Brusné kameny ze Zipínovy břidlice.

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
PetrS
mentor

Re: Brusné kameny ze Zipínovy břidlice.

Příspěvek od PetrS »

To co píše Artifex v teoretické rovině,
já prožívám v rovině praktické. Na některém vlákně jsem psal, že se pokusím překročit svůj stín a na Janově brousku docílím tak dokonalého ostří, že vezme vlas jako nic, ale ono mi to nejde. Na břitu je lesk jako blesk, pod mikroskopem hlaďoučké a rovné ostří jedna radost. Nikde žádné přebroušení a dám to na vlas a ono - čili nic :roll: . Dám to poté na Sucháčka a lesk je v háji, čistota břitu nic moc, dám to na vlas a on upadne při dotyku - tož co fčíl. :o
Co se týká těch žiletek, tak se přiznám, že jsem ještě žádnou nedal pod mikroskop a tak to neumím porovnat. A ani mě nenapadlo ji zkoušet na vlasu. :oops: Polepším se, vyzkouším a dám vědět.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Ano, to je asi ono to co píšeš, Peťánku. To dokonalé a lesklé ostří se Ti zdá proto že ty zoubky jsou tak jemné že svojí velikostí hraničí s rozlišovací schopností mikroskopu, tedy zoubky Ti splývají v rovinu.
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

Tady se asi rozchazime v nazorech. HHT muze byt dobry test ostri, ale nemusi byt podminkou dobreho oholeni. Jsem si na 99% jist, ze ziletky jsou hladsi a ostrejsi nez britva brousena na korundovem brousku, presto rezou vlasy nadmiru dobre.

Par fotografii jen tak pro zajimavost:
http://blog.modernmechanix.com/2008/06/ ... is=XL#qdig
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Ty fotky mi v podstatě potvrzují to co jsem psal výše, je vidět že tam jsou směrované zoubky které se obtahováním naostří a právě o tyto zoubky se vlas zachytne a zařízne. Samotný vyštípnutý zoubek vlas zachytí ale nezařízne což také potvrzuje praxe, když dokončím ostří na břidlici, břitvu vezmu 10x na pásku s chromoxidem, 10x na čistém pásku a pak teprve břitva holí, do té doby se jen divně zasekává do vlasu. S tou žiletkou máš možná pravdu že ostří je jemnější ale bohužel k jeho škodě.
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

Dovoluji si opet oponovat. Fotka vpravo nahore jasne ukazuje, ze nabrousena britva nema v 2000x rozliseni zoubky, ktere bez kterych by neholila. Obrazky nize ukazuji nasledky koroze, a jejich umirneni po obtahovani.

Dle meho korundovy brousek nevyrabi prilis hladka ostri, naopak. Jako mnohe jine syntetiky, zahlazuje (zdanlive) povrch (ten se pak jevi jako hladsi, bez skrabancu), nicmene ponechava v ostri ryhy a zuby, jez bridlice zjemni a obrousi (a ta naopak, jako mnohe jine prirodni kameny, nechava na povrchu strukturu jemnych skrabancu).
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Sdílím stejný názor.
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Jak jsem psal, čistě teoretizuji, nemám patent na moudro :D
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Tak vážení kolegové,
celá moje dosavadní teorie o dokonalém ostří Břitvy, je celá rozházená. :cry: Prohlédl jsem si ostří žiletky Astra-platinium. Pod mikroskopem jsem našel trojí úhel broušení a zároveň trojí "drsnost" výbrusu. Rovina břitu velice pěkná a pravidelně (strojově) rovná. Při zkoušce na vlasu velice dobře řezala. Přitom ale rovina která uzavírá břit, mi připadá že není tak lesklá jako po Janově brousku. Ale tady bych chtěl uvést, že můj mikroskop je stařičký a tak to porovnávání může na pořádném mikroskopu vypadat úplně jinak. Taky rozdílné vlastnosti kovu. Astra je nerez a Břitva je uhlíkovka. To má dost velký vliv na lesk po vybroušení.
Další pokus jsem udělal na žiletce Olympionik - uhlíkovka (historická). Břit má tvar broušení jakoby "gotický" tvar. Drsnost je po celé ploše stejná. Je přibližně jako po hrubší Břidle. Při zkoušce na vlasu o dost rozdílný výsledek. Vlas neodřezávala celý, ale jen jej nařízla a pak podélně loupala. U této (nepoužité) žiletky bylo znát, že pochází z doby, kdy technologie strojního broušení ještě nedosahovala současných kvalit. Ostří bylo podstatně hrubější než u Břitvy.
Tak a co nyní - jak to celé rozhodnout.
Řekl bych, že současné strojní technologie mohou dosáhnout kvality ostří u čepelek, vyššího než je u (naším způsobem broušené) Břitvy. A při použití Janova brousku sice vytvořím krásný povrch břitu, ale dobré řezné vlastnosti nedokážu vytvořit. Ty vytvořím právě na Sucháčkovi. Rozhodně by to chtělo porovnávat, až se někdy setkám s přírodním kamenem pořádné kvality a gritu někde okolo 10-12k nebo výš :P .
Zdravím, Petr. 8-)
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

PetrS píše:Tak vážení kolegové,
celá moje dosavadní teorie o dokonalém ostří Břitvy, je celá rozházená. :cry:

Ja nemyslim, ze je tak zle. Staci akceptovat, ze vice leskly povrch britu neni vzdy ekvivalentni s lepe nabrousenym ostri. Btw. nejvice cenena kvalita vylesteni ostri japonskych mecu a nozu je nazyvana "kasumi" neboli mlha/opar, nikoliv zrcadlo. K jejimu dosazeni je zapotrebi pouziti tech nejlepsich (nejdrazsich, nejjemnejsich, nejvice kvalitnich) prirodnich kamenu.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Tak to jsem moc rád,
protože vždycky když jsem ten lesk jako blesk musel stáhnout na ten satén, tak jsem měl pocit, že kazím dokonalost. Teď už nebudu mít výčitky svědomí, že výsledek zhoršuji. Díky a zdravím, Petr. 8-)