Balzové pádlo.
Jako náhrada koženého obtahovacího řemene se také někdy používá měkké balzové dřevo.
Myslel jsem si, že se takovéto obtahováky začaly používat až v poslední době, ale nyní se mi dostalo do ruky jedno poměrně staré pádlo, které má z jedné strany ruskou juchtu a ze strany druhé právě balzu.
Měkká balza se používala jako podklad k hrubšímu srovnání břitu, podobně jako na gurtě před finalizováním břitu na čistém řemeni.
V dnešní době se na moderních balzových pádlech používá ještě posyp chromoxidového prášku, či řidčeji, postřik tekutinou obsahující diamantový prach.
Balza (Ochroma Lagopus) je dřevo stromu z vlhkých tropů.
Dřevo je velmi lehké, elastické a měkké. Používá se jako výplňový materiál leteckých konstrukcí, v modelářství, izolační materiál, atd.
Např. letečtí modeláři rozdělují balzu do 4 kategorií dle její váhy, ale jsem přesvědčen, že pro naše účely bude dostačovat kterákoliv z nich.
Ještě snad zbytečný dodatek – při výběru vhodného plátku balzy (síla plátku cca 5 mm), který nalepíte na nekroutivý podklad (typicky špalík z ustáleného tvrdého dřeva) si dávejte pozor na aby jste plátek nenalepili na podklad léty napříč, ale aby později ostří klouzalo po létech balzy.
Níže ukázka balzového obtahováku s již naneseným chomoxidem.
Balzové pádlo
-
- admin
Balzové pádlo
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- mentor
Re: Balzové pádlo
Taktez existuji balzy tvrdsi/tvrde, ktere se taktez obcas pouzivaji na obtahovaky.
Podekovani Rymanovi ze SRP za obrazek.
Podekovani Rymanovi ze SRP za obrazek.
-
- admin
-
- admin
K těm dřevům, již jsem setkal s obtahovákem který měl z jedné strany překližku se výraznými stopami používání a podle svědků ji skutečně pan holič používal na obtahování břitvy. Těším se až sem dá kolega ke kterému cestuje fotky. Jinak jsem už i v zahraniční aukci viděl pádlo v podobě čistě dřevěného klacku, lehce opracovaného.
-
- mentor
Dival jsi se z ceho byla ta preklizka vyrobena? Ona ta vrchni vrstva mohla byt zrovna ta balza. Na zapade se casto pouziva jako tzv. tvrde drevo na preklizku, parkety z laminovaneho masivu atp.
-
- brusič
V pondeli sem obtahovak dorazi, poreferuji. Jeste jednou diky Radyxi!
-
- admin
Postarší juchtové pádlo s balzou.
Zipíno si jej brzy vyspraví.
Zipíno si jej brzy vyspraví.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.