Krabicky na britvy

Mišmaš informací, které se nevměstnají do jiného tématu
adrspach
mentor

Krabicky na britvy

Příspěvek od adrspach »

V tomto vlakne bych chtel aby sme si vzajemne mohli ukazat ruzne krabicky na britvy a to jak na singly tak i dvou az sedmidenni sety. Budto muzou byt puvodni anebo i co jsme si doma vyrobili at se priucime a mozna najdeme i motivaci si neco doma vyrobit.
Toto vlakno neni zamysleno pro zasobniky (role, ukazkove vitrinky atp.)
Naposledy upravil(a) adrspach dne 23 dub 2010, 21:35, celkem upraveno 1 x.
adrspach
mentor

Re: Krabicky na britvy

Příspěvek od adrspach »

A tak i zacnu
Zajimava kusovka. Material drevo (asi orech). Dvirka se zaviraji zasunutim. Zdobeni je pravdepodobne literina nebo cin.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Břitvy velice NEDOPORUČUJI skladovat ve dřevěných krabičkách a čím je dřevo tvrdší tím hůře. Dřevo uvolňuje organické kyseliny (i lakované) které fungují jako stimulátory koroze, v muzejnictví je přímo vyloženě nedoporučování dlouhodobě skladovat kovové předměty v blízkosti dřeva. To samé platí pro plast který se postupně rozkládá a přitom se uvolňují chloridy-opět stimulátory koroze. Bohužel teď u sebe nemám podklady ze kterých bych mohl citovat, mohu se jen odvolat na Mgr. Ivana Bergera ze Slezského zemského muzea a jeho cyklus přednášek Teorie prostředí a preventivní konzervace ze kterých prozatím nemám nějaký souhrnný materiálový podklad každopádně jsem viděl výsledky laboratorních testů kde byla testována korozivita různých dřev na kovech a docela jsem se zhrozil. To samé se týká střenek: pokud možno používat co nejméně reaktivní materiály při jejich výrobě, nejlépe se mi jeví asi kost nebo měkká dřeva v kombinaci s vhodnými mořidly a důkladně lakovaná paraloidovým lakem (paraloid se jeví na kovy jako nejméně reaktivní z dostupných materiálů, používá se i na poměrně hodně citlivé slitiny mědi v rámci konzervace daných předmětů)
Jako test vhodnosti materiálu doporučuji udělat si jednoduchý test: Do nějaké utěsnitelné lahve vložit nádobku s destilovanou vodou, vedle ní kousek použitého dřeva a nahoru do nádobky zavěsit olověný a železný plíšek. Celou nádobu uzavřít a nechat nějaou rozumnou dobu (pár týdnů) v prostředí o teplotě cca 50°C (V zimě třeba u rozvodů topení). Jako první bude korozí napadnuto olovo, jako druhé železo, podle míry napadení je možno posoudit použití daného materiálu pro kombinaci s ocelovým ostřím břitvy. Jako naprosto nejnevhodnější materiály v testech vyšly různá lepená dřeva a bakelit z kterýchžto se uvolňoval ve velkém množství reaktivní formaldehyd takže pozor i na blízkost starých bakelitových Barbusů a břitev. Tolik asi pro začátek ke krabičkám a břitvám :geek:
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Asi to nasim predkum nebudu mit za zle, ze zvolili material ktery zrovna neni koser. Asi nemeli dostatek keramiky a titanu a byli lini britvy uchovavat v inertnim plynu.
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Však to neber zle, tyhle staré krabičky už jsou "vyčichlé", z těch nic moc nehrozí, spíše jsem tím myslel kdyby si někdo chtěl vytvořit novou ;)
Jistěže tím nenabádám k odstřenkování všech břitev celuloidek, to by pak už z historie daných kousků nezbylo vůbec nic :evil: Co jsem tím chtěl říci že žádný materiál není samospásný a je potřeba volit co nejmenší zlo, třeba ten test s lahví mi přijde jednoduchý natolik že je použitelný v podstatě kdykoli a kýmkoli kdo volí nějaký materiál na tvorbu náhradních dílů či doplňků ke svým kráskám.
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Jak jsem slíbil tak přikládám podklady:
koroze1.jpg
koroze2.jpg
Vysvětlení: Pb se používá jako referenční kov pro kovy citlivé na oxidaci tedy pro železo které nás zajímá, stříbro jako referenční kov pro kovy citlivé na sloučeniny síry. Tento čtyřtýdenní test s těmito kovy se dá vykládat jako roční působení dané látky při relativní vlhkosti 50% a teplotě 20°C

Tedy sledujte sloupečekk Pb.
Ve sloupečku Koroze 0,1,2 znamená 0 nenapaden, 1 povrch napaden, 2 napadeno i jádro předmětu
Procento koroze znamená hmotnostní procento, tedy množství v hmotnosti které se přeměnilo v korozní produkty
V první tabulce si lze všimnout slepého pokusu, tam nebyl žádný stimulátor koroze a přesto byl předmět na povrchu napaden z 1%, tam se jedná o látky již přítomné při výrobě daného kusu kovu které stimulují korozi vnitřně.

Co z toho plyne? Třeba takové drobnosti jako že když budu chtít vyrábět střenky, zvolím dřevo které je pěkné a dlouhodobě ostří neuškodí, tedy mahagon přinejlepším, nebo buk/olše/jasan
Nebo třeba když jedu na dlouhodobý výlet, nebudu balit břitvu do bavlněného pytlíku či ubrousku ale stačí si vzít PE sáček který i ve zvýšené vlhkosti nestimuluje korozi. Z toho také plyne že pro případné lepení střenek není problém použít NC lepidlo, tedy třeba Kanagom a současně také to že nitrocelulóza v celuloidu není pro korozi problém, ten plyne z kafru používaného při výrobě celuloidu. A tak dále a tak dále
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

Moc pěkný příspěvek Artifexi ;) .
Ani jsem netušil co je to za svinstvo taková dřevotříska!!!
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Dřevotříska obsahuje PVAc (polyvinilacetátová lepidla) ze kterých se uvolňují organické kyseliny (octová, mravenčí)
Apevia

Příspěvek od Apevia »

Toto téma jsem již četl... Ale jelikož budu potřebovat nějak rozumě uložit moje mazlíky, tak se ptám-co jako materiál na krabičku použít? Co máte celkově Vy, kolegové, na uložení více Břitev, ideálně něco, co se dá použít i na výstavku? Děkuji za podněty!
Qarter

Příspěvek od Qarter »

Zdravím,páni Břitevníci!Protože mám několik zálib,které jsou si tak nějak v lecčems podobné,tak mě jen tak napadlo zkusit je ještě více sblížit.Nemám též kam ukládat své Krásky,tak jsem použil krabičku,která je od mé jiné "záliby". :) ;) Jenom jsem tam vlepil malé zrcadlo a dokud neseženu,nebo nevyrobím jinou dozu,tak poslouží jako ochrana při převozu na chalupu,nebo jinam.Podotýkám,že jinak leží otevřená na poličce ve výši očí,abych se kdykoliv mohl potěšit s některou ze svých Krásek.
IMG_1623-1.JPG
Naposledy upravil(a) Qarter dne 01 úno 2011, 14:31, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecně o břitvách a nádobíčku kolem holení - PelMel“