Zdravím.
Přečetl jsem hodně a viděl spousty na videí na youtube, ale tomuhle se zde nebo jinde nikdo moc nevěnoval. (Spíše se lidé věnují buďto tomu jak se oholit a tomu jak nezničit čepel což je logické). Pokud jsem to nepřehlédl.
Zatím nemám v ruce žádný obtahovací řemen a rád bych si načetl něco o tom jak se o můj budoucí starat. Například musí se po obtáhnutí břitvy řemen nějak vyčistit? Je třeba řemen mazat nějakými přípravky? Či nějaká jiná procedura? Nebo to příliš komplikuji a bude stačit když řemen nerozřežu a nechám ho viset na háčku?
Jestli se to zde řešilo tak se omlouvám, ale bu rád za každou odpověď nebo jen odkaz na studijní materiály.
Jak se starat o řemen
Re: Jak se starat o řemen
Už to zde na foru bylo několikrát probírané, ale zkusím zjednodušit odpověď.
1) kvalitní řemen není zapotřebí nijak pajcovat
2) nejlepší uložení je pověsit mimo dosah stříkající vody
3) před obtahováním přejet povrch řemene SUCHOU dlaní aby zbavil zrníček prachu, mírně se zaleštil a zahřál
4) obtahovat pomalu a zlehka - rychlost a přítlak zničí ostří
5) převracet přes hřbet a NEPOŘEZAT
Ovšem je to duplicitní odpověd a tak pročítej a pročítej...
1) kvalitní řemen není zapotřebí nijak pajcovat
2) nejlepší uložení je pověsit mimo dosah stříkající vody
3) před obtahováním přejet povrch řemene SUCHOU dlaní aby zbavil zrníček prachu, mírně se zaleštil a zahřál
4) obtahovat pomalu a zlehka - rychlost a přítlak zničí ostří
5) převracet přes hřbet a NEPOŘEZAT
Ovšem je to duplicitní odpověd a tak pročítej a pročítej...
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
U řemenu si dej ještě pozor na další vlhkost. Já jsem jej nechal na topení (žebříku) a žena vedle něj dala schnout ručník. Jelikož se společně dotýkali, tak se mi řemen ničil, vytáhl z ručníku část vody, na řemenu mám již několik let skvrnu, kde je oproti zbytku vystouplý povrch, což je špatně.
Děkuji budu postupně dále pročítat a určitě budu časem vědět více. Zatím jsem dostal odpověď přesně na to co potřebuji
Zdravím ve spolek.
Snad nebudu duplikovat dotaz ale nenarazil jsem na něj. Ano vím ,že kvalitni řemen nepotřebuje péči ale narazil jsem na přípravek přimo od výrobce. Udajne prodlužuje životnost a brani před navlhmutím… Složení je Vaselína a lanolín. Určitě nemám choutky experimentovat a urcite si dovedu predstavit jak je řemen mastný ale po vyleštění to může být hladký povrch nebo se pletu ? Zkoušet to nechci jen by mně zajimalo zda je na tom špetky pravdy nebo jen marketing.
Zda odkaz na daný produkt https://dovo.com/en/dovo-leather-balm/.
Děkuji za jakékoli názory. PS stejně kupovaný řemen má chloupky ale kvalitni řemen od pana Smékala je jako zrcadlo není tak hrubý jak ten s “chloupky” třeba to těch chlupatý nějak zjemní.
Snad nebudu duplikovat dotaz ale nenarazil jsem na něj. Ano vím ,že kvalitni řemen nepotřebuje péči ale narazil jsem na přípravek přimo od výrobce. Udajne prodlužuje životnost a brani před navlhmutím… Složení je Vaselína a lanolín. Určitě nemám choutky experimentovat a urcite si dovedu predstavit jak je řemen mastný ale po vyleštění to může být hladký povrch nebo se pletu ? Zkoušet to nechci jen by mně zajimalo zda je na tom špetky pravdy nebo jen marketing.
Zda odkaz na daný produkt https://dovo.com/en/dovo-leather-balm/.
Děkuji za jakékoli názory. PS stejně kupovaný řemen má chloupky ale kvalitni řemen od pana Smékala je jako zrcadlo není tak hrubý jak ten s “chloupky” třeba to těch chlupatý nějak zjemní.
Amatérský nadšenec, který prošel cestou od plastových holících strojků přes "Bagr" až k shavettě a teprve tam jsem si uvědomil kam to všechno směřuje...
Na vlastní otázky sis dal tu nejlepší odpověď.
Na kvalitní obtahovací řemen není zapotřebí žádných dodatečných mastidel a balzámů a dalších pajcunků.
Je to dané tím, že kvalitní kůže která splňuje výrobní normy je nadmíru drahá a tak se výrobci snaží používat méně kvalitní kůže aby byl zisk co nejvyšší a kvalitu zákazník příliš nepoznal.
Na obtahovací řemeny používám JADRNOU třísločiněnou hovězí hlazenici z kruponu u které je strojně upravená přesná tloušťka po celé ploše a má (kromě jiných parametrů) 8% vlastní přirozenou tučnost. Jadrná = husté vlákno bez švihů, svalků v kůži, výpalků, krájená podle směru růstu vláken a dalších a dalších parametrů. Kromě jiného je hlavně z volně pasoucích se krav, protože co je krmené ve stáji siláží a podobnými lahůdkami, tak způsobí že kůže je hadrovatá, nepevná, kroutí se už vlivem vzdušné vlhkosti, natahuje se jak žvýkačka, mění strukturu, tvar a povrch. No a pro tak kvalitní kůži si musím jet k prodejci vybrat sám a tam z několika desítek nabídnutých kruponů si vyberu jeden - dva a z nich pak vykrájím z té nejkrásnější a nejkvalitnější části jen pár pásů pro obtahovací řemeny a už je vysvětleno proč výrobci nabízí "balzámy" a jiné lahůdky na řemeny. Kdo by investoval do "zbytečné" kvality, když stačí NÁHRAŽKY a někdy dokonce i NÁHRAŽKY NÁHRAŽEK...
Na kvalitní obtahovací řemen není zapotřebí žádných dodatečných mastidel a balzámů a dalších pajcunků.
Je to dané tím, že kvalitní kůže která splňuje výrobní normy je nadmíru drahá a tak se výrobci snaží používat méně kvalitní kůže aby byl zisk co nejvyšší a kvalitu zákazník příliš nepoznal.
Na obtahovací řemeny používám JADRNOU třísločiněnou hovězí hlazenici z kruponu u které je strojně upravená přesná tloušťka po celé ploše a má (kromě jiných parametrů) 8% vlastní přirozenou tučnost. Jadrná = husté vlákno bez švihů, svalků v kůži, výpalků, krájená podle směru růstu vláken a dalších a dalších parametrů. Kromě jiného je hlavně z volně pasoucích se krav, protože co je krmené ve stáji siláží a podobnými lahůdkami, tak způsobí že kůže je hadrovatá, nepevná, kroutí se už vlivem vzdušné vlhkosti, natahuje se jak žvýkačka, mění strukturu, tvar a povrch. No a pro tak kvalitní kůži si musím jet k prodejci vybrat sám a tam z několika desítek nabídnutých kruponů si vyberu jeden - dva a z nich pak vykrájím z té nejkrásnější a nejkvalitnější části jen pár pásů pro obtahovací řemeny a už je vysvětleno proč výrobci nabízí "balzámy" a jiné lahůdky na řemeny. Kdo by investoval do "zbytečné" kvality, když stačí NÁHRAŽKY a někdy dokonce i NÁHRAŽKY NÁHRAŽEK...
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.