Stránka 1 z 2
Bobovo první broušení
Napsal: 21 srp 2017, 07:19
od Bob76
Tak jsem si včera vyzkoušel broušení na svých kamenech.Začnu trochu ze široka.Nejdřív bylo nutno srovnat všechny kameny,přírodní jsem měl předpřipraveny,u BBW bylo nutno trochu dorovnat na DMT desce,taktéž Naniwa 1000 se musela srovnat na DMT. Velmi se osvědčila velikost Naniwy,dobře se na ní drží geometrie fazetky,což se projevilo při dalším broušení jako stěžejní bod. Doporučuju nechat si od někoho zkušenějšího vybrat břitvu na první broušení,člověk by nevěřil kolik břitev je křivých a tím pádem jsou pro začátečníka nevhodné.Shodli jsme se na čase broušení pro začátečníka někde kolem 6 hodin,hned vysvětlím proč.Postavení fazetky dopadlo dobře ,na Naniwě se dobře drží rovina a svou velkou plochou nedovolí "kolébání" na kameni.Problémy začaly při přechodu na užší kameny,konkrétně Coticule,rozměry 50mm x 100mm. Nedařilo se mi udržet stále stejnou rovinu a tím pádem šla geometrie,no do kopru.Také se objevily dva malé zoubky na břitu.Takže návrat na 1000 Naniwu a pak Coticule s kaší.Je opravdu důležité hlídat si přítlak /tedy spíš položení prstů na břitvu/,aby se brousila celá ploška fazety a nevytvořil se "bramboid" jako mě
Dále následovalo BBW s kaší a pak Coticule bez kaše. A jelikož nás trochu tlačil čas,tak Tomáš /díky/ dodělal poslední dva kameny a to Charnley Forest ,jeden trochu hrubší a nakonec finišer ,tedy jemnější CF.
Celková doba tedy byla něco kolem 6 hodin a nebylo času ani si dát doutníček
A jak trvalo první broušení Vám ?
Re: Bobovo první broušení
Napsal: 21 srp 2017, 10:21
od Radgost
Bob zkoumající fazetku.
IMG_20170820_131033.jpg
Re: Bobovo první broušení
Napsal: 21 srp 2017, 10:54
od vsezved
6 hodin je na první břitvu a finální nabroušení dobrý čas. U některé břitvy mi to i dnes trvá déle. Záleží opravdu na mnoho faktorech a nechtít nic urychlit třeba přítlakem. To se pak u toho člověk vyvzteká s je lepší to odložit do druhého dne.
Pokud břitva holí dle tvých představ, tak gratuluji.
Re: Bobovo první broušení
Napsal: 21 srp 2017, 12:30
od PetrS
Gratuluji k fajnovému výsledku.
Krásné zátiší...
3-6hodin je čas který uvádím pro své broušení ale někdy je to i do druhého dne, když se například drolí břit. Rekord jsem měl tři dny po cca 10ti hodinách broušení jedinného Issarda kterému se drolilo ostří, než jsem jej dostal do stavu aby holil. Vše kolem časů pro broušení je RELATIVNÍ !!!
1) typ Břitvy
2) opotřebovanost či poničení břitu
3) typ a sestava kamenů
4) způsob broušení (s kaší nebo bez)
5) zkušenosti brusiče
6) požadovaná úroveň naostření
a další a další proměnné při broušení, které v naprosté většině případů čas prodlužují. Něco jiného je brousit si svoji Břitvu u které jsem už postavil fazetu a "jen" dělám ostrost (tam je těch 3-6hod) a něco jiného je brousit Břitvu se kterou se předtím řezalo linoleum nebo je sice nová, ale má ostří jako zálesácký nůž (45°). Pak jsou ty časy neskutečně dlouhé. Já sám bych doporučoval nelimitovat se nějakým časem, ale prostě pracovat, dokud není ostří fajnové a holení hedvábné.
Re: Bobovo první broušení
Napsal: 21 srp 2017, 18:09
od Bob76
Abych Petře odpověděl na Tvé otázky :
1.Břitva BS Special Solingen 6/8
2.Břit něco pamatuje,ale nemá větší vyrezlé plochy ani důlkovou korozi /ikdyž si myslím,že ty dva zoubky na břitu byly způsobeny dvěmi zrezlými ďubkami a já je "jen vydrolil" ,jinak břit se nedrolil,fazetka byla pěkná
3.Kameny byly Naniwa SS 1000,Coticule a BBW /50x150mm/, pak hrubší CF a nakonec jemnější CF od Štěpána
4.Na Coti jsem brousil nejdřív s kaší,pak BBW s kaší a nakonec Coti jen na vodě /jelikož se Tomášovi nezdála jemnost,tak ještě finish udělal na své Coti s vodou a bylo vidět jemné mramorování fazetky/
5.Zkušenosti brusiče byly ten největší problém
Na širokých kamenech /Naniwa/ se mi dařilo udržet rovinu fazetky,přítlak a tahy byly jakž takž.Problém nastal při užších kamenech,tak nastávalo "rozkolébání" a geometrie byla fuč.
6. Úroveň naostření byla "nadstandartní" z důvodu dobroušení které udělal Tomáš
JInak na první pozorování stačil "hodinářský kukr" se zvětšením 15x,problém je jen ve světle a vzdálenosti.
Re: Bobovo první broušení
Napsal: 21 srp 2017, 19:33
od PetrS
Ahoj Bob76,
v první řadě Ti gratuluji nejen k ostré Břitvě, ale hlavně, že jsi měl možnost si broušení vyzkoušet u mistra broušení, protože jsi se tak vyhnul spoustě slepých uliček, nesprávných úchopů, marného broušení bez výsledků a viděl jsi v praktické ukázce jak, co a kudy na to jít. To jsou zkušenosti nejvzácnější. To "dobroušení" není jen třešnička na dortu, ale ta nejtěžší část práce, kdy stačí jeden - dva nesprávné tahy nebo použít kámen který sice vypadá jemně, ale do finiše nepatří a celá předchozí dřina je vniveč a protože Tomáš velice dobře ví co a jak, tak máš fčíl mustr a teď budeš hledat svoji vlastní cestu kterak fajnové ostrosti dosáhnout.
Přeji Ti co nejvíce trpělivosti a vytrvalosti, vše ostatní pozvolna přijde.
Re: Bobovo první broušení
Napsal: 22 srp 2017, 16:09
od Radgost
Petře nepřeháněj.
Mám ještě spoustu mezer v broušení břitev.
Re: Bobovo první broušení
Napsal: 23 srp 2017, 12:17
od PetrS
Tak to jsme na tom Tomáši stejně,
furt se učím a vždycky se najde něco co překvapí
Re: Bobovo první broušení
Napsal: 23 srp 2017, 20:09
od Bob76
PetrS píše: ↑21 srp 2017, 19:33
Ahoj Bob76,
ale ta nejtěžší část práce, kdy stačí jeden - dva nesprávné tahy nebo použít kámen který sice vypadá jemně, ale do finiše nepatří a celá předchozí dřina je vniveč a protože Tomáš velice dobře ví co a jak, tak máš fčíl mustr a teď budeš hledat svoji vlastní cestu kterak fajnové ostrosti dosáhnout.
Přeji Ti co nejvíce trpělivosti a vytrvalosti, vše ostatní pozvolna přijde.
Ano,nejdelší je ta cesta,kdy už si člověk říká,že mu to jde a přejde z širokých kamenů na úzké,kde se hůře drží rovina a může se zase vrátit.Jak se říká,jen cvičení dělá mistra.
Také jsem se dvakrát "štrejchnul" o "tupou" břitvu,naštěstí jsem jen odřízl tvrdou část kůže
Stačí chvilička a je to.
Re: Bobovo první broušení
Napsal: 23 srp 2017, 20:16
od PetrS
Klasika, Břitva je jak žena, jak jí nevěnuješ plnou pozornost, tak Tě hned upozorní, že je tady...
ale zase na druhou stranu, je to láska spečetěná krví a ta je na furt.