KAMENÁŘSKÝ TMEL /na ukotvení kamene v krabičce/

Odpovědět
Bob76

KAMENÁŘSKÝ TMEL /na ukotvení kamene v krabičce/

Příspěvek od Bob76 »

Rozhodl jsem se "uvařit" kamenářský tmel na ukotvení kamene v krabičce. Složení je drcená kalafuna 2 díly,šelak 6 dílů a pak práškový mastek /dá se koupit jako klouzek do latex.rukavic/. Důležité je kalafunu opravdu opatrně rozpustit,tak aby se nepřepalovala /ideální ve vodní lázni,zde však musíme mít těžší hrnec,aby nám ve vodní lázni neposkakoval jako mě :-) / ,dále pak opatrně po troškách přidávat šelak,také do rozpuštění a nakonec přidávat mastek,také opatrně a po troškách a míchat pro dobré spojení směsi. Už rozpouštění kalafuny je pořádně cítit a doporučuji dělat někde v dílně,nebo když nikdo není doma :-) Také hrnec doporučuji nějaký "erární" ,velmi špatně se to čistí a žena určitě nebude mít pochopení za zničení hrnce z kuchyně :-) No,u mě to nějak nedopadlo,myslel jsem si,že se mi povede vše rozmíchat /nečekal jsem na úplné rozpuštění,což byla chyba/ . Výslednou směs je potřeba zpracovat za tepla, výhodné jsou silnější gumové rukavice.Snad to někomu pomůže a třeba se pochlubí lepším výsledkem.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Drvoštěp

Re: KAMENÁŘSKÝ TMEL /na ukotvení kamene v krabičce/

Příspěvek od Drvoštěp »

Tohle patří do vlákna - Dílny. https://forum.britva.cz/viewforum.php?f=48
Tady jsou samotné kameny.
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Netušil jsem,že je tu na to vlákno,zkrátka mě to tématicky "pasovalo" jako příslušenství ke kamenům,pokud někdo z modů usoudí,že je vhodné to přesunout,směle do toho.Díky Tome ;)
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Jelikož jsem doma neměl dostatek kalafuny, jsem chtěl zajít do nejbližší drogerie a zakoupit drcenou kalafunu.Bohužel dle složení jsem zjistil,že ta obsahuje sůl a tudíž je vhodná pouze pro odchlupení poraženého vepře :-( Takže jen nějaký hobby shop či domácí dílna či něco podobného a chtít kalafunu kusovou,to je jistota.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“