Toto vlakno bylo utvoreno pro to aby jsme si mohli navzajem vymenovat ruzne tipy, odrby a vychytavky jak se v renovacivh dostat ke kyzenemu cili a nevyhodit za to ranec. Nektere jako takove se uz objevili na jinych vlaknech, ale tady to bude aspon pohromade a zvlaste zacatecnici mezi nami si budou moci najit kyzenou informaci rychle a usetreny cas stravit sudlanim, brousenim, rezanim ... nadavanim, osetrovanim reznych ran atd.
Toto neni narizeni jak to ci ono delat! Vzdy zalezi na kazdem z nas co si tady vybereme a jak to pouzijeme, protoze universalni nastroje, techniky na vsechny prace okolo britev neexistuji. Co existuje je jenom vhodnejsi, vhodne, menevhodne a nevhodne pro dany ukol.
Prosim tady ty co uz skusenosti maji at maji trpelivost s temi co zacinaji a ty co zacinaji aby se nebali rici svoje a dat i svoje tipy, protoze kazdy vime neco jineho a jak pan Werich zpival "Ten dela to a ten zas tohle ..."
Low-tech typy pana Britevnika
-
- mentor
-
- mentor
Re: Low-tech typy pana Britevnika
Tak a hned zacnu.
Pracovni deska:
V naradovem supermarketu jsem si zasel tam co rezou desky zakaznikum na miru a nasel odrezek drevovlaknite desky 15mm tlusty zhruba 1000x500mm. Na tu si ted muzu zacit prisroubovavat ruzne pripravky napr maly modelarsky sveracek po dedovi. Rychle se to da dat na normalni kuchynsky ci jiny stul prichytit sverkou aby to netancovalo a jak koncim tak jednoduse sundat a dat napr. do komory. Jednoduse se to da utrit (dulezite pri lesteni) clovek se nemusi bat, ze to ponici, nebo si o to ponici britvu a je tam i dost mista na experimentovani.
Zachytny hak sroub:
Slouzi na zahaknuti kousku nejakeho hadriku, provazku ci zubni nite, kteri se pak daji jednou rukou napnout a druhou rukou se da na nich pracovat s britvou. To pak jde cisteni a lesteni vnitrku strenek o moc lip zaobstarat zvlaste okolo nytku.
Pracovni deska:
V naradovem supermarketu jsem si zasel tam co rezou desky zakaznikum na miru a nasel odrezek drevovlaknite desky 15mm tlusty zhruba 1000x500mm. Na tu si ted muzu zacit prisroubovavat ruzne pripravky napr maly modelarsky sveracek po dedovi. Rychle se to da dat na normalni kuchynsky ci jiny stul prichytit sverkou aby to netancovalo a jak koncim tak jednoduse sundat a dat napr. do komory. Jednoduse se to da utrit (dulezite pri lesteni) clovek se nemusi bat, ze to ponici, nebo si o to ponici britvu a je tam i dost mista na experimentovani.
Zachytny hak sroub:
Slouzi na zahaknuti kousku nejakeho hadriku, provazku ci zubni nite, kteri se pak daji jednou rukou napnout a druhou rukou se da na nich pracovat s britvou. To pak jde cisteni a lesteni vnitrku strenek o moc lip zaobstarat zvlaste okolo nytku.
-
- mentor
Cisteni a Lesteni:
Pro ty co nejsou mechanizovani a maji trochu zarezle ostri a prece jen pouzivat smirek natoceny na prstu po nekolik hodin neni zrovna nejzdravejsi se da pomoci. Kouknete kolem sebe co hledate je kousek zahradni ci jine hadice (mekci, tvrdsi ruzneho prumeru) Omotate smirek okolo a ono se to hnedla lip drzi a lip se stim i pracuje. Vim, ze kolega Sparq pouziva spunt s velkym uspechem. Neco podobneho zaobstara i kousek tluste kuze, ktery se ohne aby vytvoril oblouk a podeprel smirek anebo kousek filcu ci platna pri lesteni.
Pro ty co nejsou mechanizovani a maji trochu zarezle ostri a prece jen pouzivat smirek natoceny na prstu po nekolik hodin neni zrovna nejzdravejsi se da pomoci. Kouknete kolem sebe co hledate je kousek zahradni ci jine hadice (mekci, tvrdsi ruzneho prumeru) Omotate smirek okolo a ono se to hnedla lip drzi a lip se stim i pracuje. Vim, ze kolega Sparq pouziva spunt s velkym uspechem. Neco podobneho zaobstara i kousek tluste kuze, ktery se ohne aby vytvoril oblouk a podeprel smirek anebo kousek filcu ci platna pri lesteni.
-
Další možnost je zajít do papírnictví a tam koupit velkou gumu na gumování a z ní se dají vykrouhat nožem všechny možné tvary. Jako brusivo lze použít např. písek na nádobí (Pemlit nebo přímo jemná pemza) nebo pro jemnější povrch Sitol nebo Silichrom přímo na tu gumu.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
-
Pro leštění povrchů existují výrobky Flexopol, což jsou hranolky přibližně ve velikosti brusných houbiček ale abrazivum je rozptýleno v celém objemu. Vyráběná provedení jsou: červená - hrubá, zelená - střední, žlutá - jemná. Barva je jen na papírovém přebalu, elastické bloky majížlutohnědou barvu. Dodává Ing. Boris Eliáš, Pod Stadionem 411, 431 51 Klášterec nad Ohří, tel.: 474/371071
-
- admin
-
Já se nehádám, na těchto blocích je napsáno, že jsou použitejné i na neabrasivní čištění - odstranění vrstev rzi a podobných ...co na sobě občas ty staré břitvy mívají. Navíc se Flexopol dá použít i na jiné materiály, než jsou čepele
-
- admin
Šak já sa taky nehádám, enem pravím kerý bazmek užívám.
-
- mentor
A pak došél bača a dohůkal oba dva
Já používám Sitol, ocet, mýdlo, kůži s křídou a šmrdlám, žudlám až prsty smrdí a bolí
kruciš co je to tady za cenzora který mi mění slova?
na místo slova šmr_dlám a smr_dí je paskvil - vypni tu cenzůru ať můžeme používal lidskou řeč. Slušnost si ohlídáme sami.
Já používám Sitol, ocet, mýdlo, kůži s křídou a šmrdlám, žudlám až prsty smrdí a bolí
kruciš co je to tady za cenzora který mi mění slova?
na místo slova šmr_dlám a smr_dí je paskvil - vypni tu cenzůru ať můžeme používal lidskou řeč. Slušnost si ohlídáme sami.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
-
- admin
Vypnuto.