Zarůstání vousů

... po srsti či proti...
PetrS
mentor

Re: Zarůstání vousů

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Montezumo,
vítej na foru, někdy pomáhá maličký velmi tvrdý silonový kartáček co je na ruce a tím pravidelně vousy "promasírovat" všemi směry aby se ohnutý vous nemohl udržet v tlaku na jedno místo. Horší to je, když vous už rovnou roste "naležato" a zajíždí do kůže anž by se musel příliš ohýbat. Těch však není naštěstí mnoho a tak jej jehlou hezky povytáhnout a hlavně to místo zakápnout dezinfekcí.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Montezuma

Příspěvek od Montezuma »

Díky za uvítání ;) .

Budu reagovat na svůj příspěvek :D . Momentálně provádím na sobě výzkum, jak problém zarůstání řešit bez holení (jedná se o "simulaci neholení se na horách" ;) ). Takže se snažím i postupy co nejblíže přiblížit podmínkám, jaké tam nahoře panují.

Vousy se mi odjakživa kroutily všemy směry a po čtyřech dnech, kdy jsem se neholil, jsem měl kůži pod krkem samý pupínek. Když jsem tedy při výzkumu dosáhl kritického čtvrtého dne, namydlil jsem celou oblast s vousy. Potom jsem to nechal chvilku působit (než mi vousy změkly), následně jsem celou tvář opláchl a zkusil jsem to vydrbat (nepoužil jsem kartáček, ale takovou houbičku, co se s ní drbou paty :D ). Kartáček jsem totiž zrovna nenašel :) . Tím, že vousy a pokožka byly navlhčené a naměklé od mýdla, nebylo to drbání nijak zvlášť nepříjemné. Po celé procedůře jsem si celou tvář znovu opláchl, osušil a vydezinfikoval vodou po holení s alkoholem. Vím, že by se to nemělo kvůli vysoušení, ale fungovalo to. Celou proceduru jsem dělal večer cca 15 minut před spaním. Pak jsem si na noc, než jsem šel spát, namazal celou tvář kalciovou mastí, která hojí drobná poranění. Pátý a šestý den jsem proceduru zopakoval. Momentálně jsem v sedmém dni a rád bych to dotáhl alespoň na dvacet.

Závěrem tohohle příspěvku musím říct, že třeba loni jsem po jednom týdnu v Alpách měl strašně podrážděnou pokožku a pupínků bylo nepočítaně :( . Teď po týdnu se mi jen místy objevuje lehce načervenalá pokožka, ale jinak skoro nic :) . Takže věřím, že jsem ve svém výzkumu na správné cestě :D .
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Ahoj Kolego.
Tvoje praktiky jsou velmi zvlastni. Kazdy at si samozrejme provozuje takove holeni, ktere mu vyhovuje.. to je jasny, ale preci se mi jen zda, ze drhnout si krk pemzou - pemza= ten bublinkovy kamen na tvrde paty nekdy byva i umely- tak to mi prijde dost hardcore.
Neni to dost brutalni metoda kterou si zarucene podrazdis kuzi? Myslis ze to zarustajici vousy vyzene z podkuze ven?
Zajimava teze.
Taktez je tezko rici, jestli mas problemy s pupinky nebo se zarustajicimi vousy. To sice vypada podobne, neni to ale to same. Pupinky jsou zpusobeny ucpanim mazovych zlazek, a zarustajici vousy nespravnym holenim. Tvuj dermatolog to musi okouknout a potvrdit, zda se v centru pupinku nachazi VOUS nebo mazova zlazka, OK!
To jedno se resi cisticim mlekem (popr. cistici tonikum na plet) a druhe spravnym holenim.
Taktez namazani se kalciovou masti mozna neni to prave orechove a treba je to to, co u Tebe zpusobuje tvorbu pupinku.
Na drobne poraneni se sice pouziva panthenolova mast, ale na oblicej bych radeji pouzil neco jineho. Treba kamenec?
Ale jelikoz jsem Te nevidel a nejsem dermatolog, jen zkousim a tipuji..
Nevim jestli jsi nejaky profesionalni horozelec ci neco podobneho, ale i v horach se da v esusu roztavit par hrsti snehu a tyto premenit na teplou vodu. Alespon ja kdyz jezdim na cundry, (OK, nejezdim do hor, ale spartanske podminky jsou samozrejmost) tak si vzdy 1 litr vody dokazu ohrat a alespon kazdy druhy den se oholit. Ze sebou taham jen bagr, levnou stetku a krem ktery rozdelavam v ruce je jasne. Britvy a remen ssebou na cundr nevozim.
Proste tom chce trosku poexperimentovat a vyzkouset na sobe par moznosti..
L.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Naprostý souhlas s Wikingem. Pěkně to sepsal. Jako test bych viděl, kdyby jsi se prostě 20 dní neholil, nechal vousy růst a pokožka by nebyla drážděna holením a dalšími experimenty. Používal bych maximálně nějaké pleťové mléko a viděl bych, jestli se stav pokožky zlepší či se pupínky budou tvořit dále a pak jsou tedy způsobeny něčím jiným jak holením.
david_ul

Příspěvek od david_ul »

Zdravím Tě Wikingu,

já bych tu pemzu nezatracoval. Mojí kamarádky dcera je teď na odborné škole bude z ní kadeřnice.

A tak jsem se ji schválně zeptal jak na zarůstající vous. A ona mi tu pemzu potvrdila. Říkala, že je to dobré "brusivo na ksicht". Jen bych doplnil nebo spíše upřesnil. Pemzu musíš mít jen na obličej. Ale nesmíš dřít o kůži. Spíše jen po ní sklouzávat. Ano je to jedno jestli je mokrá nebo suchá. Dle mého co jsem vyzkoušel tak je lepší mokrá. Lépe klouže. Sám jsem se bál o to, že budu podrápanej a budu jak puberťák samej pupínek. Tak se tak nestalo. Nesmíš prostě dřít až do masa.

Sám jsem to ještě vyzkoušel suchým kamencem a také to funguje. Kamenec je jemné brusivo a taky tu kůži oškrábe. Ale opravdu je lepší ten kamenec.

Nebo pokud nechceš kamenec ani pemzu tak ukradni v koupelně peeling a namaž si jej na obličej. To podle mě taky trošku pomůže. Pak,ale důkladně umyt obličej.

David
David a jeho žiletky
Lanparties

Příspěvek od Lanparties »

Po přečtení příspěvků jsem došel k tomu, že také přileju trochu vody do hrnce. Bohužel mě to včera po napsání odpovědi odhlásilo, tak to píšu znova :D

S podrážděnou pokožkou, zarůstajícími vousy a "hnisajícími" bílými pupínky jsem si kdysi užíval hodně a i do dnes se sem tam stane, že především v oblasti kolem krkavic musím holení o den dva odložit. Záleží asi na každém z nás, jak kdo časté holení snáší a jak rychle regeneruje. Holím se a zdokonaluji se ve velmi častém holení díky tomuto fóru již rok a nejvíce jsem s pupínky a všemi těmi nepříjemnostmi pohnul právě za poslední rok.

Mnoho rad, co tu velmi často pročítám, nefungovalo a nebyl jsem daleko od toho se vrátit k občasnému holení Fusionem nebo Machem a jinak strojek na 2mm, naštěstí jsem zaexperimentoval a hle... Nejde říci obecnou pravdu, ale já mám takových 6 zásad, díky kterým jsem riziko minimalizoval a myslím, že mnozí z nás postupujeme velmi podobně.

1) Ostrý břit. To je asi jasné, ať už je to nějaký Mach nebo žiletka v bagru či břitva. Jakmile to začne tahat, vousy to vytahává a vy tím šmiknutím, hlavně na vícebřitu, narušíte i trochu pokožky kolem obnaženějších kořínků, to okamžitě vyvolává podráždění. Jakmile pod tím stroupkem začne růst chlup, nakroutí se a zabodne se do kůže. Proto se snažím své náčiní udržovat co nejostřejší a čisté a nikdy mi není líto vyhodit žiletku, když cítím, že to není ono. Holení je pro mě svým způsobem rituál a tam se na 6 korunách nešetří.

2) Holit často. Snažím se vždy holit maximálně obden. Někdy se při holení některý vous špatně odřízne a po několika dnech by měl tendenci zarůst pod kůži. Tím, že se za další den důkladně oholíte, oholíte i ten daný vous a riziko je sníženo.

3) Příprava na holení. Pokud máte tvrdé a husté vousy, jako mám já, je toto pravidlo naprosto základní. Doporučuji alespoň teplou sprchu a i po ní pěnu na obličej na pár minut a ještě lépe na pěnu napařený ručník na pár minut. Někdo tvrdí, že ne, ale vousy tím o něco změknou, postaví se, je to prostě lepší. Z olejů před holením já mám smíšené pocity. Asi se to trochu změkčí, lépe po tom břit i jezdí, ale přijde mi, že se strašně špiní mastnotou a musí se to podle mě i víc tupit, ale to nevím.

4) Po směru! Holím po směru růstu vousů a při přeholení maximálně kolmo na růst. Tohle pravidlo mi odstranilo mnoho problémů s pupínky a i zarůstáním. Dětská prdelka na obličeji je sice pro někoho předpokladem pro holení, ale často si to vybírá daň... Navíc jsme chlapi, copak potřebujeme dětské prdelky? :)

5) Kosmetika. Používejte kvalitní kosmetiku, neříkám drahou nebo komerčně nejznámější. Dobré mýdlo, kamenec a nějaká klasická voda po holení, co se vyráběla už za našich dědečků je ideální volba. Strašně fandím vodám po holení s vysokým % alkoholu. Dokážou pokožku po holení opravdu pořádně vydesinfikovat a zatáhnout. Ale je to na každém, někoho to může podráždit nebo někdo prostě nesnese to pálení. Ale tyto tři věci v kvalitě jsou základ.

6) Peeling! Když už večer, odpoledne nebo nějaký den po holení vidím, že se schyluje ke "katastrofě" v podobě zarudlé čepičky ať už s hnisem nebo s vousem zarytým do pokožky, sáhnu po peelingovém krému za pár kaček. Místo navlhčím a nechám trochu změknout, poté utřu a nanesu peeling. Jemně kroužím, dokud čepička nepraskne, hnis se neuvolní nebo se neukáže vous, který vytáhnu pinzetou. Trochu to krvácí a to je dobře, protože se místo propláchne, většinou cítíte i úlevu od tupé bolesti. Hned na to aplikuji kamenec a po zaschnutí alespoň vodu po holení, lépe desinfekci či vysokoprocentní vodu po holení. Když nic takového nemáte, i francovka na vatičce postačí. Když to uděláte odpoledne, druhý den ráno se mnohdy jde, se zvýšenou pozorností kolem daného místa, holit. V případě potřeby postup s peelingem opakujte, opravdu to funguje a je to šetrnější než škrabka na nohy.

Promiňte za ten sloh, dlouho jsem toužil už něco o holení zas napsat :)

Venca
novacik

Příspěvek od novacik »

ja vcera citil diky starsi ziletce rudnuti moji brady, tak jsem vzal pemzu a krouzil a krouzil a dneska je to lepsi
Protože tehdy bylo důležité vonět tak na cca 4 - 6 metrů. Při vstupu do autobusu, dámy na zadních sedadlech musely hned zaregistrovat, že elegán je oholen.
novacik

Příspěvek od novacik »

tak jsem to upgradoval na korkovou zatku od bohemia sektu
Protože tehdy bylo důležité vonět tak na cca 4 - 6 metrů. Při vstupu do autobusu, dámy na zadních sedadlech musely hned zaregistrovat, že elegán je oholen.
lucabr

Příspěvek od lucabr »

Ahoj, zkusim sem pridat svuj poznatek. Holim se cca 20 let, mam citlivou plet, leta podrazdeni, zarustani, vyzkousel jsem vse krom britvy a uz x let se holim bagrem, posledni tri roky Muhle R89, ktery ma hreben castecne zamezujici dokonale hladkemu oholeni. asi rok sleham mydlo z Hrochove, na ktere nedam dopustit, konkretne lopuch, kostihoj a kozi mleko, po holeni pouzivam TOBS nebo bile proraso, ktere mi vlastne vyhovuje vic, i kdyz tak pekne nevoni. Ziletky zelene astry, vyzkousel jsem mnoho jinych, ale tyto nejmene tahaji, nevylucuji, ze jsem byl ale behem testu podveden a byly mi dany fake ziletky, napr. bolzano od upravse mi prisly naprosto tragicky, tedy v kontrastu proti obecne zkusenosti. posoudi jini. proc sem pisu predevsim je cca 4 mesicni zjisteni, tedy uz si dovolim tvrdit, ze jsem nasel zpusob, ktery mi zcela vyhovuje a holim se bez podrazdeni ci zarustani. snazim se zamezit kontaktu pokozky ci vousu s teplou vodou. stetku nechavam nasat v teple vode idealne 15-20 minut, pak si pripravym penu (pouzivam teplou:), konzistenci uz mam vyzkousenou, umyju si oblicej glycerinovym mydlem a studenou vodou, namydlim a idealne pet min cekam, behem tech peti min parkrat premydlim. Holim tvare dolu, pod celisti vse po smeru vousu a lehce, zasadne nikdy netlacim, neholim BBS, vetsinou max 3x lehce jedno misto kratkym ci stredne dlouhym tahem. pak oplachnu studenou a mydlim znovu a opravdu lehce sundam od ucha k ustum tvare a krk opet po smeru. co zustane, jde o par vousu, si doholim uz po oplachnuti, casto je ustrihnu, nevyplati se mi preject misto klasicky, misto bych temer jiste podrazdil. oplachnu se radne studenou, teplou stale nepouzivam. pak uz jen vyresim tech par vousu a poplacam tvare prorasem ci tobsem a mam klid. dulezite je, abych kdyz si zlehka po holeni prejedu proti smeru vousu, tak abych lehce citil vousy. tam kde to vezmu vic, mivam problem. doporucuju experimentovat s hustotou peny, tuze dulezite, mam rad pekne tahlou, ale na druhe holeni mene hustou. jeste doplnim, ze pouzivam jezevcici za par set kc durango, casem pujdu do lepsi. Jeste jsem zapomnel, holim se 1x za 4-5 dni. Treba to nekomu pomuze.