Houba Obtahovák

...řemeny závěsné a řemeny na strojku či dřevěné kostře napnuté...
relka

Re: Houba Obtahovák

Příspěvek od relka »

Tak že po objednání a zaplacení následoval telefon z Valmezu s upozorněním, že zásilka je na cestě... :shock: A překvapení, velmi milé se konalo minulý pátek. Žádná "skripta"...plnohodnotná knížka, Sborník muzea roku 2006. Je pravda, že některé informace jsou pro mě absolutně neupotřebitelné, ale víc jak třetinu knížky si velice rád pročtu. Co se týká zpracování choroše na materiál podobný kůži, je zde článek s velmi zevrubným popisem. Jak to u domácí výroby bývá, technologie se zdá dobře zvládnutelná. Vždyť si to museli vyrábět doma, že. Asi by bylo dobré získat jistý grif, jako u každé rukodělné práce. No, v zásadě šlo o vybrání dostatečně velké a zdravé plodnice , louhování v horké vodě s dřevěným popelem, oloupání svrchní strany a odstranění trubiček zespodu. Zůstala střední hmota která se zakopala na tři dny do země s popelem ze dřeva, nebo naložila do močůvky, nebo jen do vody. Poté se vyprala, nechala mírně vyschnout a vyklepala se na podložce, nechala vyschnout a znovu vyklepala. Popis by neměl být problém přepsat a umístit sem...ale není to až tak o břitvách. I když v použití tohoto materiálu se uvádí i obtahování břitev...tak snad. ;)
Naposledy upravil(a) relka dne 24 úno 2010, 20:40, celkem upraveno 2 x.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

To vypadá zajímavě!
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Námět na podzimní setkání - vyrobit takovýto obtahovák.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Budu se letos tenhle choroš sehnat a vyrobit z něj obtahovák.
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

No, měj jsem tu houbu sebou na srazu ale bylo tam toho tolik, že jsem na něj zapoměl :( . Tak příště.
relka

Příspěvek od relka »

kousek materiálu jsem měl na srazu....ale nic moc ...oni ti předkové to měli zmáknutý prakticky, ;) ne jako já přečtený z knížky :lol: tak jsem dopadnul trochu na zadek, před jejich fortelem. To co jsem "stvořil" je dobrý vážně asi jen na podpal... :lol:
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Tak jsem se dnes kontaktoval kamarádku z muzea ve Velkých Karlovicích, která snad zná člověka, který má zkušenosti se zpracováním chorošů na materiál použitelný k výrobě např. starých valašských klobouků.
Kdyby to vyšlo, vyrobil bych jeden obtahovák.
Mushroom

Příspěvek od Mushroom »

Hola kolegové,
mohu-li se svou troškou do mlýna...
Ve Strážnici na folklorních slavnostech jsem potkal člověka, který z choroše (troudnatce) vyráběl na místě klobouky, vesty, boty atd.. Způsob výroby je něco jako : namočit, rozklepat do tenka, usušit, nařezat, sešít.. Na místě jsem osobně viděl, že malý kousek (cca několik cm čtverečních) dokázal vyklepat do několikanásobné velikosti.
Pán tvrdil, že na Valašsku se takto vyrábělo spousta věcí / oděvů. Sám měl na sobě klobouk i vestu. A na dotek to připomínalo skutečně kůži.
Dovedu si tedy představit, že takto lze vyrobit i kousek tenký a dostatečně dlouhý připomínající kůži na obtahování břitev.

EDIT : vydržíte-li do května/června, zajedu tam a zkusím na něj sehnat kontakt..
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Myslím, že vím o koho se jedná.
Ivánek

Příspěvek od Ivánek »

Rád bych toho člověka poznal. Žiju tak trochu zálesácky a rád takovéto věci dělám. Díky.