Někde na zahraničních stránkách jsem narazil na názor, který tvrdí, že by se břitva neměla používat častěji než jednou za dva až tři dny.
Jako důvod bylo uvedeno, že ostří po holení ještě několik desítek hodin pracuje.
Co na to povídáte?
Frekvence používání břitvy
-
Re: Frekvence používání břitvy
Napr. zde je to popsane. Jde o to, ze pri holeni se vytvori na britve mikrozoubky, ktere se sami srovnaji. Pokud to clovek obtahne, tak tyto casti ostri vylame a dusledek je jasny. Doporucuje se minimalne 24 hodin nechat ostri obnovit. Pak se parkrat srovna na latce a zalapuje na kuzi.
-
Abych nezapomnel, proto jsem si poridil britvy dve . I kdyz se holim max. jednou za dva dny.
-
- brusič
Dovoluji si nesouhlasit. Neexistuje duvod, proc by melo "ostri pracovat" bez pusobeni vnejsich sil. Referencovany clanek neuvadi konkretni zdroj dat, jen vagni "original publications". 99% lidi na internetovych forech, kteri pouzivaji britvu, obtahuji pred i po holeni; nekteri i behem.
Neverim ani tem "mikrozoubkum". Z vlastni zkusenosti vim, ze kdyz clovek prezene brouseni na kameni a ubere prilis mnoho materialu z ostri, to se stane plastickym, krouti se, trha, skrabe a je tupe. Ostri musi byt pevne, jinak se okamzite ztupi (jako v pripade lacinych britev z Pakistanu apod.).
Osobne radim tuto hypotezu mezi urban legends. Popularni fantazie.
Neverim ani tem "mikrozoubkum". Z vlastni zkusenosti vim, ze kdyz clovek prezene brouseni na kameni a ubere prilis mnoho materialu z ostri, to se stane plastickym, krouti se, trha, skrabe a je tupe. Ostri musi byt pevne, jinak se okamzite ztupi (jako v pripade lacinych britev z Pakistanu apod.).
Osobne radim tuto hypotezu mezi urban legends. Popularni fantazie.
-
- admin
Dovolím si nesouhlasit.
Informoval jsem se na tento úkaz jedná se o tzv. dilatační napětí.
Mohu jej ilustrovat např. na příkladu, který znají zemědělci používající ke kosení trávy kosu.
Je známo, že je nesmysl nakout kosu na podzim, protože přes zimu toto napětí na ostří povolí a na jaře mohou kusu kout znovu.
Mohu jej ilustrovat např. na příkladu, který znají zemědělci používající ke kosení trávy kosu.
Je známo, že je nesmysl nakout kosu na podzim, protože přes zimu toto napětí na ostří povolí a na jaře mohou kusu kout znovu.
-
- brusič
Rad se necham vyvest z omylu. Takze na kose ostri povoli a na britve naopak zpevni? Diky za tip, zkusim si najit nejaka konkretnejsi data.Radgost píše:Dovolím si nesouhlasit.
-
- admin
Nene, zřejmě jsem se špatně vyjádřil.
Spojím se s kamarádem metalurgem a řádně jej vyzpovídám.
Dnes už považuji výrok Z tohoto názoru také plyne, že se břitva v žádném případě nesmí obtahovat či dokonce brousit po holení. za nesmysl.
Díky za upozornění.
Zapomněl jsem na to co jsem v úvodním příspěvku napsal.
Věta vypuštěna.
Spojím se s kamarádem metalurgem a řádně jej vyzpovídám.
Dnes už považuji výrok Z tohoto názoru také plyne, že se břitva v žádném případě nesmí obtahovat či dokonce brousit po holení. za nesmysl.
Díky za upozornění.
Zapomněl jsem na to co jsem v úvodním příspěvku napsal.
Věta vypuštěna.
-
- brusič
Dekuji. Selsky rozum mi rika, ze u kosy proste casem vymizi efekty naklepani (popsane pekne tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Peening) diky pozvolnym uvolnenim zpusobenych napeti. Ale vrham se tu na tenky led, rad si pockam na nazor metalurga.
-
- mentor
Krásná diskuse na téma ostří. Broušení na kameni dokáže vytvarovat ostří do málem dokonalého tvaru. Dojde přitom k mikroskopickým příčným trhlinkám v materiálu. Po obtažení na kůži se obvykle tyto částečky vylámou, a ostří tak dostane "nehezký" vzhled. Tento stav se mění v závislosti na čase. Z technologického hlediska pro to nemám zdůvodnění, ale praxe to neustále potvrzuje. Teprve po několikátém oholení se samo-opravný efekt (po broušení na kameni) ustálí a Břitva se stane lehce obtahovatelná a jedovatě holící. Další zajímavost je, že po holení je dobré obtáhnout a nechat ostří "uzrát". Opět praxe potvrzuje výsledek, ale důvod neznám. Nebo-li, některé "pověry" jsou fakta která jsou prokazatelná svým výsledkem, ale neprůkazná svým zdůvodněním.
Co se týká té kosy, to je krapet jinak, kosa se na zimu "hází do kopřiv" nebo zapíchne do hnoje. Jde o to, aby vyrezla, a tím se změní její struktura a rez ji také zeslabí. Proto nakutí přes zimu zmizí. Zeslabená kosa se nemusí mlátit na ostré babce a vyreznutím se vyruší vypraskávání ostří. Kdo si někdy koupil ruskou devadesátku kosu, ví velice dobře co to je. Tlustá, tvrdá, praská, vlní se - hrůza. Nejméně na tři roky do hnoje aby byla použitelná. Rakouská nebo česká = tenká, kujná, drží a nepraská - do kopřiv je jí škoda, pověsit na trám, taky krapet vyrezne. Kterou kam? Pověsit na špagát, klepnout do patky kladívkem a zvuk ukáže kvalitu. Ale to už jsem odbočil úúúúúúúúúplně jinam. Sorry.
Jak vypadá rozdíl mezi čerstvým ostřím Břitvy po kameni a poté po obtažení = není co dodat.
viewtopic.php?f=13&t=109&start=10
Co se týká té kosy, to je krapet jinak, kosa se na zimu "hází do kopřiv" nebo zapíchne do hnoje. Jde o to, aby vyrezla, a tím se změní její struktura a rez ji také zeslabí. Proto nakutí přes zimu zmizí. Zeslabená kosa se nemusí mlátit na ostré babce a vyreznutím se vyruší vypraskávání ostří. Kdo si někdy koupil ruskou devadesátku kosu, ví velice dobře co to je. Tlustá, tvrdá, praská, vlní se - hrůza. Nejméně na tři roky do hnoje aby byla použitelná. Rakouská nebo česká = tenká, kujná, drží a nepraská - do kopřiv je jí škoda, pověsit na trám, taky krapet vyrezne. Kterou kam? Pověsit na špagát, klepnout do patky kladívkem a zvuk ukáže kvalitu. Ale to už jsem odbočil úúúúúúúúúplně jinam. Sorry.
Jak vypadá rozdíl mezi čerstvým ostřím Břitvy po kameni a poté po obtažení = není co dodat.
viewtopic.php?f=13&t=109&start=10
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
-
- admin
Tak s tou kosou, to je příklad dilatačního napětí, který učí jeden prófa na ČVUT.
Tak teď jsem z toho krapet zmetěný.
Tak teď jsem z toho krapet zmetěný.