Balzové pádlo

...řemeny závěsné a řemeny na strojku či dřevěné kostře napnuté...
Radgost
admin

Balzové pádlo

Příspěvek od Radgost »

Balzové pádlo.
Jako náhrada koženého obtahovacího řemene se také někdy používá měkké balzové dřevo.
Myslel jsem si, že se takovéto obtahováky začaly používat až v poslední době, ale nyní se mi dostalo do ruky jedno poměrně staré pádlo, které má z jedné strany ruskou juchtu a ze strany druhé právě balzu.
Měkká balza se používala jako podklad k hrubšímu srovnání břitu, podobně jako na gurtě před finalizováním břitu na čistém řemeni.
V dnešní době se na moderních balzových pádlech používá ještě posyp chromoxidového prášku, či řidčeji, postřik tekutinou obsahující diamantový prach.

Balza (Ochroma Lagopus) je dřevo stromu z vlhkých tropů.
Dřevo je velmi lehké, elastické a měkké. Používá se jako výplňový materiál leteckých konstrukcí, v modelářství, izolační materiál, atd.
Např. letečtí modeláři rozdělují balzu do 4 kategorií dle její váhy, ale jsem přesvědčen, že pro naše účely bude dostačovat kterákoliv z nich.

Ještě snad zbytečný dodatek – při výběru vhodného plátku balzy (síla plátku cca 5 mm), který nalepíte na nekroutivý podklad (typicky špalík z ustáleného tvrdého dřeva) si dávejte pozor na aby jste plátek nenalepili na podklad léty napříč, ale aby později ostří klouzalo po létech balzy.

Níže ukázka balzového obtahováku s již naneseným chomoxidem.
balsa1.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
adrspach
mentor

Re: Balzové pádlo

Příspěvek od adrspach »

Taktez existuji balzy tvrdsi/tvrde, ktere se taktez obcas pouzivaji na obtahovaky.
Podekovani Rymanovi ze SRP za obrazek.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Ano, tyto obahováky jsou k mání:

http://straightrazorplace.com/classifie ... 4645/cat/7
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

K těm dřevům, již jsem setkal s obtahovákem který měl z jedné strany překližku se výraznými stopami používání a podle svědků ji skutečně pan holič používal na obtahování břitvy. Těším se až sem dá kolega ke kterému cestuje fotky. Jinak jsem už i v zahraniční aukci viděl pádlo v podobě čistě dřevěného klacku, lehce opracovaného.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Dival jsi se z ceho byla ta preklizka vyrobena? Ona ta vrchni vrstva mohla byt zrovna ta balza. Na zapade se casto pouziva jako tzv. tvrde drevo na preklizku, parkety z laminovaneho masivu atp.
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

V pondeli sem obtahovak dorazi, poreferuji. Jeste jednou diky Radyxi!
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Postarší juchtové pádlo s balzou.
Zipíno si jej brzy vyspraví. ;)
DSC02133.jpg
DSC02134.jpg
DSC02135.jpg
DSC02137.jpg
DSC02139.jpg
DSC02140.jpg
DSC02141.jpg
DSC02142.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.