Zdravím kolegové,
tak po více než měsíci získávání informací, kupování výbavičky, koukání na videa, pročítání různých doporučení, včera nastal den D.
1. Břitva "učitelka", nabroušená od PetraS (neobtahoval jsem)
2. Krém na holení Barbus (v tubě)
3. V hrnku vařící voda, na tom nerez miska na rozšlehání pěny.
4. Štětka z drogerie DM za 99Kč, asi kančí chlup
Rozšlehal jsem pěnu do pěkné hustoty a nanesl štětkou na tvář a krk, nějakou dobu mydlil a nechal cca 5 min. působit. Pak jsem znovu na tvář nanesl pěnu a s respektem sáhl po břitvě.
Nervozita stoupala, jen já sám v koupelně, zrcadlo a břitva A pak to začalo. První přiložení na pravou líc v úrovni ucha a krátký tah směrem dolů (po směru růstu vousu) a první překvapení, ono to vůbec neklouže tak hladce jak jsem si představoval a vousy nejsou oholeny úplně k okraji kůže tak jak jsem si představoval
Nevadí, holím se dál, zkouším druhou stranu, ten samý pocit. Říkám si, neboj to bude lepší a holím to samé místo vícekrát s lepším výsledkem, ale asi to přeháním s tlakem a tvář začíná být podrážděná. Říkám si, byla zvyklá na Mach3 tak si asi bude muset zvyknout na Břit.
Holím se dál, nosím bradku a knír takže pomalu sestupuji na krk, tam se mi holení docela daří, což nechápu. Pak jdu na licní kosti, tam dělám harakiri s břitvou, protože nevím jak ji uchopit, různé úhly, a různé tahy, ale v podstatě se daří bez pořezání.
Dokončuji holení, celková doba asi 30 minut, smíšené pocity. Představoval jsem si, že to půjde snadněji, ale ouha, vůbec to není lehké, znovu koukám na videa na Youtube a obdivuju borce co to zvládají bez problémů.
Po cca 10 min. po holení s všímám jak vystupuje podrážděná kůže do popředí, všímám si taky jak jsem se při pokládání břitvy na tvář, několikrát mírně řízl (moc tlaku). Sedám si na kanape a přemýšlím, kde jsem dělal chyby, taky se cítím dobře, že jsem si napoprvé neuřezal hlavu.
Odhodlaně vzhlížím ke druhému holení, které proběhne tento víkend, škoda, šel bych do toho už dnes ale musím nechat tvář odpočinout.
Postřehy:
1. Není to tak lehké jak jsem si myslel
2. Musím být opatrnější při pokládání břitvy na tvář
3. Nesmím holit stejné místo vícekrát.. třeba 5x
4. Musím věnovat více času přípravě holení, sprcha atd...(pěna byla teplá, ale nepoužil jsem na tvář např. horkou vodu)
5. Musím být trpělivý
pokud máte nějaké připomínky, nebo vlastní zážitky z prvního holení, budu rád, když se podělíte.
Gizmo....
GIZMO - První holení !!!
-
- brusič
Re: GIZMO - První holení !!!
Jsi na dobre ceste, gratuluji k prvnimu pokusu! Doporucoval bych pridat pred mydlenim krok pro pripravu vousu, staci napr. obycejny kondicioner na par minut. Zakopany pes je v uhlech a v plynulosti tahu a to se casem podda. Hlavne nikdy britvu na obliceji nezastavovat a nepopotahovat za ni jako za smycec!
-
- mentor
Předchozí email ze soukromé pošty - odpověď Gizmovi:
Zdravím, Petr.
Prostě tomu dej čas a trpělivost.Ahoj Gizmo,
na holení Břitvou se musí tvář řádně připravit. Proto na foru je tolik popisů jak si udělat pěnu a podobně. Taky hodně záleží jaké mýdlo používáš. Pokud používáš pěnu ve spreji tak to je nanic. Kup si klasického Barbuchu (Barbuse) v kelímku - ne v tubě. Řádně si namoč tváře horkou vodou, udělej na tváři hodně bohatou pěnu a pak teprve začni připravovat Břitvu - obtáhnout a podobně. Mýdlo mezi tím Ti bude změkčovat vousy a teprve poté se pusť v klídku do holení. Břitva bere velice dobře pod ostrým úhlem na rozdíl od škrabky. Netlač příliš, ale jen tolik aby jsi cítil jak bere. Pokud máš pocit, že hodně vynechává, přidej nové mýdlo, zlehka obtáhni a opět zkus holit. Stejné místo však nedělej víckrát jak 3X !!!! Pak už nechej raději zarostlé a oholíš v další dny. Tah Břitvou je vláčný, pomalejší a za chvíli se naučíš cítit jak ostří bere. Břitvu jsem Ti nabrousil tak, že řezala vztyčený vlas, tak by jsi neměl mít problémy s ostrostí. Pokud správně obtahuješ, tak by se mělo postupně ostří ještě zlepšovat. Zásadní heslo je - nespěchat - a uvidíš jak se bude dařit.
Zdravím, Petr.
Jinak dej v pohodě dotaz na forum - určitě další měli stejné začátky a tak Ti popíší jak to řešili.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
-
- admin
Tyto chvíle si vychutnávej, začátky mají neopakovatelné kouzlo!
Pozdější holení přináší taky krásné zážitky ale chvíle poznávání nového jsou neopakovatelné!!!
Pozdější holení přináší taky krásné zážitky ale chvíle poznávání nového jsou neopakovatelné!!!
-
- brusič
Jojo, stale si pamatuju to vzruseni, kdyz jsem "objevil nove tahy pro hladsi bradu".Radyx píše:Tyto chvíle si vychutnávej, začátky mají neopakovatelné kouzlo!
-
Díky všem za podporu. Já už se nemůžu dočkat dalšího holení, ať už je víkend. Něco mě žene dopředu, nevím co...
-
- admin
Muhehehe, a seš v tom až po uši.
-
Gizmo, je to skoro jako bys popisoval mé začátky s Břitvou. Ale velice brzy se sžiješ s ostřím a půjde to jedna báseň. Prorokuju ti že do čtvrt roku se naučíš oholit tvář třemi až čtyřmi tahy
"Kdo dlouho do propasti hledí, toho propast pohltí." Nietzsche
▼
▼ ▼
▼
▼ ▼
-
- admin
Ještě taková připomínka.
Může se stát, že se jednou při jednom nepovedeném holení povícero pořežeš a nikoliv vědomě k holení břitvou získáš podvědomou nechuť.
Projevuje se to tak, že prostě k holení břitvou nebudeš mít nějakou dobu chuť.
Ne že by jsi cítil k břitvě odpor, prostě ti bude lhostejné čím se oholíš.
Potom se do břitvy nenuť, dej jí nějaký čas, týden, dva, měsíc odpočinout a zkus to později.
Ono se to poddá a potěšení z holení břitvou se vrátí zpět.
Může se stát, že se jednou při jednom nepovedeném holení povícero pořežeš a nikoliv vědomě k holení břitvou získáš podvědomou nechuť.
Projevuje se to tak, že prostě k holení břitvou nebudeš mít nějakou dobu chuť.
Ne že by jsi cítil k břitvě odpor, prostě ti bude lhostejné čím se oholíš.
Potom se do břitvy nenuť, dej jí nějaký čas, týden, dva, měsíc odpočinout a zkus to později.
Ono se to poddá a potěšení z holení břitvou se vrátí zpět.
-
Tak, nevydržel jsem do večera, takže proběhlo holení č.2. a to tak, že s min. o 50% lepším výsledkem než napoprvé
Věnoval jsem se více přípravě tváře na holení a do pěny jsem dal i trochu oleje. Z předchozího pokusu jsem se poučil méně tlačil, stačí zlehka se dotýkat kůže a dělat pravidelné pohyby. Jednou jsem se sice zastavil u ucha a trochu se řízl, ale oproti prvnímu pokusu je kůže skoro nepodrážděná a taky lépe oholená!
Dokonce jsem si dovolil vyzkoušet holení proti růstu vousů a to na krku docela to šlo.
Zatím mám největší problémy s uchopením břitvy například když si holím levou tvář a licní kost, tady mi to zatím moc nejde, bo se mi to špatně drží. Jsem pravák, ale když dám břitvu do levé ruky, tak se cítím nejistě.
Podtženo sečteno, holení č.2 se podle mě opravdu povedlo, a vyhlížím holení č.3
Věnoval jsem se více přípravě tváře na holení a do pěny jsem dal i trochu oleje. Z předchozího pokusu jsem se poučil méně tlačil, stačí zlehka se dotýkat kůže a dělat pravidelné pohyby. Jednou jsem se sice zastavil u ucha a trochu se řízl, ale oproti prvnímu pokusu je kůže skoro nepodrážděná a taky lépe oholená!
Dokonce jsem si dovolil vyzkoušet holení proti růstu vousů a to na krku docela to šlo.
Zatím mám největší problémy s uchopením břitvy například když si holím levou tvář a licní kost, tady mi to zatím moc nejde, bo se mi to špatně drží. Jsem pravák, ale když dám břitvu do levé ruky, tak se cítím nejistě.
Podtženo sečteno, holení č.2 se podle mě opravdu povedlo, a vyhlížím holení č.3
Naposledy upravil(a) Gizmo dne 27 úno 2010, 11:41, celkem upraveno 1 x.