Brusné kameny Naniwa

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Radgost
admin

Re: Naniwa Superstone vs Naniwa Chocera vs Naniwa Goken PRO Kagayaki

Příspěvek od Radgost »

Fazetku teď tvořím na Naniwa Professional 1000 a jde to s ní jedna radost. Práce je několikanásobně rychlejší než na SuperStone. Její nevýhoda je v tom, že odvalující se zrna, které se uvolňují z povrchu kamene zanechávají mikrostopy (škrábance) na čepeli.

Nyní řeším dilema, zda jít do Naniwa Professional 3000 nebo Super Stone 3000.
Velice se mi líbí rychlost Professionalu na ostří.., na druhou stranu zvažuji, jestli by v této zrnitosti uý nebylo vhodnější čepel spíše leštit měkkčím kamenem.
Vypadá to ale na vítězství Prof., protože při dalším postupu na kamenech dále stejně přijdou na řadu SS 5000 a SS 10000, které čepel předleští před závěrečném doleštění na CHF nebo jiném finišeru.
FerencH

Re: Brusné kameny Naniwa

Příspěvek od FerencH »

Ahoj,
Stal jsem se čerstvě majitelem Naniwa Professional 1K + SS 10k. S Naniwou jsem doposud nepolíben.
Jak je to s máčením vodou před použitím?
Na webu brusnekameny.cz se pod 1K píše „ Kameny není třeba máčet delší dobu a jsou během chvíle připraveny k použití“. U kamenu SS 10K není zmínka.
Dotazy:
- Platí to s tím máčením krátkou dobu i pro 10 K (SS)?
- Pokud mám zcela suché, potopím do vody např na 10 minut?. Kdyby člověk zapomněl vyndat – stane se něco po hodině – dnu?
- Můžete dát doporučení z praxe?
Dík, F
276 Naniwa Prof 1K.jpg
277 Naniwa SS 10K.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Kameny vyhladit do smirku až 2000 a nemáčet delší dobu. Naniwy se jinak rozpadnou !!!!! Před použitím ponořím na pár minut a pak jen vlhčím činnou plochu nějakým kropítkem. Suším položené na stranu 20X 210 mm ( postavené na " kant").
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
FerencH

Příspěvek od FerencH »

TESTÍK -- nová Naniwa Professional 1.000 (P-310).
Jedním slovem – EXCELENTNÍ!!! Jsem uchvácen.
Nedávno v jiném příspěvku jej Ater nazval „bezchybný“ kámen.
Ano – bezchybný, rychlý, nadčasový prostě úžasný, kámen „dříč – makáč“, není jen super, je prostě excelentní.
--
Natěšený na broušení jsem měl připraveno 16 ks Břitev (šestnáct).
8ks ve střenkách s cílem nabrousit až do finále na Naniwa 10k SS (také pro mne nový kámen)
8ks Břitev bez střenek – dát základní uložení hřbetu / fazetku jen na 1K (přijdou obléct do střenek a je pravděpodobné, že je ještě nějak „oťukám“, proto zbytečné dávat na jemnější grit).
-
Velikost 210x70x20mm.
Až při práci si člověk uvědomí, že ten rozdíl šířky oproti 50, 55 nebo 60 mm je znát. Na délce také.
Výrobce dává jen jednu řadu v tloušťce 20mm u nás za cca 2.100,- Kč (05/2020).
..
Cena/výkon
Před koupí se zdá cena pro 1K vysoká. Nyní po ověření s broušením – cena/výkon = super. Pro mne je to doživotní kámen. Kdyby výrobce měl i řadu tl 10mm a o pár stovek Kč levněji, jistě by šlo na odbyt. Ale až člověk drží a pracuje s tímto kamenem 210*70*20 mm, si řekne – „tak to ma byt a tak je to sprave“. Na 1K odmakáme většinu času, a tento Professional, je fakt profík a nahradí v našem šupleti další kameny + 1K, na které asi pak nešáhneme.

Rychlost, úběr, práce
Zde jsem si to odmakal/odzkoušel přes 14 hodin na této Naniwě
3 ks (ze 16 ks) Břitev byly Dámy již mnou broušené. Ostaní Břitvy různě sehnané, nebyly ještě řádně ustavené.
- Oněch 13 Dam jsem prvně bez izolačky projel na této Naniwě 1K Professional - několik desítek až stovek tahů, využití fixu (kde sedí nesedí) s cílem zjistit jak s kterou bude větší/menší práce.
- Dal jsem izolačku přes ostří a vytvořit základní rovné plošky na hřbetě.
- Kde bylo nutno více brousit, jsem zkusil Teidea 1K, nebo na DMT 0,5, 1 K, nebo na číny SiO2 nebo Carbit (0,6K až 1,5 K). Páni, kam se toto vše hrabe – přechod na 1K Naniwu Prof. A pod rukama člověk cítil tu práci – Naniwa vše odmakala lépe, lepší úběry oceli, lepší klouzání a ve výsledku čas a kvalita a to bez trhání ostří. Jsem využíval celé velké plochy kamene a dovolil jsem si i hbitější tahy.
- --
- Povrch kamene drží bezvadně vodu (bych řek, že až jako přírodní šutry), ostřik vodou sem/tam nebo časté omytí celého kamene (brusičská hygiena).
- Břitva příjemně po kamenu klouže, odebírá zjevně lépe/více než jiné kameny (+-- 1K) a přitom bez úbytku (nakreslena fixou mřížka)
- Po srovnání hřbetů jsem přešel na vytváření fazetek a komplení usazení, různá zkroucenost byla znát * na některé Břitvě jsem byl hotov na 1K do 15 ti minut, jinde 30---45 minut a 3-4 kousky mě potrápily značně dále
..
Sledování, mikroskop
Vše jsem koukal průběžně přes mikroskop. Tentokrát jsem nepořizoval žádné snímky, jenfurt sledoval -- to by se mi doba prodlužovala až na 3 násobek. Časem se k tomu vrátím i se snímkami.

Naniwa SS 10K - jen zmínka
na něm jsem ztrávil celkem cca max 45 min. (málo)
8 Ks Břitem (ty ve střenkách) jsem ještě projel na +3K Taidea, nebo červený achát, +6K Tiger,+ 8K Taidea s cílem vyzkoušet 10 K Naniwa SS (pro mne také nový kámen).
No, po celkem 16 h broušení a kdy jsem pak na kamenu Naniwa SS 10K udělal pár tahů -- cca 10-30x) – a mikroskop jsem použil až jsem si uklidil stůl (02 hodina ranní) == byl jsem nadmíru spokojen s výsledkem i když u 3-4 Břitev bylo ostří vydroleno (asi to chtělo o pár tahů méně, než jsem byl doposud zvyklý na jiných šutrech) – Prostě testík.. a cítím, že 10K Naniwa SS udělá také zázraky ale je potřeba finišovat s velmi častou kontrolou pod mikroskopem (tyto krásku musím brousit znovu od 1K – už se těším a jsem s tím i počítal - bude i se snímkami z mikroskopu – jen ten čas není..)

Závěr
Bezchybný, Excelentní kámen Naniwa Professional 1.000. :D :)
F

Foto jen přehled Břitev co jsem „celý den dělal“.
Vlevo ve střenkách dokončeny až na 10K Naniwa SS
Vpravo obnažené – pouze na 1K Naniwa Professional
279 - set Břitev po testech na Naniwa a Tiger.JPG
Naposledy upravil(a) FerencH dne 17 kvě 2020, 18:40, celkem upraveno 1 x.
FerencH

Příspěvek od FerencH »

Naniwa SS- 10K s výsledkem mikroskopu.
Skvělý to kámen, více nechci zatím hodnotit – nemám až tak ošahaný (zatím 8 Břitev), ale jeví se Excelentně.

Po včerejším broušení nyní zde v rychlosti čerstvě udělané snímky ze tří Břitev na 10K. Vlas berou tak 60/40, dnes se s nimi oholím a pak řemen dotvoří co má.
--
1) Zatím má nejoblíbenější 6/8 Solingen, broušení nebylo nezbytné (bylo před ½ rokem) ale dal jsem ji začátek a konec na Naniwa 1K, 10K- Mezi to přišly kameny 3K Taidea +6K Tiger +8K Taidea.
280.jpg
-
Dále příklad dalších 2 Dam, co jsem si nedávno opravil, dal do střenek atd.,

2) J.A.Henckels Solingen 3/8, klínový výbrus, a celá do úsměvu. Moje další Dáma na vývoj / výzkum – přetvořil jsem krček, foto původní , pak opravené a snímek fazetky.
281a před krček.jpg
281b po krček.jpg
281c Naniwa 10k.jpg
3) Dále Anton Wingen Jr. Solingen. 5/8. Na ostří mám tyto minizoubky (velikost asi ¼ průměru vlasu), asi to nechám být, po pár holeních a řemenu by nemělo být stopy.
282.jpg
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Závidím to krásné světlo a zaostření na fazetě.
Zkus tu hranu dopracovat na kamenech do rovného výsledku. Je to sice pracné, ale ten výsledek potom stojí za to.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
FerencH

Příspěvek od FerencH »

To PetrS:
A) „Závidím to krásné světlo a zaostření na fazetě“. :D
Petře, vždyť to znáš - zde je torzo pár snímků a předtím předcházela skoro hodina snímání/ostření/nasvětlení a cvaknutí „spouští“ (40 snímků). Pak to na PC zhodnotit, spíše 35 kousků smazat a pár snímků zůstane = 5 snímků zde/ cca 60 minut práce. :o
--
B) „Hranu dopracovat“?? již jsem se i s touto Břitvou před chvílí holil a v průběhu holení obtáhnul 2x na řemenu. Což neva. Takže bych měl jít asi zpět od 1K a výše až na 10 K? Ono začít od piky neva, horší "si fandit" a jít jen na 6K nebo 3K a pak stejně do "té studny spadnu".
Takže JAK? F
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Opačně
na jemném pár tahů a sleduj, jestli jsou stopy až na hranu. Jestli ne, tak na hrubší a zas to samé a to tak dlouho až se dopracuješ k té hraně. Někdy je to až zpátky na nejhrubší a pak zase zpátky postupka k jemnějším kamenům až do úplného nabroušení.
Na řemenu nedělej ostří ale jen udržuj ostrost co jsi na kamenech nabrousil. Z kamenů musí jít hotová ostrost.
Obtahování před a při holení je samozřejmost.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@FerencH: Naniwa Professional ani Super Stone nemáčej. Jen je polož na držák kamenů a polej vodou tak aby byla na horní ploše kamene voda. Nech je tak 5 min odstát a pak používej.
Nikdy je nenechávej ve vodě, po použití omyj a dej sušit na nějakou mřízku. Já používám kovovou mřížku ze starý lednice. Hlavně u Super Stone je potřeba je sušit rovnoměrně a tak aby byl v rovině a podepřený. Super Stone je abrazivum v epoxidovém pojivu takže když ho budeš dlouho máčet vyplavíš epoxid a kamen začne měnit tvar, stejně tak pokud ho budeš sušit různě našikmo podloženej tak změní tvar. Tvarová nestálost těchto kamenů je jejich největší nevýhoda.
Naniwa Professional je z hořečnatých solí a také nemá rád pokud ho budeš nechávat ve vodě, protože se soli začnou vyplavovat a časem se ti kámen rozdrolí.
Pokud jde o rovnání tak Super Stone jsou náchylný k tomu, že se v nich zachytávají zrna z brusných papírů. Mnohem lepší je diamantový brousek (deska, nejlepší je asi Atoma #400).

Ještě bys potřeboval Super Stone 3k / 8k. :-)
Ivbro70

Naniwa gouken arata

Příspěvek od Ivbro70 »

Koupil jsem si novou naniwu 10k gouken arata, podle vyjadreni výrobce jde o baby chosera kámen, rozdil by mel být jenom v tloušťce 15mm. Po její vybalení mně příjemné překvapila plastova krabička, která je zespod perforovana, aby kámen pri uložení mohl uschnout a pri broušení ji lze využít jako podložku, ktera má pryžové protiskluzové nožičky a zároveň pevně sedí v krabičce trochu zapuštěná. Nejsem si jist jesli je chosery potreba olapovat na smircich? Je uplne rovna, na jakem gritu stačí začít?