Gizmova láska na první pohled aneb nemohl jsem odolat...

Všeobecné dotazy na břitvy
Gizmo

Gizmova láska na první pohled aneb nemohl jsem odolat...

Příspěvek od Gizmo »

Drazí kolegové,

vím, že někteří z vás doporučují pro zelenáče levné břity, které si mohou dovolit nějakým neodborným způsobem "poškodit". Já s vámi souhlasím, ale od chvíle kdy jsem začal vyhledávat vhodné břitvy pro své počátky, tak mi hned padla do oka, nebral jsem ohled a hledal dále, nicméně po dlouhém maratonu jsem se k ní zase vrátil a včera večer ji vydražil. Nevím jestli byla cena odpovídající, sám jsem si dal hranici 100USD, kterou jsem stejně nakonec překročil až na 108USD. :roll:
Možná jsem ji přeplatil, možná ne, úsudek nechám na vás.

Tady je odkaz:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... OU:US:1123 sjeďte po stránce dolů...

Je velmi zachovalá a je hlavně Shave Ready (tzn. připravená k okamžitému oholení) fotografie jsou v té galerii...

Tak a teď pár otázek: (ač jsem četl jak jsem četl, nikde jsem se nedočetl)
1) kde můžu pořídit nějaký dobrý obtahovák, poměr cena/výkon (eshop)?
2) když je břitva připravená a nabroušená, kdy budu potřebovat brusný kámen a jaký (vaše doporučení)? ...s tím souvisí i další otázka.
3) jak často (po jaké době holení) se má břitva brousit na kameni, kolik cca vydrží jenom s obtahováním na řemeni?

Věřím, že jsem vás tímto příspěvkem neunavil a budu se těšit na jakékoliv komentáře.

S pozdravem.
Gizmo
Zipíno

Re: Gizmova láska na první pohled aneb nemohl jsem odolat...

Příspěvek od Zipíno »

Slušný obtahovák bych sháněl zde na fóru, od Artifexe a Melisy. Co se kamene týká, tak pořídit břidlici, zřejmě nejlépe od pana Sucháčka. Břidlici používám tak po cca 10 - 15 oholeních, kdy už nestíhá řemen s pajcunkem. Jinak tyto počty nejsou závazné, vše záleží na pocitech břitvy na tváři. Teprve po asi roce je břitva zralá na přebroušení u pana Mistra Smékala. Já sice umím taky, ale nemám tolik volného času.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Vítám Tě mezi námi

Ad 1) Obtahováky vyrábím s Meliss2ou, domluva via SZ, ukázka zde: http://www.forum.britva.cz/viewtopic.php?p=4713#p4713
Ad 2,3) Brusný kámen budeš potřebovat až za dlouho, v podstatě před prvním použitím ale to píšeš že bude připravena a jinak až nebude holit, já sám kámen používám jen při restaurování, břitvy udržuji ostré postupem: Pásek s chromoxidem a doleštit na čistém pásku. Kámen je prostě až ta poslední možnost. Určitě bych ho nekupoval na začátek protože jakmile Ti břitva přestane holit, bude Tě svádět dát ji na kámen a to je chyba. Takto si budeš postupně ubírat ostří až se nakonec budeš divit cos to svému holícímu nástroji udělal.
Až budeš o něco zkušenější v používání břitvy, pročti si zde část fóra o brusných kamenech a sám uvaž co Ti bude na broušení vyhovovat, každý Ti doporučí něco jiného, někdo používá přírodní, jiný zase syntetiky a každý má kus pravdy protože kameny mají rozdílné vlastnosti. Já sám používám břidlici, má kulaté zrno o gritu cca 7-8000, moc neubírá, ba naopak hladí, přijde mi na břitvu nejméně agresivní.
Gizmo

Příspěvek od Gizmo »

Zipíno, Artifex, díky moc za rady.

Btw: co říkáte na tu břitvu?
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Je to dobrá břitva, také ji vlastním. :-)

viewtopic.php?p=1744#p1744

Užiješ s ní spoustu příjemných chvil. :-)

Nicméně jestli jsi nikdy břitvu na řemeni neobtahoval tak ji s největší pravděpodobností při prvním neodborném obtáhnutí okamžitě ztupíš.
Nech si poradit a sežeň si nějakou starší, nech si ji u PetraS nabrousit a uč se nejprve na ni.
Gizmo

Příspěvek od Gizmo »

Jj, už včera jsem se na ty tvoje fotky koukal, vypadá perfektně :o

Pořád přemýšlím nad tím, jestli si nemám koupit ještě nějakou zaučovací, možná to tak udělám.
Zipíno

Příspěvek od Zipíno »

Teprve teď jsem se dostal k fotkám a řekl bych, že zvládne 4 až 5 oholení jen s lehkým pohlazením na čisté kůži
671 grains of diplomacy-.50 BMG
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

Gratuluji k vybornemu nakroceni do sveta britev! Pokusim se byt strucny:

* ja osobne zboznuji tuhle kategorii hi-end plnodutych macku ze Solingenu. 6/8 je skvela velikost v kombinaci s plnodutym vybrusem. Lepsi to proste uz moc byt nemuze (alespon pro mne).
* vypada mirne pouzivana (hrbet jevi znamky brouseni), coz znamena, ze pravdepodobne nelezela "zapuzena" v supliku kvuli spatne geometrii apod. Mirne opotrebeni == casto lepsi nez jak zbrusu nove
* ten prodejce ma velmi velmi vysokou autoritu mezi uzivateli fora SRP. Jeho "shave ready" pry patri k tomu nejlepsimu nabrouseni, jez lze za penize poridit
* zaroven je znam tim, ze spise "undersells" - tj. jeho zbozi je casto v lepsi kvalite, nez jak jej popisuje

Ma jedina obava uz zaznela - zkusil bych zacit s nejakou obycejnejsi britvou, kde pripadna nespravna manipulace az tolik nezamrzi. Preji hodne pohodovych chvilek!
Gizmo

Příspěvek od Gizmo »

sparq: Velmi děkuji za informace!

Neví někdo jak může být asi stará? 1910-1930???

Čím dál víc jsem nakloněný tomu, pořídit si další, začátečnickou břitvu...
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Gizmo,
a je to opět tady. Břitva si tě našla sama a je to láska na první pohled a na dlouhá léta. Krásný, noblesní kousek - pravá Magnetic šlechtična. Ve velmi dobrém stavu. Blahopřeji ke krásné Břitvě. Na Tvůj dotaz jak často brousit, je jednoduchá odpověď - až to řemen nebude stíhat. Pokud máš plnodutý výbrus, tak po dobrém nabroušení se v pohodě oholíš 70 - 100 oholení za použití jen obtahování na napajcovaném řemenu (pokud nemáš vousy jak ostnatý drát - tzv. Adršvous). Nejběžnější je tak kolem 50-ti oholení a pak nabrousit - obtahováním se pěkně zakulatí. Kolega Zipíno brousí častěji, protože jednak brousí dobře a brousí rád, a zároveň brousí své milované kousky na kterých už má břit postavený a tak dolaďuje do ideálu. Břidla bývá na takové nabroušení dobrá, pokud se nemusí znovu tvarovat celý břit. Kolega Adršpach Ti může doporučit celou škálu velice dobrých brousků právě pro toto použití. Obtahování na závěsných obtahovácích přináší určitá úskalí kdy je možno Břitvu ztupit namísto naostření. Napnuté obtahováky na dřevě či kovu sice toto nebezpečí snižují, ale zase bývají mnohem menší a proto podstatně méně výkoné. Každopádně doporučuji pořídit si prozatímní Břitvu na zaučení. Holením svou Krásku nepoškodíš, ale jak pravil kolega Radgost, jakýkoliv pokus o nesprávné obtažení může lehce skončit zbytečnou škodou. 4-5/8 pro začátek používání je velmi vhodných, plnodutý výbrus aby se Ti pohodlněji obtahovala a můžeš bez obav používat a trénovat obtahování a holení. Teprve po čase a zkušenostech použít velkou Krásku. Ono taky menší obava z použití Břitvy o kterou se nemusíš tolik bát, Ti umožní se lépe věnovat samotnému holení. Pokud budeš potřebovat Břitvu nabrousit, tak stačí mi ji poslat.
Přeji pevnou ruku a stále dobré ostří.
Zdravím, Petr. 8-)

Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.