Brusné kameny ze Zipínovy břidlice.
-
Brusné kameny ze Zipínovy břidlice.
Kolega mi je začal řezat, ve středu jsem dostal jeden vzorek který jsem dnes nalapoval a srovnal a výsledek je vidět zde:
30x160x15mmNemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
Re: Brusné kameny ze Zipínovy břidlice.
Ahoj, a budou na prodej?
Je to břidlice, takže bude mít 6000-8000 grid?
Jak se ti s ní podařilo nabrousit břitvu?
To je otázek, co?
Dík
Petr
Je to břidlice, takže bude mít 6000-8000 grid?
Jak se ti s ní podařilo nabrousit břitvu?
To je otázek, co?
Dík
Petr
-
No to, jestli budou na prodej nevím, je to kámen, který jsem vykopal na zahradě u rodičů a na setkání rozřezal na pásy v šířce, jakou si kdo nadiktoval - 35,65,80 mm.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
-
Re: Artifexovo obřitvení
Pan Mistr PetrS má zkušenost, že po brouscích od jan03 musí na sucháčka (nebo jinou břidlici ) jinak je ostří příliš hladké. Další podrobnosti na něj.
-
- brusič
Prilis hladke ostri? Rad bych slysel vice. (zni to skoro jako nebyt dost tehotna)Zipíno píše:Pan Mistr PetrS má zkušenost, že po brouscích od jan03 musí na sucháčka (nebo jinou břidlici ) jinak je ostří příliš hladké. Další podrobnosti na něj.
-
To je jednoduché, ostří řeže vlas/chlup když se má čím do struktury vlasu zaseknout, tedy musí mít mikrozoubky o velikosti cca zrna břidlice. Když bychom pracovali s hypotetickým absolutním ostřím na jehož konci by byla v průřezu přesně jedna molekula železa tak bychom se dostali do takové situace že by vlastně neřezalo z těchto důvodů: Toto ostří by se při doteku o jakýkoli předmět zlomilo. Když by toto ostří bylo o něco hrubší ale stejně absolutně rovné, opět by se nezařezávalo z tohu důvodu že by o ten vlas/chlup nikde nezaseklo, prostě by ho pohladilo a sjelo po něm, vlas/chlup by se poddal. Navíc při této situaci by hrozilo pořezání z toho důvodu že pokožka má hrubší struktury než ostří a tedy by mělo důvod se do něj zaseknout z obráceného důvodu. Čistě hypoteticky (opět) mi tedy vychází když by mělo ostří zoubky zhruba ve velikosti poloviční než jsou struktury na povrchu chlupu, tedy grit cca 7-8000 což je břidlice, poté čtvrtinová a osminová velikost čímž se dostáváme na grity 16000 a 32000, tyto kameny ale nejsou běžné.
-
- brusič
Dokazete nekdo vykouzlit za pomoci Belskeho brousku lepsi ostri nez na nejlepsich ziletkach?
-
Žižletku nabrousit jsem ještě nezkoušel!
-
- brusič
Nejde mi o brouseni ziletek. Dokazal jste nekdo nabrousit britvu tak, aby byla ostrejsi a jeji ostri hladsi nez ziletky? (na korundovem brousku)
-
Myslím že i pomocí obyčejné přírodní břidlice lze vykouzlit lepší ostří než na pižletkách Jinak mne napadá ještě jedna věc která by byla zajímavá srovnat: Vzít keramický brousek o zrnitosti stejné jako břidlice a nabrousit dvě srovnatelné břitvy se stejným výbrusem jednu na břidle, druhou na keramice. Myslím že další faktor řeznosti je ten jaký tvar mají ty zoubky, břidlice má kulaté zrno, bude tedy pravděpodobně dělat takovéto ostří: , tedy mělké zářezy a lehké ostří na nich, brousíme po obou stranách, tedy struktura na vlasu se jakoby zasekne do té pilky z jedné strany a díky tomu se zařízne.
Naopak keramický brousek a jiné syntetiky mají ostré krystaly, dělají tedy hluboké zářezy blízko k sobě takže to vypadá takto:
Ve výsledku to vypadá při testu vlasu tak že se z břidlice břitva zařízne do vlasu a ze syntetiky ne a to ze stejného důvodu proč není možné kus železa přepilovat pilkou na dřevo: Pilka na dřevo má vysoký zub blízko u sebe a stranově nerozlišený, ubírá při tahu tam i zpět (viz pila dvojmužná), zuby se vylámou při kontaktu s tvrdým materiálem ať jsou pevné jak chtějí, naopak při pilování pilkou na kov která má záběr jen jednostranný (břitvu také brousíme do x: jedna strana jedním směrem, druhá strana druhým směrem) ale zuby má malé a pevné, dovede se tedy zaříznout hlouběji a ubrat materiálu
(tato stať je čistě teoretická, trošku jsem nad tím mudroval jak to funguje, třeba mám pravdu, třeba ne, každopádně mikroskop mi tak trošku zapravdu dává)
Naopak keramický brousek a jiné syntetiky mají ostré krystaly, dělají tedy hluboké zářezy blízko k sobě takže to vypadá takto:
Ve výsledku to vypadá při testu vlasu tak že se z břidlice břitva zařízne do vlasu a ze syntetiky ne a to ze stejného důvodu proč není možné kus železa přepilovat pilkou na dřevo: Pilka na dřevo má vysoký zub blízko u sebe a stranově nerozlišený, ubírá při tahu tam i zpět (viz pila dvojmužná), zuby se vylámou při kontaktu s tvrdým materiálem ať jsou pevné jak chtějí, naopak při pilování pilkou na kov která má záběr jen jednostranný (břitvu také brousíme do x: jedna strana jedním směrem, druhá strana druhým směrem) ale zuby má malé a pevné, dovede se tedy zaříznout hlouběji a ubrat materiálu
(tato stať je čistě teoretická, trošku jsem nad tím mudroval jak to funguje, třeba mám pravdu, třeba ne, každopádně mikroskop mi tak trošku zapravdu dává)