Zakoupil jsem sobě keramické brousky vyrobené z ušlechtilého bílého korundu od kolegy jan.03 . Pokud si vzpomínáte na školní učivo a stupnici tvrdosti - mastek, sůl..... korund, diamant. Tedy tvrdosti, kromě diamantu, té nejvyšší a to mě právě zaujalo. Brousky jsou různých drsností povrchu až po ty nejhladší. Nejprve jsem ze zvědavosti zkoušel tvrdost brousků na nožích. Použil jsem vodu a pak dokonce na sucho a po zjištění, že ocel nožů nezanechá na brouscích žádné změny povrchu, jen tmavá místa obroušeného kovu, která se dají vodou umýt, jsem poprvé přiložil Břitvu. Už na nožích a vzápětí na Břitvě, jsem pochopil, že se jedná o pro mne naprosto jiný způsob broušení než jaký jsem používal na přírodním kameni. Po postupném přecházení z drsnějších povrchů jsem se dostal až na nejjemnější povrch a zde vynikly naprosto unikátní vlastnosti korundového brousku. Břit a ploška na hřbetu Břitvy získaly dokonale lesklý povrch a pod mikroskopem se ukázalo jak dokonale tento brusný materiál opracovává povrch kovu. Broušením jsem dosáhl velmi rovného a hladkého břitu. Zajímavostí však je, že ač jsem brousil velice jemně a snažil jsem se o dosažení co nejjemnějšího břitu, tak při zkoušce na vlasu se mi nedařilo jej přeříznout. To však přičítám mé nezkušenosti práce na tomto typu kamene. (Však já se to naučím
![Crying or Very Sad :cry:](./images/smilies/icon_cry.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Hodnocení:
pozitiva:
a) vynikající materiál brousku
b) dokonale opracovaný povrch - rovina
c) žádné změny na tvaru brousku při a po broušení
d) s vodou i na sucho - vynikající brousící vlastnosti
e) velmi kvalitně opracovaný povrch broušené Břitvy
f) ostří velmi jemné a perfektně rovné na hraně břitu - (mikroskop)
negativa:
opravdová - ŽÁDNÁ
a) brousek neodpustí žádné nepřesnosti při broušení
b) pořád chlastá vodu - což je vynikající a umožňuje kontrolu lesku
c) je křehký a při broušení o něj mám strach aby mi nespadl
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Celkové hodnocení - VYNIKAJÍCÍ BROUSEK - doporučuji pro vytváření dokonalého ostří na Břitvě, a také i na nožích.
Děkuji kolegovi jan.03 za výborné brousky.
Zdravím, Petr.
Až se naučím dokonalejšímu ostří aby řezalo vlas, tak sem popíšu jak jsem toho dosáhl.
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
Kontakt na výrobce brousků: belsky.br(zavináč)seznam(tečka)cz.
[attachment=0]P1140754-z.jpg[/attachment]