Neznámá brusná pasta

...červená, zelená, černá, bílá a nejrůznější oleje...
Odpovědět
Radgost
admin

Neznámá brusná pasta

Příspěvek od Radgost »

Našel jsem na netu forku téhle pasty bez jakéhokoliv popisku.
Na první pohled připomíná pastu od Thiers-Issard.
Naprosto netuším co je zač.

Jediná poznámka k této pastě byla: For straight razors, antiseptic

nejaka-pasta.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
adrspach
mentor

Re: Neznámá brusná pasta

Příspěvek od adrspach »

Je na te paste napsano Le Grelot? Paklize ano tak je to francouzka firma Le Grelot, ktera vyrabi britvy a nyni je odnozi Thiers Issard.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Pánové,vydražil jsem si tyto dvě historické brusné pasty a rád bych k nim nějaké informace,jaká je hrubost,použitelnost apod.Napadlo mě ,na starší obtahováky které byly součástí napajcovat se směsí paznehtového oleje /kapku oleje a kousek pasty/.Také by mne zajímalo,co by mohlo být za pastu ten malý žlutý špalík mezi plechovkami ?Díky za všechny rady.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
pepson

Příspěvek od pepson »

Mohla by to být lojová pasta.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Díky,ano dle konzistence a hmatu by ten špalík mohl být lojová pasta.Použivate někdo lojovou pastu nebo jaké dnešní pasty se používáte ? Vím, že na nový či čistý řemen,zkrátka řemen v kondici je škoda něco patlat.Spíše mi jde o použití pasty na starším obtahováku , který​ nemá ideální vlastnosti, potřebuje promastit a tak.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
gln

Re: Poděkování, představení

Příspěvek od gln »

Buďte zdrávi…

Dovolím si s Vámi sdílet jeden prožitek.
Před krátkou dobou jsem doprovázel svou drahou polovičku při nákupu v jednom Starožitnictví. Moc se jí tam líbil jeden porcelánový šálek. No, a mne napadlo se zeptat, zda nemají v nabídce také Břitvy. Měli. Jedna z nich mne zaujala. Byla to Břitva od C.F ERNa. Vypadala na pohled velmi dobře, bez známky nějakých problémových ložisek rzi, výška čepele cca 14 mm. Cena byla velmi přijatelná a tak jsem chvíli váhal… Co když ocel prodělala nějaké „experimenty“ - třeba v podobě zkoušek čištění horkou vodou, strojovým broušením, … Nakonec jsem však neodolal a koupil Ji. Jak už jsem psal, cena byla dle mého názoru příznivá, a tak, i kdyby měla stát pro upomínku v poličce, bylo to pro mne přijatelné. Líbila se mi.
Tu je neumělé foto, fotil jsem mobilním telefonem. S Břitvou jsem nic neprováděl.
ERN03.jpg
Břitvu jsem poslal s žádostí o posouzení Jejího stavu a případnému broušení k PetroviS. Stejně jsem od něj chtěl koupit obtahovací řemen a tak… a s napětím očekával jeho verdikt. Přišla krásná zpráva. Břitva je v kondici, pouze čas spotřeboval část ostří a taky zvědavost, jak je ostrá, na ni zanechala nějaké stopy… To cituji Petrova slova. Jak jsem už psal, krásná zpráva a pro mne nastal opět čas radostného očekávání…

Petr Břitvu zbavil kousků rzi, vyleštil, nabrousil, seřídil a zaleštil pivot nýt. Tady, s jeho laskavým svolením, přikládám několik fotografií břitu před broušením a po vybroušení, které mi poslal.
03.jpg
04.jpg
06.jpg
09.jpg
Balíček došel v pořádku domů, (spolu s cennými radami v emailové komunikaci) a já se nemohl dočkat prvního oholení. Samozřejmě jsem hned vyzkoušel vlasový test. Zvuk cinknutí odskočeného vlasu byl fascinující. Uff, o to víc se těším na holení a zároveň o to víc roste můj respekt k ostrosti Krásky. Také řemen, mám ten velký, a jeho zpracování budí můj respekt. Teď se ho jen naučit pořádně používat...

Dnes mám „za sebou“ první oholení. Přípravy, nervozita… Zvládnu to? Oproti žiletce v shavettě, kterou jsem se dosud holil, je čepel Břitvy podstatně delší a jinak se tedy s Ní na obličeji manipuluje. To mi ze začátku dělalo trochu problémy. Přijít o ucho bych nechtěl. Také úhel seřezávání je jiný, ostřejší, než u shavetty, kde se vousy spíše seškrabávají… Ale pomalu jsem si zvykal. Osobní pocit? Oproti shavettě mi holení Břitvou přišlo takové hladší, klouzavější, příjemnější. Nevím, jak to popsat… Bude to možná tím, že Břitva je lehčí, než shavetta, co mám doma a vedu Ji tedy lehčeji. A určitě to bude ostrostí… V každém případě je pro mne holení Břitvou o třídu výš. Byl to pro mne zážitek, ještě teď ho vstřebávám. A také osobní názor → přechod z Shavetty k Břitvě je snadnější, než začínat Břitvou po klasickém holítku nebo i bagru...
Jiná věc je obtahování. Dost jsem se toho obával. Nechci si Břitvu nebo řemen zničit. Obtahoval jsem pomalu, opatrně… Tady bude potřeba ještě hodně pilovat.

Závěrem bych chtěl tímto poděkovat PetroviS za jeho práci. Skláním se před jeho umem a precizností. Také před jeho zkušenostmi a snahou předávat je ostatním. S laskavostí, klidem a pokorou… Ale, to většina z Vás už dobře ví…

Jsem lapen… Břitva ERN bude mít své čestné místo ve společenství Dames de compagnie a bude očekávat příchod Královny… Díky za trpělivost všem, co to dočetli až sem. Tím se zároveň omlouvám za délku příspěvku.

J.
Mors omnibus communis...
Odpovědět

Zpět na „Brusné pasty a jiné pomůcky“