kámen Shapton 30K používám už dlouhá léta a k plné spokojenosti.
Brousím pro mnoho zákazníků a tak jej využívám naplno.
Je to fajnový kámen který má svá specifika při používání. Je měký a citlivý na poškrábání. Při zamaštění přestane pracovat. Nemá rád příliš dlouhé namáčení a je velice KŘEHKÝ !!! Ale to všechno vynahradí jeho schopnost dodat maximální ostrost. Důležité je aby ostří bylo předem dokonale zpracované z předchozích kamenů a 30K je opravdu "JEN" finišer. Nedá se na něm nabrousit, ale perfektně dokončit ostrost. Zvětšení 60x je dostatečné aby jsi viděl kudy při broušení kráčíš a jaký je postup při vytváření fazetky a následně ostří a nakonec ostrosti. V době kdy jsem 30K fialový Shapton kupoval, tak stál 500€ + poštovné + DPH a z Japonska mi jej poslali jen do Drážďan na celnici kam jsem si pro něj musel zajet a to byly další náklady. Tenkrát z Japonska do "Československa" neposílali i když už bylo po převratu... Inu tam to ještě nevěděli.
Postupku máš číselně dobrou, jen Glass stone je sypaná diamantová drť na sklo do lepidla a má naprosto jinou odezvu na oceli, než má řada ceramic whetstone. Taky je velký rozdíl ve výsledné ostrosti. Není to o číslech, ale o výsledné ostrosti. Kdyby jsi měl možnost si vyzkoušet místo 16K na skle třeba jemný Charlney Forest (ne všechna CFka jsou jemná) , tak by jsi pak viděl jaký je to rozdíl a kam by jsi se posunul jen díky tomu Čárlímu a pak dát těch fialových 30K a je to dokonalost sama o sobě.
Tady máš ukázku jak si připravíš povrch pod 30K. Ten výsledný povrch je po cca 16K CFko.
Na dobrých kamenech se dá vytvořit dokonalé ostří pro spokojené holení už při 16K přírodních. 30K je ještě o kousek výš, ale popřemýšlej, zda náklady nepřevýší výsledek...