Hřebíčkový (clove) olej

...červená, zelená, černá, bílá a nejrůznější oleje...
Odpovědět
Radgost
admin

Hřebíčkový (clove) olej

Příspěvek od Radgost »

Vonná hřebíčková silice je v Japonsku dlouhou dobu používána k péči o vysoce kvalitní ostří mečů. Tento olej je charakteristický vyjímečně vysokou čistotou - tedy vhodný i pro břitvy. :-)
Olej se používá ke konzervaci čepele.
Artifex

Re: Hřebíčkový (clove) olej

Příspěvek od Artifex »

Drobný omyl, kolego Radgoste, katany se brousí na waterstonech což by olej zničil, na kámen musí jít úplně prosta oleje, pouze voda, olejem se konzervují (minulý týden jsem brousil kolegovi katanu ;) )
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Artifex píše:Drobný omyl, kolego Radgoste, katany se brousí na waterstonech což by olej zničil, na kámen musí jít úplně prosta oleje, pouze voda, olejem se konzervují (minulý týden jsem brousil kolegovi katanu ;) )
Pardon, špatně jsem se vyjádřil.
Hřebíčkový olej se používá pouze ke konzervaci čepele, nikoliv k broušení.
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

Pouzivate nekdo hrebickovy olej na konzervaci cepeli? Ja ano a dle meho soukromeho nazoru se veci maji trochu jinak, nez je zde nastineno. Japonsky choji je smes 99 dilu kvalitniho mineralniho oleje a 1 dilu esencialniho oleje (hrebicek, kamelie, atd.), ktery mu propujci vuni. Jde o praktickou identifikaci oleje podle pachu - pan samuraj by asi nebyl moc rad, kdyby mu pani samurajova udelala veceri na mineralnim oleji. :lol:
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

Zajímavé. Já vycházel z předpokladu že "Minerální olej je jedním z produktů frakční destilace ropy" - zdroj wiki. Tudíž jsem si říkal že jde o docela mladý olej. Otázka pro mě je zda jej třeba před dvěma, třemi sty lety mohli vyrobit a požívat.
Když se podívám například na Kaméliový olej který jak se uvádí vyrábí lisováním semen ze stromu kamélie tak ten bude znám tisíce let a jeho použití na nástroje je si mimo diskusi.
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

Radyx píše:Zajímavé. Já vycházel z předpokladu že "Minerální olej je jedním z produktů frakční destilace ropy" - zdroj wiki. Tudíž jsem si říkal že jde o docela mladý olej. Otázka pro mě je zda jej třeba před dvěma, třemi sty lety mohli vyrobit a požívat.
Když se podívám například na Kaméliový olej který jak se uvádí vyrábí lisováním semen ze stromu kamélie tak ten bude znám tisíce let a jeho použití na nástroje je si mimo diskusi.
Mame pravdu oba. :) Tady je zajimavy clanek, ktery rika, ze v minulosti se pouzivaly rostlinne oleje s prisadou hrebickoveho, ale ty byly v Meiji ere (1868-1912) nahrazeny mineralnim olejem, ktery byl dostupnejsi a kvalitnejsi.

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cac ... dHVuwG5DPg
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

Takhle to je, aha, dík za info.
Odpovědět

Zpět na „Brusné pasty a jiné pomůcky“