Zdravím pánové.
Po krutě dlouhé době jsem se vrátil k mokrému holení. A stará štětka Balea (jezevec ještě, asi to byl pure nejhrubšího zrna), mi pomalu asi přestává vyhovovat, chlup si lehá jak na kolotoči při dělání pěny, no má svoje roky, prostě uvažuju o nové.
A narazil jsem i na syntetiky. No v merku mám 3 kusy zhruba ze stejné cenové hladiny.
1) MÜHLE, Silvertip Fibre®, 23mm knot, 33 K 257
2) Edwin Jagger Imitation Ivory Shaving Brush (Synthetic Silver Tip) , 25mm knot
3) Geo F. Trumper SB5 - Super Badger, 25mm uzel. (https://www.upravse.cz/stetka-na-holeni ... -sb5-p1859)
Vybíral jsem čistě podle co nejširšího uzlu a tvaru ručky.
U syntetiky mám strach s použitím s pěnotvorem (ten co jsem zde inicioval výrobu u http://www.vyrobakeramiky.cz/ před X lety), přece jen do něj leju vařící vodu. A říkám si, že syntetika prostě nevydrží to, co jezevec.
Každopádně nevím kterou, chci širší uzel, Balea je určo 19mm, tím pádem i větší hustotu štětin, na jemnosti mi nesejde.
Díky za rady.
Nová štětka - syntetika vs jezevec
Re: Nová štětka - syntetika vs jezevec
Ja by som bral asi 2. Na syntetiku vraj nesmie ísť horúca voda, ale na druhej strane ju ani nie je treba namáčať, aby sa "napila". Stačí namočiť pod tečúcou vodou a šup na mydlo. Mám doma aj jazvecov, ale pre mňa je syntetika TOP. Ja používam túto https://www.maggardrazors.com/product/m ... rl-handle/.
ahoj,
kup si klidne syntetiku z aliexpresu, typ knotu jako ti radi kolega prede mnou, hlavne ne tu co tam mas ty - temhle stetkam uz davno odzvonilo. moderni knoty typu plissoft, tuxedo a podobne stoji par korun a strci do kapsy vetsinu jezevcu.
kup si klidne syntetiku z aliexpresu, typ knotu jako ti radi kolega prede mnou, hlavne ne tu co tam mas ty - temhle stetkam uz davno odzvonilo. moderni knoty typu plissoft, tuxedo a podobne stoji par korun a strci do kapsy vetsinu jezevcu.
Jako staromilec preferuji jezevce a "umělou hmotu" nemám rád a proto je pro mne výběr jasný. Mám rád věci co mají historii a jsou používány několika generacemi bez zbytečných zásahů a inovací. Tož tak.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Někdo má rád holky a jiný zase vdolky...
Je to vždy o tom, co komu vyhovuje a naštěstí zde mezi gentlemany nehodnotíme kdo má co lepší, ale popisujeme své vlastní poznání jak nám co vyhovuje a co se nám líbí a poté dokonce i to, jaké výhody či nevýhody různé věci mají, ale ani to neurčuje co je lepší či horší - prostě je to jiné.
Je to vždy o tom, co komu vyhovuje a naštěstí zde mezi gentlemany nehodnotíme kdo má co lepší, ale popisujeme své vlastní poznání jak nám co vyhovuje a co se nám líbí a poté dokonce i to, jaké výhody či nevýhody různé věci mají, ale ani to neurčuje co je lepší či horší - prostě je to jiné.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Pekne napísané. Mám doma troch jazvecov, dve syntetiky a jedného diviaka (prasiatko). DM syntetika a diviak - zbytočne vyhodené peniaze, čiže presne tak, nieje syntetika ako syntetika a nie je jazvec ako jazvec. Ja som napísal, že proste u syntetiky vidím viac výhod ako u jazveca. Nikde som nenapísal, že jazvec je zlý.PetrS píše: ↑22 kvě 2021, 09:47 Někdo má rád holky a jiný zase vdolky...
Ahoj, taky přidám svůj názor. Štětky miluju, tedy, myslím ty na holení . Mám jich už pěknou sbírku, spoustu jsem vyzkoušel, některé zůstaly a některé mám v šuplíku připravené k prodeji. Vyzkoušel jsem jich opravdu celkem dost, napříč druhů štětin i ceně. Syntetické mám 3, jedna mě nenadchla a 2 zůstavají v mé rotaci. Je to zajímavý materiál, např. na cestování úplně perfektní, za chvilku je štětka suchá, nebo pro alergiky, vegany atd…a myslím, že do budoucna se s nimi budeme setkávat čím dál častěji. Ale nic se nevyrovná kvalitní, parádně rozkvetlé jezevčici, za mě druh chlupu 2band. Na štětku je radost pohledět a ten pocit kvalitních jezevčích štětin na tváři je k nezaplacení.
Jak jsem předeslal, prezentuji samozřejmě jen a jen svůj názor a své pocity. Někdo si oblíbí štětku z jezevce, nékdo syntetiku, další s prasečiich štětin a někdo z koňských žíní. Je fajn si všechno vyzkoušet a najít si to svoje.
Jak jsem předeslal, prezentuji samozřejmě jen a jen svůj názor a své pocity. Někdo si oblíbí štětku z jezevce, nékdo syntetiku, další s prasečiich štětin a někdo z koňských žíní. Je fajn si všechno vyzkoušet a najít si to svoje.
Living on the edge.
Tekže doporučoval bych objednat z Aliexpresu syntetiku i jezevce a uviďiš. Za ty peníze se to celkem vyplatí a kvalita je velmi dobrá.
Living on the edge.
Já raději používám syntetiku. Za mne je lepší jak jezevec.
Ta Balea syntetika z DM drogerie je sice Silvertip od Muhle, žádný odpad, ale jinak souhlas - preferuji Plissoft a Tuxedo vlákna.