Přeji dobrý den.
Zdědil jsem po svém pradědovi několik břitev, většina z nich nepříliš ostrých, některé ostřejší, avšak (mým) používáním již též vcelku otupělé. Podle rad zde jsem si koupil brusný kámen (vodní) 1000/3000 a ačkoliv jsem postupoval podle návodů nalezených jak zde, tak na YouTube (videa), nebyl jsem schopen nabrousit břitvy do nějakého ostřejšího stavu.
Tedy moje otázka zní, zda by se tu nenašla nějaká hodná duše (nejlépe z okolí Prahy či Písku), která by obětovala tak hodinu svého času (rád zaplatím!), a řekla mi, co dělám špatně, či mi dala nějaké konkrétní tipy a ukázala na živo, jak se to dělá. Bohužel, nikdo z rodiny to již neumí.
Děkuji.
Holení zdar!
Kryštof Váša
Broušení starých břitev
-
Re: Broušení starých břitev
Kámen 3000 neudělá ostrost, která by byla schopna holit. Po tomto je potřeba ještě alespoň jemnou břidlici a na ní břit doleštit a vyhladit. A na závěr ještě kožené řemeny. Nejlepší by bylo zůčastnit se setkání a tam se naučíš spoustu fíglů a nazbíráš zkušenosti. Pokud potřebuješ něco rychleji, napiš mi sz a domluvíme se.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
-
- admin
...jak pravil Zipíno...
Ostří dokončujeme zpravidla na kameni grit 8000, případně jemnějším (následuje pastovaný řemen + čistý řemen).
V zásadě se dá říci, že se dá oholit i ostřím zakončeném na grid 6000 (pastovaný řeme + čistý řemen), ale není to ono.
Ostří dokončujeme zpravidla na kameni grit 8000, případně jemnějším (následuje pastovaný řemen + čistý řemen).
V zásadě se dá říci, že se dá oholit i ostřím zakončeném na grid 6000 (pastovaný řeme + čistý řemen), ale není to ono.
-
- mistr brusič
toto môžem len potvrdiť, moja číňanka ukončená na gride 6000 (Rozsutec), nebola to pravé orechové,Radgost píše:
po novom prebrúsení na bridlici a potom na čínskom "12K" je oveľa príjemnejšia pri holení
(samozrejme aj s remeňmi)
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
-
Děkuji všem za odpovědi. Zkusím si tedy sehnat ještě kámen 8000 a dobrousit to na něm.
-
- admin
Při broušení doporučuji mezi kameny 3000 a 8000 ještě vložit kámen 5k nebo 6k - podstatně to urychlí práci.
Např. pořídit si ještě jeden dvojgritový kámen 5000/8000.
Postup broušení zde:
viewtopic.php?f=13&t=167
Např. pořídit si ještě jeden dvojgritový kámen 5000/8000.
Postup broušení zde:
viewtopic.php?f=13&t=167
-
Díky. Máte tip na nějaký konkrétní kámen?
Podle tohoto návodu jsem postupoval - přesně z toho vlákna (tématu) jsem si pořídil ten japonský vodní kámen 1000/3000.
Podle tohoto návodu jsem postupoval - přesně z toho vlákna (tématu) jsem si pořídil ten japonský vodní kámen 1000/3000.
-
- admin
Že by šla hora k Mohamedovi není pravděpodobné ale co takhle Kryštof na sraz? Můžeš se za námi zastavit a tam se Ti rady zajisté dostane a nebudeš muset za ni nikomu platit!charlieMonroe píše:Přeji dobrý den.
Tedy moje otázka zní, zda by se tu nenašla nějaká hodná duše (nejlépe z okolí Prahy či Písku), která by obětovala tak hodinu svého času (rád zaplatím!), a řekla mi, co dělám špatně, či mi dala nějaké konkrétní tipy a ukázala na živo, jak se to dělá.
-
To nebylo myšleno, že by ta hodná duše došla musela za mnou Na sraz rád dorazím, jen jelikož mám před státnicemi, není příliš času.Radyx píše:Že by šla hora k Mohamedovi není pravděpodobné ale co takhle Kryštof na sraz? Můžeš se za námi zastavit a tam se Ti rady zajisté dostane a nebudeš muset za ni nikomu platit!charlieMonroe píše:Přeji dobrý den.
Tedy moje otázka zní, zda by se tu nenašla nějaká hodná duše (nejlépe z okolí Prahy či Písku), která by obětovala tak hodinu svého času (rád zaplatím!), a řekla mi, co dělám špatně, či mi dala nějaké konkrétní tipy a ukázala na živo, jak se to dělá.
-
- mentor
Ahoj charlieMonroe,
vítám Tě mezi Břitevníky, a fandím Tvé snaze naučit se brousit Břitvy. Skutečně je nejlépe se dívat jak se broušení děje v praxi, a přitom poslouchat zvuk čepele, brousku a povídání brusiče. Má to jen malinkou vadu na kráse - "hodinka" na to rozhodně nestačí. Z vlastní zkušenosti vím, že je to setkání minimálně na celé odpoledne a obvykle se protáhne. Při pohodovém povídání a Tvém vlastním zkoušení jak brousit čas neskutečně letí. Přitom Břitva jak na potforu nejde a nejde dobrousit a tak se zkouší různé finty a je večer na ten šup. Pak to najednou přijde - je vítězství, Břitva nabroušená, pak rozloučení, cesta domů a v hlavě je takový zmatek jako byl před učením. Teprve doma se na několika dalších broušeních přichází na různé finesy.
Přeji Ti aby jsi měl hodně trpělivosti a času.
Zároveň Ti přeji stále dobré ostří a pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
vítám Tě mezi Břitevníky, a fandím Tvé snaze naučit se brousit Břitvy. Skutečně je nejlépe se dívat jak se broušení děje v praxi, a přitom poslouchat zvuk čepele, brousku a povídání brusiče. Má to jen malinkou vadu na kráse - "hodinka" na to rozhodně nestačí. Z vlastní zkušenosti vím, že je to setkání minimálně na celé odpoledne a obvykle se protáhne. Při pohodovém povídání a Tvém vlastním zkoušení jak brousit čas neskutečně letí. Přitom Břitva jak na potforu nejde a nejde dobrousit a tak se zkouší různé finty a je večer na ten šup. Pak to najednou přijde - je vítězství, Břitva nabroušená, pak rozloučení, cesta domů a v hlavě je takový zmatek jako byl před učením. Teprve doma se na několika dalších broušeních přichází na různé finesy.
Přeji Ti aby jsi měl hodně trpělivosti a času.
Zároveň Ti přeji stále dobré ostří a pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.