemeny závěsné a řemeny na strojku či dřevěné kostře napnuté...
Zipíno

Re: Pajcunk na obtahovací řemeny

Příspěvek od Zipíno »

Zdravím Kolego!
Zelená pasta na řemen se dá sehnat i v praze v železářství Renesance na rohu Moskevské ulice a Vršovického náměstí. Je to výrodek fy. Puma a stojí cca 80,-kč
671 grains of diplomacy-.50 BMG
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Mephisto,
vítám Tě v naší úspěšně se rozrůstající společnosti přátel ostrého řezu, kteří si občas říkají Břitevníci. Tvůj dotaz Ti lehce zodpovím. Ano lze tuto pastu s úspěchem používat. V dobách dávno minulých to byla nejčastěji získatelná pasta. Bývala v kulaté plechové krabičce rozdělené na dvě části. Červená a černá. Po rozpuštění té jemnější červené v trošce šicoleje jsem nechal trochu odstát a tou nejjemnější usazeninu společně s dalšími ingrediencemi jsem nanášel na řemen.
Přečti si tady co všechno v takovém starém pajcunku má být.
viewtopic.php?f=11&t=26&hilit=brusn%C3% ... a&start=10
Nezapomeň na flašku Leštilku :P je to výborný pomocník. Zarovná, zaleští srovná zrna pasty aby nevyčnívala - prostě fajná kámoška.
Zdravím Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Mephisto

Příspěvek od Mephisto »

Díky za uvítání a mnoho pohotových odpovědí.
V Praze jsem tak jednou do roka, takže tam jdou nákupy mimo mě :D Ty zabrušovací pasty jsou olejové, nejsou nijak barevné .. všechny jsou tmavě šedé až černé, jen ta nejemnější je světlejší. Mám je v 80g krabičkách (nějaké AKC-PAST). Občas jsem je použil na nože (spíš na ty, kde již nevadilo lehčí zabroušení čepele). V podstatě co se týče nožů, tak jejich údržba mi nedělá problémy a i brusiva mám víc než dost. :D Taky jsem se o Vás Břitevnících dozvěděl na knife.cz. Občas jsem se tu už i motal, ale jen jako čtenář. Ale nikdy mě nenapadlo jít do břitvy. .... Ovšem nikdy neříkej nikdy, že. :lol: Takže nakonec jsem se nechal zlomit a jelikož holení není mé hoby, tak mě napadlo, že třeba takhle mě to zas po letech začne bavit. :D

Tak jsem pořídil nějaké starší břitvy (abych nezničil hned nové), dnes jsem dokonce ve starožitnictví koupil další obtahovák za 50 Kč (neberte to...) a malou břitvu Solingen za 100 Kč .... nevypadá zle, a pokud se mi ji povede vyladit, bude ještě roztomilejší. ;)
Každopádně čím víc jsem to tu četl, tím víc zjišťuji, jak se břitvy od nožů liší. To že na obojí je třeba jiná konstrukce obtahováku jsem věděl, i jiné odlišnosti, ale jak snadno se dá zničit a že její udržení v provozuschopném stavu není jen tak, to jsem netušil. Takže asi i přes zkušenosti s noži budu za lajka.

Proto se raději ptám i na ty pasty. O tom klasickém pajcungu jsem tu taky četl. Kdysi jsem používal třeba jen olej (převážně Konkor 101, můj oblíbenc :D podprahová reklama) s křídou ... o tom dřevěném popelu jsem přečetl až zde. Jeden známý leštil čepele nějakou zubní pastou s cigeretovým popelem.
Ale jemný dřevěný popel nemám (mám plynový gril :D ).

Zkrátka, nejspíš tu ventilovku zkusím .... maximálně budu ten obtahovák čistit a předělávat.
Obrázek
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ten dřevěný popel není žádný problém.
Uzmi doma talířek, spal na něm pár špejlí a hurá máš ten nejčistší popel. Křída stačí školní, i když snaž se najít takovou co se jí nechce moc psát a spíše skřípe na tabuli, Konkor či šicolej jse stále stejný, a tu brusnou si rozpusť a použij jen tu horní usazenou vrstvičku. To co klesne dolů je moc agresivní. To je tak všechno a hurá šmrdlat. 8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
sentirs

Příspěvek od sentirs »

Jde použít olej Konkor 101 a křídový prášek, vše zaleštit flaškou? Někde jsem to tak i četl.
Veritas vos liberabit
Zipíno

Příspěvek od Zipíno »

Určitě jo, jen ten popel tam má taky svjí funkci: zvyšuje přilnavost pasty k řemenu. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že ty staré a vyzkoušené recepty mají něco do sebe.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
sentirs

Příspěvek od sentirs »

Taky bych řekl, že odzkoušené postupy a staré receptůry mají hodně do sebe. Teď jsem sehnal jeden hodně starý obtahovák na Aukru a ladím ho :o) ještě k němu byla hezká břitva, tak z toho mám radost, vyfotím a ukážu :o)
Veritas vos liberabit
Meny

Příspěvek od Meny »

Co se týká té křídy která málo píše ,zkoušel jste už někdo popisovací mastek? Je o něco trdší ,ale ne zas tak moc aby nadělal rotiku.Ten popel zkus cigaretovej je jemnější. Na vojně jsme s ním leštily komory od pístku na 58-kách a bylo to docela v poho. ;)
Non est viri timere sudorem
Marconi

Příspěvek od Marconi »

Ahoj Petře. Použít pajcunk i na nový řemen od Tebe, nebo ho nechat tak jak je? Díky.
"Nic není důležitějšího, než se umět podívat sám sobě do očí."
Zagarne

Příspěvek od Zagarne »

ahoj,
na krasnej, novej, mekkej remen nic neplacej. parkrat ho pred pouzitim otri dlani, aby se zahral a obtahuj. takto se ti do nej postupne dostane neco mastnoty z dlani a bude jeste hladsi a efektivnejsi. na nejake pasty a podobne veci si sezen treba balzovy prkynko.