Pár otázok ku kameňom

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
misiak
Donátor

Pár otázok ku kameňom

Příspěvek od misiak »

Ahojte,

moja naniwa 1000/3000 už prišla, takže by som sa chcel poradiť pár vecí:
- predpokladám, že ju treba zrovnať... nožové pravítko zatiaľ samozrejme nemám... :D treba ho reálne, alebo je to len "nice to have", ale dá sa to "ošáliť" aj nejako inak? ;)
- podkladová doska - skúšali ste už použiť tabuľu skla? Je to varianta? Skúsim dnes nejaké kamenárstvo, ale neviem...
- aký šmirgel použiť? Na stretnutí som túto informáciu dostal, ale žiaľ vyfučala mi... :oops:
- ak budem nôž brúsiť na kameni, na ktorom by som chcel (občasne) nabrúsiť britvu, treba ho znova zrovnať, správne?
- včera som bol v shoppingu a narazil som tam na kameň 3000/8000... má niečo také pre mňa zmysel? Rád by som tie kamene totiž použil aj na brúsenie nožov a či to nie je blbosť taký jemný kameň, hlavne aj 3000ku mám...
- mali v tom shoppingu ešte malý arkansas (ca. 2x7 cm) - baba mi samozrejme nevedela nič normálne povedať, ale načo to mohol byť kamen? Môže to byť slurry? (Ako sa to povie po slovensky?)
- no a tiež tam mali bridlicu delenú s tuším pieskovcom či čím - na čo to slúži?

Ďakujem za rozumy!
Radgost
admin

Re: Pár otázok ku kameňom

Příspěvek od Radgost »

Zdarec,
nejdříve pogratuluji ke kameni. :-)
Srovnat kámen ihned po nákupu vůbec neuškodí. Naopak nejlepší brusný výkon podávají až po odbroušení svrchní části.

Nožové pravítko je prima, nicméně není existencionálně důležité. :lol:
Dá se nahradit jakoukoliv jakštakš rovnou plochou. Např já používám šupleru nebo se při nejhorším dá použít i Tebou zmiňované ocelové pravítko.

Jako podkladovou desku se dá použít silnější sklo, ale doporučil bych ti navštívit nějaké kamenictví a tam si vybrat nějaký leštěný odpadní desku - stejný původ mám deska, kterou jsi viděl na setkání ve Vsetíně.

Co se týče kamene s gritem 8000, já osobně bych jej zakoupil už z toho důvodu, že grit 8000 je první grit na kterém lze finišovat ostří.
Tzn., že by jsi měl grity 1000, 3000 a 8000. Stačilo by tedy ještě sehnat kámen grid 5000 nebo 6000 např. DT a máš komplet sadu na broušení břitev.
Samozřejmě jsou brusiči, kteří používají vyšší grity jako 12k. 16k nebo 30k, ale to u že je takové věčné honění za svatým grálem. :lol:

Arkansas mám a nepoužívám jej. Je to kámen velice tvrdý a velice pomalý. Nedoporučuji jej používat.

No a břidlici slepenou s pískovcem nepoužívej už vůbec. Nikdy nevíš kdy se ti z pískovce vylomí tvrdé zrnko, které padne na břidlu a vylomí ti při broušení do ostří šeredný zub.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Ahoh Misisak,
Tak prvne k tomu arkansasu. Moje doporuceni je pro zacatecnika na britvy nebrat. Proc? Pomaly kamen, blbe se srovnava a hlavne prilis moc penez zamalo muziky. Jediny, ktery bych doporucil by byla nejaka washita. Ta se da pouzit na noze, dlata, a na hrubou praci na britvach.
O nozovym pravitku. Neni nutnost jen pomuze zkontolovat kamen ci britvu (kolega Radgost by ti mohl povidat o ohnutych britvach). Tady je jeden odkaz, ketry asi kolega Zipino oceni ;) http://cgi.ebay.co.uk/Starrett-precisio ... 2307a95c23
Pokud se ucis brousit britvy rovny kamen pri kazdem brouseni pomuze k nauceni spravnych navyku a pocitu ktere lze pak vyuzit na i ne uplne rovnych kamenech. Tyto navyky se daji naucit i na ne uplne rovnych kamenech, ale trva to dele, vysledky musou byt horsi a tim padem te to stoji i vice penez na ponicenych britvach atd. Z nouze se da pouzit hrana kvalitni suplery (posuvneho Vernierova meritka).
Na kamenou desku. Napr tady.
http://cgi.ebay.co.uk/surface-plate-mea ... 3f00755050
A pro kolegy Zipina aby mel k tomu vlasovemu pravitku
http://cgi.ebay.co.uk/Granite-Surface-P ... 20b109e2f9
(Sorac Zipino zkratka mi to nedalo, ale da se to i zkontrolovat radekem :lol: )
Chce to vylestenou desku at se da zkontrolovat rovina jak na zrcadle. Tlustsi je lepsi normalni 1cm kachle se muzou prohnout. Podivat se u kamenika a nejlepe tam kde se delaji kamene desky do kuchyni obvykle tam (aspon u nas) mivaji odrezky ci odlomy, ktere jsou dostacujici k nasemu ucelu. Podle myho to nemusi byt pouze prirodni zula. Myslim si ze i tlusta rovna syntetika staci.
S tim sklem je potreba ho mit co nejtlustsi a vubec lepsi je mit zrcadlo v tom se da videt jestli je rovny nebo ne. Ve skle jsou casto vlnky. Ja osobne mam zrcadla poze 8mm tlusty, ale je davam na kamenou desku, kdyz je pouzivam.
Dale se da pouzit i neco takoveho s brusnymi prasky.
http://cgi.ebay.co.uk/A02-300-258x300x6 ... 27b278f9f7

Se smirglem je to tak. Zalezi na co to chces. Pokud na caste a velke opravy vetsich kamenu (vis jak 200x50 tak doporucuji nejprve za sucha pouzit smirgl co se prodava do brusek na podlahu. Zrnitost od 60 nahoru. Na pouziti za sucha bud nalepit anebo jinak pripevnit na desku aby se to nehybalo. to je obzvlast dulezity pri pouziti za mokra. A nezapomet je caso cistit budto stetkou, vodou anebo ofukovat stlacenym vzduchem.
Pokud je to jen na obcasne srovnani normalnich kamenu tak kvalitni suchy/mokry papir v arsich cca 300x350 od vyrobcu jako je 3m, Norton, Mirka v zrnitostech 120-240-360- 600-800-1200-2000 pouzity s vodou (nemusi se lepit prilne s vodou). Zalezi na tom jaky kamen se rovna a taky vetsina lidi konci u syntetickych kamenu na 360-400. U prirodnich je to jine tam se casto chodi vys specialny u tvrdych kamenu.
A nakonez pokud kameny pouzivas pouze na britvy a uz mas brouseni truch u v ruce tak je nemusis srovnavat po kazde britve. Paklize se teprve ucis, anebo je pouzivas na dalsi nastroje napr. NOZE, dlata, hobliky... tak to chce srovnat pred dalsim pouzitim. Taky se divej u Naniv jak se zanaseji odbrousenym materialem. Zaneseny kamen poradne nebrousi. Pred brouseni taky nezapomen setrit olej z cepele paklize brousis na vodnich kamenech.

HLAVNE bach na kontaminaci kamenu mezi sebou. Pokazde je ocisti pred a po pouziti paklize delas postupne brouseni. Taktez kdyz z pritvou prechazis mezi kameny tak ocisti britvu.
Doufam, ze toto pomuze a pokud mas vic otazek tak se neboj zeptat.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

misiak píše: ...aký šmirgel použiť? Na stretnutí som túto informáciu dostal, ale žiaľ vyfučala mi... :oops:

Jo ještě k tomu šmirglu - na hrubo můžeš použít šmirglovou mřížku grid 100 a na jemno vodní plátno grid 400.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Uz jsem o ni slyzel. Jakze je velika?
misiak
Donátor

Příspěvek od misiak »

Díky za rozumy! Idem do kamenárstva, tak drže palce... :D

K tomu jemnému kameňu - ten rozsutec čo má prísť, nie je to varianta?
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Ocekavam, ze ten Rozsutec bude tvrdy kamen okolo 6000 grit.
misiak
Donátor

Příspěvek od misiak »

Tak musím počkať do pondelka... hento bola len predajňa... :lol:

Na ten slurry šuter si môžem vypýtať hocijaký malý zarovnaný úlomok? Záleží na materiály?
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

Misiaku, jenom jedna poznámka k té srovnávací desce. Na fórech nejenom o břitvách se doma i venku dočteš o tom že někdo používá skleněnou tabuli. Doporučuje se tloušťka 10 mm a silnější. Já sám mám sklo právě ten centimetr a nehrozí aby se jakkoli prohnulo. Tak že je to možná alternativa k tlusté kamenné desce. Je ale fakt že zase grilovat na něm nemůžeš. :D
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Ten slurry kamen neni zadny obycejny kamen. Na syntetiku bych bud pouzival syntetickou Naguru anebo maly DMT diamantak v 365 gritu.
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“