Shapton Kuromaku 12000 vs Nainiwa 12000 super stone
Shapton Kuromaku 12000 vs Nainiwa 12000 super stone
Dobrý den milý břitevníci, rád bych se vás zeptal na váš názor jsem kuchař mám vlastní nože brousil jsem od těch nejlevnějších z měkké oceli až po dražší kousky z Japonska nejjemnější kamen je Norton o zrnitosti 8000 kdy nůž který sundám z tohoto kamene holí chloupky jako nic. Ovšem víme že holení chlupů a vousů to je něco úplně jiného takže tam kde na chlupy je to dost na vousy je to pořád sakra málo a proto se chci zeptat vzhledem k tomu že mám i dvě břitvy dá se u kamene o zrnitosti 12000 uvažovat jako o finišeru ? A pokud ano která varianta je lepší.. Shapton nebo Nainiwa ?? Velice děkuji za vaše názory....
Re: Shapton Kuromaku 12000 anebo Nainiwa 12000 super stone
Mám Shapton Kuromaku 12 000 a Naniwa 10 000 Professional. (nemám Naniwu super stone 12 000)
Shapton 12K je choulostivý kámen který sice výborně pracuje, ale je velice citlivý na probroušení, popraskání a dokonce se mi za ta léta používání a kdysi nesprávnému uložení, dokonce prohnul. Byť se to zdá nepravděpodobné - stalo se a dodnes jsem jej nechal v jeho prohnutí a brousím na konkávní straně.
Celkově bych jej hodnotil jako velmi snadno poškoditelný ale výsledek je již použitelný na holení, i když ale...
Oproti tomu Naniwa v řadě professional je káme pevný stabilní a odolný, ale po Naniwa prof. 10K ještě zdaleka není Břitva dobře nabroušená pro fajnové oholení.
Oba kameny pracují kvalitně a dobře a výsledek jejich práce přináší na Břitvách kvalitní ostří, ale protože pak na Břitvách pokračuji pak ještě mnohem výš, tak si myslím, že:
- pro Břitvy 12K je tak tak
- pro nože 8K je velmi dobré
Kolegové by mohli přidat své zkušenosti jak se jim obě značky kamenů jeví.
Shapton 12K je choulostivý kámen který sice výborně pracuje, ale je velice citlivý na probroušení, popraskání a dokonce se mi za ta léta používání a kdysi nesprávnému uložení, dokonce prohnul. Byť se to zdá nepravděpodobné - stalo se a dodnes jsem jej nechal v jeho prohnutí a brousím na konkávní straně.
Celkově bych jej hodnotil jako velmi snadno poškoditelný ale výsledek je již použitelný na holení, i když ale...
Oproti tomu Naniwa v řadě professional je káme pevný stabilní a odolný, ale po Naniwa prof. 10K ještě zdaleka není Břitva dobře nabroušená pro fajnové oholení.
Oba kameny pracují kvalitně a dobře a výsledek jejich práce přináší na Břitvách kvalitní ostří, ale protože pak na Břitvách pokračuji pak ještě mnohem výš, tak si myslím, že:
- pro Břitvy 12K je tak tak
- pro nože 8K je velmi dobré
Kolegové by mohli přidat své zkušenosti jak se jim obě značky kamenů jeví.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Moc děkuji za obsáhlou odpověď 12000 se teda dá ale asi to není žádná hitparáda. Jaké kameny se potom dají brát v potaz jako konečně finišery ??? Je to shapton Kuromaku 30000 ? Nebo shapton glass stone 16000 ? Anebo jsou ještě nějaké jiné alternativy protože těch kamenů o vyšších zrnitostech se mi zdá už není tolik...
A nebo špatně hledám teď samozřejmě mluvím o syntetických kamenech. Či snad když skončíte na té 12 tisícovce tak se přechází na přírodní kameny typu arkansas coticule a tak dále ? Doufám že nejsem příliš otravný !!??
A nebo špatně hledám teď samozřejmě mluvím o syntetických kamenech. Či snad když skončíte na té 12 tisícovce tak se přechází na přírodní kameny typu arkansas coticule a tak dále ? Doufám že nejsem příliš otravný !!??
Po 12K jdou přírodní Čínské kameny a pak například CF a závěr je Shapton 30K. U přírodních je určování zrnitosti nejisté, protože mám tři CFka a každé je jiné a nechává naprosto jiný výsledek. To je právě kus od kusu a stejné je to i s Číňany. Přírodní kameny určíš až si je vyzkoušíš a proto je nákup dost sázka do loterie.
Arkansas je výborný na nože a řezbářská dlátka, ale pro Břitvu je příliš ostrý. Cotti není finišer i když jsou výjimky, které se pohybují až kolem 10K.
Arkansas je výborný na nože a řezbářská dlátka, ale pro Břitvu je příliš ostrý. Cotti není finišer i když jsou výjimky, které se pohybují až kolem 10K.
No plánuju že po nožích se pomalu ale jistě vydám cestou nože s nejostřejších a sice břitvy . A vzhledem k tomu že kameny jsou poměrně drahá sranda tak na to půjdu postupně.... tento měsíc Nainiwa Super stone 12000 grit což už by prý na holení šlo... Což mi ale uplně nestačí a proto se chci zeptat jaký další kámen si nadělit na vánoce ??? Aby to holení bylo už vážně o něčem.... S tím že Shapton Kuromaku 30000 je ještě dlluho moje finanční možnosti Za případné tipy budu velice povděčen.....
Když zvládneš plně využít celý potenciál kamenů 12K, tak hodně poznáš co broušení obnáší.
Plně doporučuji si jednotlivé problematiky broušení Břitev pročíst tady na foru. Je tady spousta a spousta perfektních informací a vzácné zkušenosti kolegů kteří se broušení Břitev věnují už dlouho a tak co nejvíce vstřebej teorie ověřené v praxi a teprve poté postupně zkus broušení.
Měj na paměti - KAMENY K NABROUŠENÍ BŘITVY NESTAČÍ !!!
Je to jako s houslemi.
Na všech se dá zahrát, ale výsledek bude vždy rozdílný podle rukou které je uchopí.
A proto to hlavní - cvičit, protože ani na nejlepším nástroji od Antonia Stradivariho nebo od del Gesùa v rukách nezkušených, nerozezní Paganiniho capricio...
- znalosti
- cvik
- kameny
--------------------
teprve vše pohromadě dává možnost nabrousit.
Plně doporučuji si jednotlivé problematiky broušení Břitev pročíst tady na foru. Je tady spousta a spousta perfektních informací a vzácné zkušenosti kolegů kteří se broušení Břitev věnují už dlouho a tak co nejvíce vstřebej teorie ověřené v praxi a teprve poté postupně zkus broušení.
Měj na paměti - KAMENY K NABROUŠENÍ BŘITVY NESTAČÍ !!!
Je to jako s houslemi.
Na všech se dá zahrát, ale výsledek bude vždy rozdílný podle rukou které je uchopí.
A proto to hlavní - cvičit, protože ani na nejlepším nástroji od Antonia Stradivariho nebo od del Gesùa v rukách nezkušených, nerozezní Paganiniho capricio...
- znalosti
- cvik
- kameny
--------------------
teprve vše pohromadě dává možnost nabrousit.
Re: Shapton Kuromaku 12000 vs Nainiwa 12000 super stone
Ahoj, u Naniwa je fakt rozdíl v řadě SS (Super Stone) a Profesionál.
Zde na fóru již bylo x krát zmiňováno a je patrné, že majitelé řady SS se časem a pokud se broušení stane vášní tuto SS řadu opouští a přechází na Profesionál. Používám 10k Naniwa Profesionál, je to exceletní kámen! Osobně 12k Naniwu nemám, ale pomrkávám po ní též, a pokud bych ji chtěl koupit, tak zase jedině v řadě Profesionál (jde o peníze).
A pokud petkone, dle Tvého psaní, vidím že skok na 12K má v postupce (pyramidě) jistou mezeru, tím by Ti mohl právě toto zacelit 10k Naniwa Profesionál, pokud chceš jít na 12K, tak raději opět profesional, ať to pak člověka časem nemrzí..
Pak je ještě dilema řady tl 10 mm nebo 20mm (opět peníze). Nejde ani tak o úbytek tloušťky .. i za roky je malý, spíše tl 10 mm mají při né zcela optimálním zacházení a schnutí tendenci se kroutit. A jak píše Petr, ten grif v ruce je zapotřebí.. F
--
Edit: řada SS vhodná tak na grit 8k, 6K... a níže, ale na grit 10K, 12K pak raději Profesional Naniwa, ale na "základní usazení" ostří/fazetky na 1K Naniwa opět řadu Profesionál (kdo má 1K v Profi .. ocení jaký je kámen dříč a navíc pokud je na tl. 20 mm
Zde na fóru již bylo x krát zmiňováno a je patrné, že majitelé řady SS se časem a pokud se broušení stane vášní tuto SS řadu opouští a přechází na Profesionál. Používám 10k Naniwa Profesionál, je to exceletní kámen! Osobně 12k Naniwu nemám, ale pomrkávám po ní též, a pokud bych ji chtěl koupit, tak zase jedině v řadě Profesionál (jde o peníze).
A pokud petkone, dle Tvého psaní, vidím že skok na 12K má v postupce (pyramidě) jistou mezeru, tím by Ti mohl právě toto zacelit 10k Naniwa Profesionál, pokud chceš jít na 12K, tak raději opět profesional, ať to pak člověka časem nemrzí..
Pak je ještě dilema řady tl 10 mm nebo 20mm (opět peníze). Nejde ani tak o úbytek tloušťky .. i za roky je malý, spíše tl 10 mm mají při né zcela optimálním zacházení a schnutí tendenci se kroutit. A jak píše Petr, ten grif v ruce je zapotřebí.. F
--
Edit: řada SS vhodná tak na grit 8k, 6K... a níže, ale na grit 10K, 12K pak raději Profesional Naniwa, ale na "základní usazení" ostří/fazetky na 1K Naniwa opět řadu Profesionál (kdo má 1K v Profi .. ocení jaký je kámen dříč a navíc pokud je na tl. 20 mm
O Řadě kamenů profesionál samozřejmě vím ale tam už je to fakt docela balík zvlášť u těch vysokých gritu ta desetitisícová stojí něco přes 7000 kč na Brusné kameny.cz proto si ani neumím představit kolik by stál takový kámen který by byl ještě jemnější třeba 12000 ale co jsem se tak díval na internetu tak 10000 ze série profesionál je asi to nejjemnější co se dá koupit.... Což samozřejmě chápu že pro brusiče který se živí broušením břitev je tohle jasná volba.... Ale já mám všehovšudy 2 břitvy a pár lepších nožu do práce.... A stylem holení kdy se holím maximálně 2x týdně a co dva měsíce sjedu hlavu břitvou pokud jí mám ostrou což momentálně nemám By byl ten kámen na to jak je dobrý docela nevyužity což mi by přišlo jako škoda.... Existuje ale ještě jedna řada A to sice chocera což byla nejvyšší řada před uvedením řady profesionál na trh tam by ta cena snad mohlo být přívětivější ??
Ok. Mimochodem v sekci Bazar.. Brus kameny je stále aktuální nabídka od Yaron.
Prodává Naniwa řady SS vše 20 mm a grit 3+5+8+10k. Kameny jako nové. Tak mu třeba napiš na SZ, zda Ti neprodá např. sólo tu 10k? F
Prodává Naniwa řady SS vše 20 mm a grit 3+5+8+10k. Kameny jako nové. Tak mu třeba napiš na SZ, zda Ti neprodá např. sólo tu 10k? F
Díky za tip má tam sice napsáno že budeme nejradši kdy mi prodal všechny kameny jako komplet což chápu ale první čtyři zrnitosti kamenů v jiné značce už mám... Tak jsem se ho zeptal jestli by mi neprodal 5000 a 10000 a uvidíme