Zdravím . To že jsem lapený už dávno vím. Předevčírem mi přišla domů lapovací deska na kameny Naoru od firmy Shapton. Dlouze jsem o ní přemýšlel a shlédl několik videí na internetu až jsem dospěl k názoru, že ji musím mít . Samozřejmě vím o možnosti srovnat si kameny na smirkovém papíře položeném na skleněnou desku a nebo rovný žulový kámen. Vše začalo tím, že jsem si po přečtl vlákno nožové pravítko. A po jeho přečtení si ho také opatřil.
Jaký byl můj údív, když jsem na téměř nový kámen (2 broušení ) Naniva Profesinal s 1000 gritem nožové pravítko přiložil a hned jsem zjistil že tento má "pupek" a nebo jak se tomuto jevu na kameni zde na foru odborně říká .
Před chvilkou jsem se rozhodl, že desku vyzkouším . Postupoval jsem přesně podle návodu . Na desku jsem nanesl vodu, ale tak aby jamky nebyly úplně plné. Potom jsem na 4 místa na desce nasypal celkem 4 minibobky prášku medium. Poté jsem na plochu kamene který jsem se jal orovnávat obyčejnou tužkou nakreslil to velké přeškrtané X. Následně jsem kámen chvilku oplachoval pod proudem vody. Poté jsem ho přiložil na desku a podle návodu s ním pohyboval. Asi po 5 tazích jsem zkontroloval co se děje na ploše kamene. Při pohledu na rovnanou plochu se rozářili oči a pusu jsem měl asi dokořán. V místě pupku uprostřed kamene tužka zmizela . Udělal jsem jěště několik tahů a s radostí jsem sledoval jak přeškrtnuté X mizí z kamene.
Tahy jsem nepočítal, ale troufám si říct že po 3 minutách čisté práce mám kámen dokonale rovný. Stopy po tužce zmizely . Což mi také potvrdil pohled na nožové pravítko přiložené na kámen.
Není to málo co za lapovací desku chtějí, ale nelituji. Radost obrovská a s vědomím , že na mě ještě čekají další kameny Naniwa s pupkem se na to rovnání opravdu těším
Jirka
Lapovací deska Naoru od Shaptona
Lapovací deska Naoru od Shaptona
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Lapovací deska Naoru od Shaptona
Srovnáním kamene se dá opravdu o dost zlepšit výsledek práce při broušení. Nemám srovnání s touto deskou, ale já osobně zvolil univerzálnější řešení (DMT) a taky jej vůbec nelituji. Jen tak pro představu, na kolik vyšla celkem s dopravou tahle rovnací deska? Na srovnávačích se u nás litinová srovnávací deska od Shaptonu pohybuje kolem 6k a v tom případě vidím pro mně univerzálnější řešení ta největší DMT deska, kterou jsem měl v ruce na setkání v Ostrohu (z finančních důvodů jsem zvolil druhou největší, ale dnes bych asi vzal tu max velikost, která má i garantovanou lepší rovinnost).
Na fotkách máš tři lahvičky s nějakým médiem. Jak se ti jeví jeho funkčnost při celé rovnací práci?
Na fotkách máš tři lahvičky s nějakým médiem. Jak se ti jeví jeho funkčnost při celé rovnací práci?
K této lapovací desce jsou v základu dodávány 2 lahvičky v nichž se nachízí brusivo. Podle popisu to je karbid křemíku. Hrubší má zrnitost 120 a to jemnější 320. Tyto prášky by měly zajistit srovnání kamenů do gritu 4000. Na rovnání kamenů od 5000 a výše je vhodný prášek s označením Fine a je bílé barvy. Osobně jsem na rovnání Naniwy 1000 použil prášek medium se zrnitostí 320.
Včera proběhl jen takový zvědavostní pokus. Na zalapování mám ještě Naniwy 12000, 8000, 5000 a 3000. Logicky začnu s práškem Fine od kamene 12000 a uvidím co se bude dít . U 5000 kamene přisypu prášek 320 a pojedu dál ke kameni 3000.
U té 1000 mě překvapilo že po orovnání zůstaly na kameni jen vlasové znaky škrábanců po broušení. Tyto jsou patrny jen při určitém úhlu pohledu proti světlu. Na odstranění mikro škrábanců použiju naguru stejné zrnitosti jako orovnávaný kámen.
Deska vyšla na 5880,- i s doručením . Bráno z obchodu z Čech. Kdybych vzal desku z Německa vůbec bych nic neušetřil. Ještě byla alternativa vzít ji z Holandska tam vycházela asi o 800 levněji. Možná se dá lapovací deska sehnat ještě o něco levněji.
Je naprosto samozřejmé a jisté , že náklady na vybavení potřebné k nabroušení břitev se mi v mém případě nikdy nevrátí. Ale o to tady , vůbec nejde.
Včera proběhl jen takový zvědavostní pokus. Na zalapování mám ještě Naniwy 12000, 8000, 5000 a 3000. Logicky začnu s práškem Fine od kamene 12000 a uvidím co se bude dít . U 5000 kamene přisypu prášek 320 a pojedu dál ke kameni 3000.
U té 1000 mě překvapilo že po orovnání zůstaly na kameni jen vlasové znaky škrábanců po broušení. Tyto jsou patrny jen při určitém úhlu pohledu proti světlu. Na odstranění mikro škrábanců použiju naguru stejné zrnitosti jako orovnávaný kámen.
Deska vyšla na 5880,- i s doručením . Bráno z obchodu z Čech. Kdybych vzal desku z Německa vůbec bych nic neušetřil. Ještě byla alternativa vzít ji z Holandska tam vycházela asi o 800 levněji. Možná se dá lapovací deska sehnat ještě o něco levněji.
Je naprosto samozřejmé a jisté , že náklady na vybavení potřebné k nabroušení břitev se mi v mém případě nikdy nevrátí. Ale o to tady , vůbec nejde.
Včera k večeru jsem dolapoval mé zbylé syntetické kameny Naniwa SS. Vůbec jsem netušil, že nové kameny budou nerovné. Začal jsem postupem, který jsem popsal včera. Na lapovací desku dopravil z hrnečku čistou vodu a na plochu dal 4 mini bobky tentokráte bílého lapovacího prášku. Vůbec netuším, jakou má zrnitost, ale silně mi připomíná pudr. Na kámen zrnitosti 12000 jsem nakreslil přeskrtané X . Kámen navlhčil položil na desku a pohyboval s ním dopředu, dozadu a digonálně . Otočit o 180 stupňů a zase ty samé pohyby. S tímto práškem není úběr tak rychlý ale je . Bylo krásně vidět kde je na kameni minidolík a jiné nerovnosti .
stejným způsobem bez přidání prášku jsem přešel na kámen 8000. Potom 5000 a 3000. Nakonec jsem přidal na desku ještě malý bobek bílého prášku a dolapoval kámen Naniwa Profesional 1000 na kterém po lapování práškem medium zbyly takové mikro vlasové šrábance. Stačilo pár pohybů po desce a kámen je krásně hladký a bez škrábanců.
Když to shrnu tak zalapování 5 syntetických kamenů mi zabralo zhruba půl hodiny krásné práce.
Po skončení lapování jsem desku důkladně omyl v teplé vodě a syntetickým kartáčkem očistil mezery ve kterých ulpěl povlak z kalu po broušení. Když byla deska krásně čistá, tak jsem ji osušil fénem. Přeci jenom je to litina a ta je náchylná ke korozi .
Kameny suším postavené na delší hranu a občas je otočím. Po přiložení nožového pravítka se naskýtá krásný pohled na orovnanou plochu kamene .
Srovnáno máme a brzy přijde na řadu broušení
stejným způsobem bez přidání prášku jsem přešel na kámen 8000. Potom 5000 a 3000. Nakonec jsem přidal na desku ještě malý bobek bílého prášku a dolapoval kámen Naniwa Profesional 1000 na kterém po lapování práškem medium zbyly takové mikro vlasové šrábance. Stačilo pár pohybů po desce a kámen je krásně hladký a bez škrábanců.
Když to shrnu tak zalapování 5 syntetických kamenů mi zabralo zhruba půl hodiny krásné práce.
Po skončení lapování jsem desku důkladně omyl v teplé vodě a syntetickým kartáčkem očistil mezery ve kterých ulpěl povlak z kalu po broušení. Když byla deska krásně čistá, tak jsem ji osušil fénem. Přeci jenom je to litina a ta je náchylná ke korozi .
Kameny suším postavené na delší hranu a občas je otočím. Po přiložení nožového pravítka se naskýtá krásný pohled na orovnanou plochu kamene .
Srovnáno máme a brzy přijde na řadu broušení
Keď som pozeral možnosti, ktoré sa dajú použiť na zrovnanie kameňov, tak som tiež natrafil na Shapton Naoru. Cena na Knives and Tools momentálne 169,95€. V cene lapovacia doska 25x10 cm + 2x lapovací prášok (coarse a medium), samostatná cena prášku 17,95€ kus, momentálne akcia 14,95€. Prášok fine stojí 24,95€. Pre porovnanie DMT Dia-Flat Lapping Plate 25,4x10,1 cm cena 259,90€ momentálne akcia 239€. Čo sa mi na naoru pozdáva je, že za pomoci rozličného prášku sa dajú lapovať kamene s rôznou zrnitosťou, čiže jedna doska na všetko. Ako nevýhodu vidím, že treba dokupovať prášok a ja osobne by som sa bál, že pri lapovaní zbrúsim dosku do nerovnosti. Ale asi pri správnom použití sa bude zbrusovať rovnomerne. Ešte by ma zaujímalo, či sa niekde uvádza, koľko použití vydrží jedna fľaštička lapovacieho prášku.
Osobně si myslím, že na hodně dlouho. Ten hrubý jsem ještě nepoužil. Na srovnání Profesional Naniwy 1000 mi stačily 4 minibobky . Když to převedu je to ani ne 1/4 kávové llžičky možná ani to né . To opotřebení litinové desky, taky jsem se toho bál. Ale na druhou stranu , když na to dají záruku 2 roky , tak bych se toho nebál a nebojím . Včera jsem na desce orovnával Coti . Chvilku na střední zrnitosti až zmizelo X tužkou na kameni . Znova namalovat tužkou X a pak finále na jemném prášku a povrch krásný lesklý sametový bez škrábanců a po tužce ani památka . Po přiložení nožového pravítka TMA . Počítám, že si ještě dokoupím jednu lahvičku zrnitosti Medium a Fine a musí to pro mou potřebu stačit až na hooodně dlouho
Nedalo mi to a po příchodu z práce jsem převážil lahvičky s brusivem. Hrubé a střední brusivo váží 200gr. a jemné 150gr. Potom jsem zkusmo na váhu dal 4 malé "bobky " brusiva a zjistil, že toto množství váží 0,8 gr. zaokrouhleme to na 1gr. Z toho to zjištění mi vychází že jednou lahvičkou můžeme olapovat přibližně 100 ploch. samozřejmě záleží jak nerovný kámen orovnáváme. když tedy trochu uberu, tak si myslím že 80-90 orovnání to vydrží. Na netu jsem našel, že za jedno orovnání kamene si účtuje firma 150,-Kč když k tomu připočtu poštovné, tak jsme zhruba na 250,-Kč . Z tohoto vychází za 80 orovnání 20000,- Kč
Výpočet beru hodně s rezervou, ale chtěl jsem to jen tak pro představu . Za mě jsem rád, že si můžu kameny srovnat sám a beru to tak že i to orovnávání kamenů je součástí cesty , které broušení a ostření břitvy přináší
Nedalo mi to a po příchodu z práce jsem převážil lahvičky s brusivem. Hrubé a střední brusivo váží 200gr. a jemné 150gr. Potom jsem zkusmo na váhu dal 4 malé "bobky " brusiva a zjistil, že toto množství váží 0,8 gr. zaokrouhleme to na 1gr. Z toho to zjištění mi vychází že jednou lahvičkou můžeme olapovat přibližně 100 ploch. samozřejmě záleží jak nerovný kámen orovnáváme. když tedy trochu uberu, tak si myslím že 80-90 orovnání to vydrží. Na netu jsem našel, že za jedno orovnání kamene si účtuje firma 150,-Kč když k tomu připočtu poštovné, tak jsme zhruba na 250,-Kč . Z tohoto vychází za 80 orovnání 20000,- Kč
Výpočet beru hodně s rezervou, ale chtěl jsem to jen tak pro představu . Za mě jsem rád, že si můžu kameny srovnat sám a beru to tak že i to orovnávání kamenů je součástí cesty , které broušení a ostření břitvy přináší
Včera jsem se odhodlal k zalapování a srovnání nového finišovacího kamene Shapton 30000. Kámen je to krásný a k pocitům blaha stačí jej mít v ruce a pohohlížet si ho . No a když už jsem ho měl v ruce, tak jsem přiložil na jeho nepotištěnou plochu nožové pravítko a ejhle průsvit. Nebyly to milimetry, ale snad desetina možná méně . Prostudoval jsem pokyny od výrobce, ale nedodržel jsem zcela postup, který doporučuje a to namočit kámen před srovnáváním do vody asi na 6- 10 min. Před srovnáváním jsem si ještě v papírnictví opatřil obyčejnou tužku, ale měkčí než je A1 je to nějaká HB8. Pak s ní velmi lehkou rukou nakreslil mřížku na srovnávanou plochu . Poté kámen namočil na caa 1min. Na lapovací desku nalil vodu a to tolik, aby jamky byly zaplněné zhruba do 3/4 jejich výšky. Potom na desku nasypal celkem 5 bobků bílého lapovacího prášku. Dle údajů výrobce má zrnitost 4000. Pak následovalo se zatajeným dechem několik diagonálních pohybů po lapovací desce. Kontrola pohledem odhalila to co jsem zjistil po přiložení nožového pravítka. čáry uprostřed plochy kamene zmizely a zůstaly v protilehlých rozích kamene. Následovalo ještě asi 5 kontrol z celkem asi 5 minutového srovnávání . Před posledním brusem jsem desku důkladně omyl jakož i srovnávaný kámen . Dosypal lappovací prášek a ještě udělal několik pohybů po desce. Pak následovalo důkladné omytí kamne vlažnou vodou . Když kámen oschnul , tak šikmý pohled proti světlu vyvolal v mé tváři blahodárný usměv. Plocha kamene lesklá jako zrcadlo bez jediného škrábance . Jsem detailista a fakt bez jediného . Kontrola nožovým pravítkem ukázala tmu . Spokojený nad úspěšným orovnáním kamene a důkladném omytí a vysušení lapovací desky jsem si mohl v klidu po půlhodince relaxační práce vypít už skoro studenou kávu
Syntetické kameny suším postavené na delší boční hranu a občas je otočím .
Syntetické kameny suším postavené na delší boční hranu a občas je otočím .
Gratuluji k fajnovému srovnání Shaptona 30K.
JENŽE !!!
Hrozně nerad jsem poslem špatných zpráv a tak jen malé upozornění.
Když jsem získal svého prvního Shaptona, tak to byl žlutý 12K a přišel mi krásně rovný a byl jsem moc spokojený - JENŽE...
Namáčel jsem jej jen postřikem těsně před broušením a po použití jej nechal uschnout na ležato, na placato a vypodložený dvěma dřevěnýma špalíčky a to byla obrovská chyba, protože se mi prohnul o cca 2mm a už tak zůstal i po letech používání. Tehdy jsem se jej snažil vyrovnat tím, že jsem jej sušil naplocho z opačené strany - nesrovnal se a dnes už vím, že to nebylo "jen" sušením na ležato. Především to způsobilo používání jen jedné strany kamene, té bez nápisu. Proto čas od času sleduj, jestli se Ti nezačíná prohýbat následkem používání.
Další nepříjemnost je, že oba Shaptony jak 12K, tak i 30K jsou velmi náchylné k poškrábání pouhým broušením Břitvy, i na to si dávej veliký pozor.
Veliké pozitivum je, že Shaptony nechávají perfektní povrch a výsledek ostrosti je luxusní.
JENŽE !!!
Hrozně nerad jsem poslem špatných zpráv a tak jen malé upozornění.
Když jsem získal svého prvního Shaptona, tak to byl žlutý 12K a přišel mi krásně rovný a byl jsem moc spokojený - JENŽE...
Namáčel jsem jej jen postřikem těsně před broušením a po použití jej nechal uschnout na ležato, na placato a vypodložený dvěma dřevěnýma špalíčky a to byla obrovská chyba, protože se mi prohnul o cca 2mm a už tak zůstal i po letech používání. Tehdy jsem se jej snažil vyrovnat tím, že jsem jej sušil naplocho z opačené strany - nesrovnal se a dnes už vím, že to nebylo "jen" sušením na ležato. Především to způsobilo používání jen jedné strany kamene, té bez nápisu. Proto čas od času sleduj, jestli se Ti nezačíná prohýbat následkem používání.
Další nepříjemnost je, že oba Shaptony jak 12K, tak i 30K jsou velmi náchylné k poškrábání pouhým broušením Břitvy, i na to si dávej veliký pozor.
Veliké pozitivum je, že Shaptony nechávají perfektní povrch a výsledek ostrosti je luxusní.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Ahoj Petře Díky za upozornění . Kámen jako finišer jsem zatím vyzkoušel na starší zrenovované guliverce. Je pravdou , že vlas ochotně odpodával už na 8k Naniwě SS . Pak přišla na řadu 12k Naniwa SS a nakonec Shapton . Tam jsem postupoval opravdu jemně skoro bez přítlaku jen vahou břitvy. Vlas padal skoro bez dotyku . Ale pořád nemám ostří hladké jako od Tebe na Austovi . . Je taky pravda že syntetické kameny nenechám máčet ve vodě, ale sytím je vodou ve vodorovné poloze před broušením a dávám jen kolik si vezmou . Zatím v pohodě.
Ono i to lapování kamení chce podle mě více citu než síly .
Ono i to lapování kamení chce podle mě více citu než síly .
Drahé kamení už máš a tak teď už "jen" drahně drahocenného času a postupně i to lesklé ostří přijde a bude vše dle Tvých představ.
Důležitá je ostrost a ten povrch fazetky je pak už "jen" bonus k Tvé vytrvalosti, trpělivosti a práci.
Důležitá je ostrost a ten povrch fazetky je pak už "jen" bonus k Tvé vytrvalosti, trpělivosti a práci.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.