Nejdůležitější fáze broušení břitvy

...kterak správně vymodelovati správné ostří pomocí kamene.
Vlcak
Donátor

Re: Nejsložitější fáze broušení břitvy

Příspěvek od Vlcak »

Honzo, hezky jsi to popsal. Také jsem už ten okamžik "smíření" párkrát zažil. Ale já jednak nebrousím často a především beru broušení jako relaxaci takže mě tyto chvíle nerozhodí. Jen si člověk musí uvědomit co bylo špatně, aby chybu již neopakoval.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Když se drolí břit, tak návrat na začátek může přinést dobrý výsledek.
Úplně nový Böker z prodejny a měl drolící se břit. Při pokračování se drolil stále a tak došlo na "smíření" a navrat na začátek a po dokončení se břit přestal drolit.
Obě fotky jsou při stejném zvětšení a dokonce ze stejného místa.
[attachment=1]Böker nový - drolící se břit - broušení - 07 - 19.3.2012 17-13-11.JPG[/attachment]
Po smíření...
[attachment=0]Böker nový - drolící se břit - broušení - 09 - 19.3.2012 17-13-11.JPG[/attachment]

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
HonzaS
Donátor

Příspěvek od HonzaS »

No, v neděli jsem strávil celé odpoledne broušením. Dám tomu 10 holení a pak teprve prohlásím, že se zadařilo.
Ryžo

Příspěvek od Ryžo »

[quote="Ivánek"]Ještě pár poznámek. Úhel fazetky ostří je například (Mme. Žirafa) 15,201 st. Přidáme-li na hřbetu 0,01 silnou pásku, dostaneme 15,271 stupně, což dělá rozdíl 4´ 12", což je naprosto zanedbatelná hodnota. Takže oblepovat neoblepovat, to je úplně jedno. Co se týče snižování výšky čepele, ubrousím-li 1 mm (opravy starých čepelí, rez, vyštípnutí a pod), dostaneme se na 16,239 st., což ještě jde. Ale v tomto případě bych se snažil obrušovat i hřbet čepele, abych úhel ostří zbytečně nezvyšoval (ubývá ostří, ubývá hřbet).

Chcem sa opýtať v akom rozpätí by sa mal pohybovať uhol fazetky ostria?
Kúpil som 3 staré britvy, dve solingenky a jedna Silber Stahl, na trénovanie brúsenia (holenie príde až potom :) ), a tie uhly sú tam dosť rôzne. Uvediem hrúbku chrbta/výšku čepele/uhol.
1.) 3 / 12,5 / 13,6°
2.) 4-4,3 / 12,5 / 19,0°
3.) 3,4 / 11,5 / 16,8°
Druhý dotaz resp. úvaha je k olepovaniu chrbta. Ak mám novú britvu, tak estetický prínos je jednoznačný a asi ju ani po veľa rokoch nezbrúsim tak, aby bola zmena uhla britu na fazetke signifikantná.
Ale ak sa jedna o sedemdesiat a viac ročné britvy - tie sa kľudne mohli zbrúsiť z 5/8 na 3/8. Tam by už oblepovanie chrbta(a teda jeho nezbrusovanie) spôsobilu značnú zmenu uhla nastaveného z výroby. Ale ako tu niekto spomínal, vtedy neboli elektrikárske pásky, takže sa asi neoplepovalo. Či?
Väčšina sa väčšinou mýli. U mě dobrý.
MachM

Příspěvek od MachM »

Nakonec mi to nedalo a zmeril jsem lepici pasku, jelikoz 0.01mm mi prislo podezrele malo. Nepochybne bude vice druhu ruznych tloustek, nicmene lepici paska na baliky co se mi vali doma ma 0.04mm, elektrikarskou jsem meril pred casem a ta mela pres 0.1 mm. Ted zrovna nemam zadnou po ruce k premereni.

Z toho plynou uhly na me britve (sirka cepele merena po horni zbrusovanou hranu operne plosky):

puvodni: 11.8 x 3.32 -> 16.02 st.
paska na baliky: 16.43 st.
elektrikarska cerna: 17.56 a vic

coz mi prijde jako citelna zmena geometrie.

Navic cim uzsi cepel a cim sirsi operna ploska u hrbetu, tim vetsi rozdil.
Všechny cesty vedou do Říma, skutečně hladkých je pomálu.
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Přesně z toho důvodu při broušení svých břitev hřbet páskou neoblepuji. Aspoň vím, že brousím vždy stejně. Ona opravdu není páska jako páska.
Totu

Příspěvek od Totu »

PetrS píše:Pro mně začíná být nejsložitější fází broušení - vstát po těch hodinách broušení od stolu :lol: 8-)
Jak dlouho tak trvá než nabrousíš jednu? (asi to bude odlišné kus od kusu, ale v průměru?)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

To je skutečně individuální.
Některé jdou nabrousit "velmi rychle" a mám je za cca tři až čtyři hodiny kompletně nabroušené, ale to je velmi málo kdy. V naprosté většině jsou to Břitvy které jsem už brousil a tak je základní tvar břitu hotový z minule a nyní se "jen" odbrušuje spotřebovaný břit a poté ji brousím.
U většiny Břitev trvá broušení cca 4-6 hodin.
Mnohem horší je, když musím odbrušovat vylomené, prasklé nebo vyrezlé ostří. To je pak hodně bolavé broušení, protože pak bolí ruce i záda. Ovšem jsou situace i horší.
Rozhodně není nouze o broušní do druhého dne.
Když přijde Břitva u které se drolí břit, tak třeba i třikrát dojde na kompletní borušení, protože k vydrolení dojde až při závěrečném broušení na jemných kamenech. Celou dobu materiál drží pohromadě a až při dokončování se vysype.
Pak už to není broušení, ale doslova boj kdo koho překoná. Zatím mám stále převahu, ale někdy je to na hraně...
8-)
Totu

Příspěvek od Totu »

Díky za vyčerpávající odpověď. Dal jsem si brousit břitvu, už na ni chvilku čekám, ale doufám, že po asi drobných časových komplikacích mi Zipíno dodá nač čekám. Nemůžu se dočkat prvního holení :geek: (zatím jen holítka a mýdlo plácané na obličej skrzeva štětku, ale aspoň natrénuju do další fáze :lol: )
Co se týče broušení už teď mám sotva čas na čtení něčeho mimo pracovního natož na ten romantický souboj co tu popisuješ :)

Ještě dotaz. Řekl bych, že do tohoto treadu/tématu/vlákna to nepatří. Ale... měl někdo tu možnost vyzkoušet ručně kovanou břitvu nebo z opačné strany kovat takovou břitvu?
Hádám, že PetrS bude mít z lidí tu přispívajících asi nejvíc co říct k té druhé variantě. Zatím je to čistě ze zájmu, časem snad ze strany "relax" kování :?:
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Kdepak - na kování jsou zde skutečně zkušení odoborníci, kteří si již svou Krásku vykovali, nabrousili a oholili se s ní k plné spokojenosti. Pročti krapet forum a uvidíš...
8-)