Jezevec dráždí pokožku

Dotazy na vše co se holení týče.
Odpovědět
Leonardo

Jezevec dráždí pokožku

Příspěvek od Leonardo »

Zdravím vás,
asi před půl rokem jsem se začal holit místo škrabky bagrem, za tu dobu jsem vychytal hodně much, nicméně pořídil jsem si 2 štětky, syntetiku z DM a jezevce silvertip od Hans Bayer. A musím říct, že ta syntetika je lepší, jezevec mě dráždí a hlavně mě píchá při nanášení pěny. Schválně jsem si pořídil ty nejkvalitnější štětiny, ale to píchání chlupů do tváře mi dost vadí. Nevíte co s tím?
PetrS
mentor

Re: Jezevec dráždí pokožku

Příspěvek od PetrS »

Píchání jezevčích hlupů je následkem střihání výsledného tvaru uzlu. Chlupy mají být skládané podle velikosti (délky) a pak se už nemusí dorovnávat. To platí u ručně vázaných uzlů nejvyšší kvality a tomu odpovídá i cena uzlu (celé Jezevčice). Pro velkovýrobu je to ovšem pomalá produktivita a tak se uzly mnohem jednodušeji skládají a pak se na závěr dost razantně ostříhá uzel do tvaru. Při šikmém náklonu nůžek mají ustřižené konce chlupů tvar jako injekční jehla a opravdu výrazně bodají do pokožky.
Veškerá náprava není příliš účinná, ale jak praví klasik - "čas všechny hrany obrousí" a tak časem i takto vyrobená Jezevčice ztratí svou pichlavost a je přijatelná pro používání.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Leonardo

Příspěvek od Leonardo »

Tak to je pech, předpokládám, že tím úplně zničí požitek z jezevčích chlupů.
Napadlo mě nějak to urychlit to otupení štětin, ale nenapadá mě jak. Jezdit s ní po nějakém drsném povrchu třeba?
Kdybyste někdo něco věděli, nebo s tím měli zkušenost, byl bych rád za radu, protože je to docela horor, tvář mě potom pálí a vypadám jako před lety v pubertě :D
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Jezevčí chlupy mají kruhový průřez a kuželovitý profil.
Čím je dál ustřiženo od konečků, tím je keratin tvrdší a houževnatějíš a při šikmém odstřihu vzniká pevný a ostrý hrot a ten jde do napařené pokožky jak injekční jehla do másla.
Neostřihaný chlup jde zmenšujícím se průřezem plynule od velice jemné a ohebné špičky až do pevného středu. Ta špička je velmi elastická a i při kolmém "zabodnutí" do pokožky se snadno ohne a neubližuje. Problém je, že ustřiženou část není jak zůžit do špičky kuželu. Obrušováním je možno jen ohladit ten jehlový hrot, ale ta jemnost ztenčení nepřichází. Proto se mnohdy syntetika jeví jako příjemnější, ale to jen proto, že je celá ohebná a teplem lze zaoblit hranu střihu, což u chlupu nepřipadá v úvahu.
Pokud ale porovnáš ručně skládaný a velikostně vrstvený uzel, tak nemá konkurenci. Je to hedvábné pohlazení a přitom dokáže vmasírovat pěnu i do plnovousu.
Ručně skládané uzly jsou obvykle jen na zakázku a tomu odpovídá i cena. Tady je celkem solidně postavený sériový uzel, ale i ten je ve finále ostříhaný i když velice citlivě a už je to znát na ceně...
Leonardo

Příspěvek od Leonardo »

No pane jo :shock:
A neukázal by si mi nějakou, která není vůbec zastřižená?
Takže vlastně jakákoliv sériově vyráběná štětka je ve finále zastřižená nůžkami, takže tam ten problém s pícháním je více či méně u každé. A kdybych chtěl opravdu kvalitní štětku, tak se s cenou budu pohybovat někde tak nad 7 tisíci korunami?
Pak je tu ještě možnost vytrhat si ty chlupy a poskládat si je sám přímo z jezevce a musím uznat, že sehnat zastřeleného jezevce není pro mě vůbec problém :D
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Existují Jezevčice bez sestřihu a z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že je to samostatná liga.
Pak existují Jezevčice co mají minimální sestřih, protože jsou skutečně dobře stavěné a tak po dohotovení jen velmi málo chlupů přesahuje.
Nejhůře jsou na tom Jezevčice co jsou vyrobeny z oholených chlupů, sestavené v lisu na kopytě aby byl alespoň částečný tvar, pak ostříhané, odbarvené a následně znovu obarvené podle toho jak se bude chlup jmenovat aby to vypadalo jako originál.
Kdyby jsi na webu našel profi ruční výrobu, tak zjistíš kolik přípravků a jak složité to je uvázat kompletní uzel. Jenotlivé špetičky chlupů se váží na lékárnických vahách, mají přesné umístění a jsou vybírány jen z přesných částí kožešiny. Úprava kůže aby správně pustila chlupy a ty se pak nelámaly, to je samostatná věda. Další problém je utažení uzlu aby nepouštěl chlupy, další problém je odmaštění naprosto přesně aby to už neodpuzovalo epoxidovou pryskyřici, ale přitom zůstala zachovaná tučnost chlupu jinak se hned u příliš odmaštěného místa ulomí atd atd atd.... a to jsme se vůbec nedostali k problematice ručky, což už si zde někteří kolegové vyzkoušeli. Materiál, zpracování, usazení uzlu, jaké lepidlo aby odolalo louhu z mýdla, teplotním rozdílům, vodě, rozpínavosti pracujícího dřeva a hlavně povrchovky aby za krátký čas se lak neoloupal.

Inu nic není složité, když víš, znáš, umíš a máš čím a z čeho a na výrobu máš všechno, ale jinak stačí maličko a výsledek je tatam.

8-)
Einherjer

Příspěvek od Einherjer »

Nezáleží aj na tom, aká technika nanášania sa používa? Všimol som si, že barberi nepoužívajú krúživé pohyby, ale len ťahy ako štetcom.
Leonardo

Příspěvek od Leonardo »

Tak to je tedy pořádná věda. No hold počkám, než se ta moje trochu otupí.
A nanášení na to vliv u té mojí nemá, píchá i když s ní tu pěnu jen tak nanáším a nerozdělávám si ji na tváři. Ne tak moc, ale ano.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Einherjer má pravdu,

pokud budeš pěnu nanášet jen tahy jako když natíráš a hladíš, tak nemáš šanci si chlupy do tváří zapíchnout. Nikoliv krouživými tahy, ale jen podélné a s náklonem po směru tahu jako by jsi tváře jen hladil. Vyzkoušej a pokud to i přesto působí zčervenání pokožky, tak by se mohlo jednat o alergickou reakci na chemikálie obsažené v Jezevčici.
Vezmi sobě Jar, Jezevčici nechej pořádně nasáknout hodně teplou vodou, pak stačí jen vodu vycáknout a do toho co v ní zbude přidej Jar a v dlani vytvoř bohatou pěnu. Následně všechen Jar vypláchnout. Uvidíš jaké "zajímavosti" se vyplaví a pak znovu totéž a celkem minimálně 3x. Poté si vyzkoušej jestli se při "hladícím" nanášení mýdla bude opět tvořit na pokožce nějaký následek. Pokud ne, tak je to už pak jen o té ostrosti chlupů.
Leonardo

Příspěvek od Leonardo »

Tak po delší době můžu přinést výsledek s jezevčicí a jejím pícháním.
Zkusil jsem štětku vyprat v jaru jak mi tady bylo doporučeno a ještě jsem ji zkusil namočit na chvilku do roztoku octa s vodou jak jsem se dočetl. No a hned byl poznat rozdíl, ne velký, ale bylo to lepší. S každým holenim se to zlepšovalo a teď už na umělou štětku z DM ani nesáhnu, jezevcice je mnohem příjemnější a píchání zmizelo. Také ji nechávám před samotným holením pořádně namočit, aby hezky změkla.
Děkuji za rady a přeji hladké oholení 😊
Odpovědět

Zpět na „Ostatní dotazy“