Brusné kameny Shapton

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
PetrS
mentor

Re: Brusné kameny Shapton

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Lukáši,

kámen Shapton 30K používám už dlouhá léta a k plné spokojenosti.
Brousím pro mnoho zákazníků a tak jej využívám naplno.
Je to fajnový kámen který má svá specifika při používání. Je měký a citlivý na poškrábání. Při zamaštění přestane pracovat. Nemá rád příliš dlouhé namáčení a je velice KŘEHKÝ !!! Ale to všechno vynahradí jeho schopnost dodat maximální ostrost. Důležité je aby ostří bylo předem dokonale zpracované z předchozích kamenů a 30K je opravdu "JEN" finišer. Nedá se na něm nabrousit, ale perfektně dokončit ostrost. Zvětšení 60x je dostatečné aby jsi viděl kudy při broušení kráčíš a jaký je postup při vytváření fazetky a následně ostří a nakonec ostrosti. V době kdy jsem 30K fialový Shapton kupoval, tak stál 500€ + poštovné + DPH a z Japonska mi jej poslali jen do Drážďan na celnici kam jsem si pro něj musel zajet a to byly další náklady. Tenkrát z Japonska do "Československa" neposílali i když už bylo po převratu... Inu tam to ještě nevěděli.
Postupku máš číselně dobrou, jen Glass stone je sypaná diamantová drť na sklo do lepidla a má naprosto jinou odezvu na oceli, než má řada ceramic whetstone. Taky je velký rozdíl ve výsledné ostrosti. Není to o číslech, ale o výsledné ostrosti. Kdyby jsi měl možnost si vyzkoušet místo 16K na skle třeba jemný Charlney Forest (ne všechna CFka jsou jemná) , tak by jsi pak viděl jaký je to rozdíl a kam by jsi se posunul jen díky tomu Čárlímu a pak dát těch fialových 30K a je to dokonalost sama o sobě.
Tady máš ukázku jak si připravíš povrch pod 30K. Ten výsledný povrch je po cca 16K CFko.
Na dobrých kamenech se dá vytvořit dokonalé ostří pro spokojené holení už při 16K přírodních. 30K je ještě o kousek výš, ale popřemýšlej, zda náklady nepřevýší výsledek...
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Hernia11

Příspěvek od Hernia11 »

Ahoj Lukas,
tiez mam shapton 30k a som velmi spokojny. Tak ako pise Petr je jemny, citlivy, perfektny finiser a drahy.
Na tvoju otazku ci by som si ho znovu kupil, tak ano, lebo som chyteny.
Nebrusim pre druhych, iba pre seba. Celkom casto, mam tvrde fuzy a tak rychlejsie otupim svoje britvy a tak sa tesim ze znovu nabrusim. U mna to je vasen skor ako investicia. Tak isto mam aj glass stone 16k. Vynechavam ho lebo mi skor poskrabe ostrie. No nasiel som nahradu za 16k a zohnal prirodny japonsky kamen sho- honyama, za prijatelnu cenu. Po nom idem na 30k, ktory je este jemnejsi.
Jozef
Lukáš

Příspěvek od Lukáš »

Děkuji za konkrétní odpovědi a rady, nejlepší zkušenost je osobní a Vážím is vašeho času. Dnes jsme ještě projížděl zahraniční fóra a hlavně zkoumal břity broušené pouze na Naniwa SS 12K a ty Shapton Glass 16K. A ještě odbočím cena za ten Shapton purple 30K by byla 5900 Kč za nový s daní doprava by se rozdělila objednávám jiné věci s kolegou, takže cena výhodná za plnou cenu bych si to ais nedokázal představit pro mé použití.
Ale k věci tak jak jsme podali je to výborný výkony finišer možná nejlepší ale v mém případě je po Shaptonu Glass 16K jsou na fazetě jasné škrábance ostří je rovné není poznat zářezů ale na fazetě se něco sem tam ukazuje takže potom jít na 30K bych nechtěl a kámen bych musel vyřadit a to se dostávám k jádru nový kámen 16 K nebo 30K by byl finančně už zase trochu jinde. A v zjedeme k tomu že ostří není poškozené nebo se mi alespoň pod lupou nezadá nenašel jsem na samotném ostří vryp pouze sem tam něco na fazetě což je pro mně trochu matoucí protože na kameni 12K to není tak zřetelně zdá se být čistější. Takže u Shaptonu když se mi zdá ostří v pořádku zkusím ještě jinak pracovat s pořadím broušení a nebo s množstvím vody a odplavého materiálu na Shaptonu nebo dokonce s Nagurou a brusnou pastou použít jemnější naguru třeba prostě kámen pracuje trochu jinak a musím k tomu tak přistupovat. Tím pádem nemohu jeho výkon shazovat jen dále poznávat a hledat správný přístup co nejvhodnější.
Snímky od Vás jsme už viděl ale dnes když si to dám od souvislosti s tím jaký výsledky máte na 16K kameni to je úchvatné a je to jen další ukázka toho že, nepotřebujete bůh ví co a dokážete opravdu úchvatné věci a právě se dostanu k tomu že tady ta sada mi funguje perfektně a navzdory lehce nevyhozené fazety holí břitvy hladce takže jedině bych use srovnat 12K naniwa a 16 K Shapton dvě břity v jeden den abych mohl jistě srovnat pocity :) Ale vlastně sestava funguje ostří je v pořádku a především pocit na tváři také takže Shapton Purple 30K odkládám až přijde ten čas a prozatím mohu dále experimentovat s Glass 16K abych z něho dostal to co kámen dokáže určitě se ještě uvidí každá břitva pracuje jinak a jsme zvědavý na další poznatky. Možná když budu chtít o ležel výš pořídím nějaké keramický vodní máme třeba CF 16K a jak jsme viděl u místa řemesla 16K v dobrých rukách je více než jen dost :)
Děkuji za rady a ušetřený čas a peníze. Doufám že třeba moje zkušenost alespoň také někomu napomůže třeba ohledně koupě SHapton Glass stone 16000. Kámen je dle mého názoru skvělý jen hodně tvrdý a pracuje se s ním úplně jinak než s krémovou Naniwou která je měkká a krásně leští.
Amatérský nadšenec, který prošel cestou od plastových holících strojků přes "Bagr" až k shavettě a teprve tam jsem si uvědomil kam to všechno směřuje...
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Lukáši,

nevím jestli bych si nechal fialový shapton za 5.900,- ujít. Když si představím, že jsem za něj se všemi náklady dal víc jak jednou tolik a dodnes je to můj nejdražší kámen který mi vytváří tu nejvyšší ostrost, tak stejně bych do něj šel znovu i za tu původní cenu...
To že na nižší zrnitosti musíš ostří vytvořit málem do výsledné dokonalosti, je samozřejmé, ale pak si sám sobě pro radost uděláš tu perfektní ostrost která je jinak než 30K jen velmi, velmi těžko dosažitelná.
Místo laborování s SG 16K jej zkus přímo vynechat a pracuj do a včetně NW12K (krémová Naniwa 12K) do výsledné ostrosti a teprve pak by přišel na řadu S30K. Jenže nejprve zkus změnit brusný postup. Veškeré nagury a brusné pasty a kaše a podobné záležitosti nechej pouze do cca 6-9K a lépe ještě níže. Pak už jen čistá voda a čistý kámen. Vody taky není zapotřebí nějak moc, ta má za úkol jen trochu podpořit klouzavost a ne něco vyplavovat. To vyplavování je zapotřebí hlavně při stavbě fazety !!! Od cca 6tiK když už mám fazetu hotovou, tak už jen zpracovávám povrch k co nejdokonalejšímu lesku a tím se hrana břitu zarovnává a ostří. Jakékoliv škrábance na fazetě vedou až do samotné hrany břitu a způsobují, že ostrost je horší. Pod silnějším mikroskopem je to dobře vidět, ale to vidění není až tak podstatné, protože stačí, že VÍŠ, ŽE JENOM HLADKÁ FAZETA = SKUTEČNĚ HLADKÁ A OSTRÁ HRANA !!!
Samuel Langhorne Clemens - mezi správným a skoro správným slovem je rozdíl jako mezi bleskem a světluškou
PetrS - mezi správným a skoro správným ostřím je rozdíl jako mezi Břitvou a motykou
Proto je zapotřebí vytvářet dokonalou ostrost, ne jenom skoro dokonalé nabroušení.
CFka mají dost velký rozptyl zrnitosti. Jedno CF mám cca 9K (matný povrch) a velké mám cca 16K (zrcadlově lesklý povrch), ale povrch kamene musíš vytvořit a zapracovat železem (broušením Břitev) a to trvá nějaký čas. Když kámen doslova poničíš nagurou nebo sebejemnějším šmirglem (mám šmirgly 60K) tak takový lesklý a hladký povrch na fazetě nevytvoříš. Ty moje CF16K i NW12K mají doslova zrcadlově lesklý povrch a ten si hýčkám abych si jej nepoškodil. Ten zapracovaný povrch platí pro všechny moje kameny od 9K výš. NIC NEDEJ NA POCIT, ŽE ZRCADLOVÝ POVRCH NEOSTŘÍ. Není to pravda, pracují perfektně, jen oči to nevidí. Zkoušel jsem jak "brousí " tabulové sklo a je to hrůza. Nechal jsem si uřezat 8mm tlusté sklo na velikost 75x220mm a použil jako brusný kámen. Poničilo mi to fazetu a ztupilo ostří bez ohledu na to, kolik vody jsem použil. Oproti tomu zrcadlově lesklý brusný kámen pracuje čistě a dokonale.
Za ta léta jsem nakoupil hodně různých kamenů, které dnes nepoužívám, ale moc by mě mrzelo, kdybych je nekoupil. Jak praví staré moudro (pistolnické) je lépe mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít. Pro kameny to platí dvojnásob. Někdy se vyskytně Břitva, která na jiných než mimo sestavu kamenech nabrousit nejde.
Přeji Ti spoustu pohodových broušení a srdečně zdravím, Petr.
8-)
Brus

Příspěvek od Brus »

Ahoj právě jsem si dočetl Tvůj článek o jemných kamenech . Doslova mě to chytlo za srdce jak je pravdivý i když tolik zkušeností sám nemám. Jsem mnohaletý samouk který měl před léty kliku a postupně jsem investoval do kamenů Naniwa SS . Jak čtu fórum tak jsem se asi poprvé v životě hned trefil do dobrých kamenů. Zatím končím kudly na mojí max Naniwa SS 12000 , ale koukám že strop jsem ještě nedosáhl . Díky za hezký povídání . Brus
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Brus,

zlepšování je nekonečný a nekončící proces a i pro mně je to poplatné...
Hrana břitu musí být dokonalá a to zásadně PLATÍ PRO BŘITVU !!!. Pokud hrana břitu není dokonalá, tak vous ohne a odmítne jej ukrojit. Obvykle se do vousu jen zasekne a pak ho dalším pokračováním tahu vytrháváš ven AŮŮŮŮ...
Proto je důležité vědět k čemu bude nástroj sloužit a podle toho jej brousit. Pominu-li všechy "zajímavosti" s úhly které též mají velký vliv na řezivost, tak základ je zda budeš řezat nebo krájet (Břitva pouze krájí) a tomu vše podřídíš.
Popsal jsem to zjednodušeně, ale alespoň částečně jsem se snažil naznačit kterak postupovat při výběru kamenů pro Břitvy.
Shapton 30K mi pomáhá vytvořit dokonalou hranu břitu.

Upravil PetrS abychom se drželi téma v tomto vláknu.
Brus

Příspěvek od Brus »

Ano úplný souhlas . Vím že toto fórum je primárně o bitvách-sám se jí holim a brousím a je to pro mě zábava . Buď mám úchylku nebo je z toho už mnohaletý koníček ale hodiny nad broušením se asi nepočítají do života asi jako u rybářů.... Jsem rád na fóru o info o jiných kamenech než jsem zatím posbíral a to už bych je všechny v ruksaku asi neunesl . Ale Naniwa kromě hrubovací grit 60 (úplný pískoviště) zatím velká spokojenost i pod mikroskopem , který používám díky fóru .
Brus

PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Broušení a ostření je silně návykové a když se dostaví výsledek, tak je plná spokojenost.

Brus

Příspěvek od Brus »

Přesně úplně ,,z duše,,
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Nože prosím do příslušného vlákna.