Brusné kameny Naniwa
-
- mistr brusič
Re: Naniwa Superstone vs Naniwa Chocera vs Naniwa Goken PRO Kagayaki
@HonzaS: Já si myslím, že by tyto nagury byly vhodné na Číňan 12k nebo CFko. Ostatně na srazu to můžeme zkusit, uděláme na číňanovi kaši velkým kamenem.
-
Ahoj,
chtel bych Vas pozadat o radu. Mam moznost koupit set brusnych kamenu Naniwa z druhe ruky. Cena je za me dobra, ale nevim, jestli to neni az moc "zbytecny luxus". V sade je:
Naniwa Chosera 1000
Naniwa Abrasive mfg lobster mark 4000
Naniwa Snow White Janpaku 8000
Cistici kamen
Srovnavaci blok Naniwa
Drzak na kameny
Vsechno to mohu poridit za 3.400. Jeste me bude stat neco postovny, ale to je uz asi zanedbatelna castka. Chci to pouzivat primarne na brouseni japonskych nozu. Diky za odpovedi.
chtel bych Vas pozadat o radu. Mam moznost koupit set brusnych kamenu Naniwa z druhe ruky. Cena je za me dobra, ale nevim, jestli to neni az moc "zbytecny luxus". V sade je:
Naniwa Chosera 1000
Naniwa Abrasive mfg lobster mark 4000
Naniwa Snow White Janpaku 8000
Cistici kamen
Srovnavaci blok Naniwa
Drzak na kameny
Vsechno to mohu poridit za 3.400. Jeste me bude stat neco postovny, ale to je uz asi zanedbatelna castka. Chci to pouzivat primarne na brouseni japonskych nozu. Diky za odpovedi.
-
- mistr brusič
Není to zbytečnej luxus, dá se nabrousit i jen s 1k a 4k, ale na japonskych nozich má smysl použít i 8k. Pokud budeš brousit někdy i nůž, na kterém jsou větší zuby tak by se ti hodil i nějaký hrubší kámen. Ty rovnaci desky od Naniwa fungují, ale třeba já časem skončil u dmt/atoma protože je to rychlejší.
Hlavně nepodcen geometrii japonských nožů, najdi si o tom info. Opravit nesprávně broušené asymetrické nože stojí hrozně usilí.
Hlavně nepodcen geometrii japonských nožů, najdi si o tom info. Opravit nesprávně broušené asymetrické nože stojí hrozně usilí.
-
Diky moc za rychlou odpoved, ja sem to prave myslel tak jestli bych vubec dokazal poskladat treba neco levnejsiho a presto kvalitniho, ale kdyz vidim ty ceny, tak si rikam, ze ten komplet pomale vychazi nejlevnejc plus by to byly super kameny. S hrubsim kamenem taky pocitam. Mam doma za par korun kombinovanej kamen 220/800. To sem si rikal, ze kdyby byl zub, tak bych to udelal tim, ale nevim, jestli ten muj Japonec by tim nedostal zabrat, ale jestli to chapu dobre, tak nozi by to nemelo nic udelat, spis jen kamen se rychlejc opotrebi, kdyz pouziju "no name". Je to tak? A nebo je to jak kdybych pouzil dratenku na Mercedes? Co se tyce toho brouseni, tak jsem byl na jednom brousicim kurzu a studoval sem hodne videi, vim, ze v konecnym dusledku to nic neni, ale neco malo snad vim. Jen ten jeden nuz je trochu specifickej a to je tim, ze uhel je dokonce jen 9 stupnu a ne 12, tak z toho mam trochu strach.
-
- mistr brusič
Přesně tak za tu cenu takhle dobrý kameny nekoupíš. Hrubý kámen bude nejspíš v pohodě, záleží vždycky na materiálu a tepelném zpracování nože. U hodně křehkých oceli (např white paper steel - shirogami) hrubý a tvrdý kámen může vylamovat ostří. Ale třeba dílenské karborundaky bývají úplně v pohodě.
Proč se bojíš toho úhlu broušení? Co je to za typ jap. nože?
Proč se bojíš toho úhlu broušení? Co je to za typ jap. nože?
-
No bojim se ho, ze je hodne ostre a esi to v ruce udrzim. Ale to proste zkusim. Vim, ze se prodavaji nejaky drzaky na ten uhel, ale nikdy sem s tim nepracoval.
Jinak ten nuz je Takeda Nas Funayuki Santoku - steel aogami super. Mohl bys mi doporucit na to nejakej hrubsi kamen primo? Nerad bych udelal chybu. Diky
Jinak ten nuz je Takeda Nas Funayuki Santoku - steel aogami super. Mohl bys mi doporucit na to nejakej hrubsi kamen primo? Nerad bych udelal chybu. Diky
-
- admin
Broušení nožů řeš v sekci Broušení nožů.
-
Vsak ja vim, ja jen vyjadril svuj nazor, ze z toho mam trochu strach. Necekam, ze mi to tu bude nekdo vysvetlovat.
Takze promin, jestli to tak vyznelo. Urcote nechci toto vlakno zahlcovat blbostma a sem schopnej si to najit jinde, ale diky za pripomenuti.
Takze promin, jestli to tak vyznelo. Urcote nechci toto vlakno zahlcovat blbostma a sem schopnej si to najit jinde, ale diky za pripomenuti.
-
- admin
@ater
Máš nějaké zkušenosti s NANIWA Lobster mark/IF-1001 Snow White Super Finishing Stone #8000?
Momentálně se rozhlížím po nějakém synetrickém šutru 8 - 12 k na finalizaci ostří na břitvě a v poslední době jsem vypadl z obrazu.
Primárně mi jde o rychlejší vyleštění ostří před holením.
Máš nějaké zkušenosti s NANIWA Lobster mark/IF-1001 Snow White Super Finishing Stone #8000?
Momentálně se rozhlížím po nějakém synetrickém šutru 8 - 12 k na finalizaci ostří na břitvě a v poslední době jsem vypadl z obrazu.
Primárně mi jde o rychlejší vyleštění ostří před holením.
-
- mistr brusič
@Radgost: IF-1001 mam a je to stejný druh kamene jako Naniwa Chosera (Professional) tj. pojivo jsou hořečnaté soli. Je to tvrdší kámen, dělá dobrej povrch, dá se pak břitvou oholit. Je to dost bezúdržbovej kámen, jak je tvrdej tak ho nebudeš muset často rovnat. Ale když to porovnám s Naniwa Super Stone 8k tak z něj je viditělně lepší povrch a i lepší holení. Já bych si na břitvu vzal Super Stone 10k, za rozumné peníze nejlepší výsledek (pokud to má být poslední kámen co použiješ). U Super Stone je nevýhoda nutnost často rovnat, protože jsou měké a ještě trochu mění tvar jak se z nich vyplavuje epoxidové pojivo.
Případně mohu vzít IF-1001 na sraz a můžeš si ho tam zkusit (ale to se mi pak připomeň tak týden předem).
Případně mohu vzít IF-1001 na sraz a můžeš si ho tam zkusit (ale to se mi pak připomeň tak týden předem).