Ahoj,
tak mi nedalo a včera jsem se pustil do ostření své první břitvy. Obrázek za tisíc slov (snažil jsem se o co nejlepší fotky, ale i tak je to pořád jen starý školní mikroskop).
Brousil jsem na King Waterstone 1000. Na jedné straně mi to dělá kratší ostří (ne tak hluboké). Znamená to že mám malý přítlak oproti druhé straně?
Nějaké postřehy nebo tipy jak pokračovat a co zlepšit?
Díky, Rakral.
První broušení a jak pokračovat
První broušení a jak pokračovat
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: První broušení a jak pokračovat
obvykle jsou při broušení rozdílné nebo různě široké fazetky vzniklé rozdílným výbrusem při výrobě. Důležitá je hrana břitu, ta musí být rovná.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: První broušení a jak pokračovat
Díky za radu - celkem se mi ulevilo. Hrana ostří se mi celkem podařila srovnat (alespoň oproti tomu, jak byla z výroby). Ale pod mikroskopem určité vlny vidět jsou. Takže jdu pokračovat na stejném kameni
Re: První broušení a jak pokračovat
Hranu břitu musíš mít rovnou a vlnky na hraně jsou špatně. To že se rozšiřuje a zužuje fazetka nevadí, problém by mohl nastat pouze při křivém ostří na tolik, že by se šířka fazety v nějakém místě blížila k nule. Důležité, aby ses vyvaroval chybám je kontrola ostří z obou stran (alespoň občas).