Očištění břitvy po holení

... štětky, misky a jiné propriety...
Radgost
admin

Očištění břitvy po holení

Příspěvek od Radgost »

Po holení jsem na odstranění mýdla a zbytků nečistot používal trocha mýdla s jelenem, ale na čepeli vždy zůstaly nějaké zbytky.
S mýdlem jsem včera švihl pod umyvadlo, mezi palec a ukazovák si kápl minimikronanopiko velikou kapku jaru, jemně potřel čepel břitvy a omyl ji v horké vodě.
A ejhle, břitva je po umytí jarem absolutně čistá. :lol:
PetrS
mentor

Re: Očištění břitvy po holení

Příspěvek od PetrS »

Tak tak,
stejného výsledku lze docílit tekutým mýdlem a pak natřu Ballistolem a je vystaráno.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
relka

Příspěvek od relka »

Jo...kapička tekutýho a opatrně nečistoty smýt dvěma prsty. Často mi na břitu po přeholení nějak naschnou zbytky vousů s mýdlem. Potom pod kohoutek a teplou vodu. Osušit tolpapem a já přetírám ostří kouskem kůžičky napuštěné olejem. A bacha na říznutí do prstu
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Že mám umyto,
poznám podle spokojeného "vrzání" čepele mezi prsty.
8-)
clemo

Příspěvek od clemo »

horka voda oplachnuti, pak na rucniku najdu uplne suche mistecko a timhle prohlym mezi palcem a ukazovakem pres hrbet britvy (aby ostri nezajelo do vlaken), pricemz hrbet mi smeruje do dlane, 2-3 krat pomalu utru za pouziti vysokeho tlaku prsty, tahem smerem ke spicce (a pres ni). No a jeste ten, jak vy rikate "jelen", pokud prave s touhle konkretni dotycnou neplanuju dalsi koupelnove rande nejblizsich par dnu.

Kazdopadne ma dama prednost, nejdriv osusim ji a pak oplachuju a utiram sebe ;)
Mushroom

Příspěvek od Mushroom »

Přesně!!
Kůže mi "odpustí" za pár hodin a za pár let si na to ani nevzpomene.. Břitva na pár hodin o vlhkosti neví, ale za pár let si sakramentsky vzpomene..
Dark

Příspěvek od Dark »

Dobrý den všem vespolek. Za dobu co jsem zde nebyl, obsah zdejších stránek objemově i kvalitativně velmi zbytněl a už se bez problémů může srovnávat s jinými – zahraničními saity z kterých jsme před lety pracně vysosávali informace. Abych však jen planě nehovořil tak jen jeden malý příspěvek k tématu a hned k tomu co je mně blízké a to je ocel.
Čtu že v tomto vláknu používáte k očistě břitvy horkou - teplou vodu. No, já to dřív dělal také tak neboť jsem nevěřil řečem, že se ocel teplou vodou „vyžíhá“ - jak říkal třeba náš stařičký pan řezník co myl nože jedině studenou vodou. No, ono se ocel opravdu nevyžíhá vodu která může mít v běžných podmínkách teplotu nejvýše sto stupňů ale přesto může ostří změknout a není to žádná babská poudačka :-) ale vědecky podložený fakt. Jedná se o to, že ty lepší břitvy respektive nože jsou před broušením ještě vykuty. Krystalická mřížka ocele se tímto mechanickým způsobem naruší neboť atomy se přeskupí blíže k sobě a ocel je v místě ostří defakto hustší a tvrdší. Drobným problémem je, že po takovém zásahu se v materiálu nahromadí mezikrystalické pnutí jehož důsledkem se materiál nachází v metastabilním stavu. Přirozenou snahou jakéhokoliv materiálu v metastabilním stavu je dostat se do stavu stabilního a k rozjetí tohoto procesu stačí relativně malá teplota.
Ve světle těchto poznatků bych byl opatrný na kvalitní nůž či břitvu aby nepřišla do horké vody nebo dlouhodobě na letní sluníčko. Týká se to ale pravdu jen kvalitních kovaných výrobků. U těch nekovaných je to fuckt :-)
Mějte se hezky. Přeji všem bitevníkům pevnou ruku a břitké ostří.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Plně s Tebou Darku souhlasím.
Jak s noži v horké vodě, tak i s Břitvami v horké vodě se to má tak, že po horké vodě najednou Břitva začne tahat a nedrží ostří. Řeznické nože jsem včera dokončil a mám je nabroušené, ale ty půjdou na pult na krám. Pro bourače se brousí jinak a ten by " zabíľ " kdyby mu někdo nůž umyl v horké vodě nebo řízl do papíru. Totéž platí i o Břitvách. Teplou vodu mají rády a taky mýdlo. Hezky po oholení kapku tekutého mýdla a v teplé umýt až vrže mezi prsty ale horká je ničí. Ono by se občas na ty "babské povídačky" mělo dát protože to jsou zkušenosti mnoha generací. Proto taky když vidím jak se "renovují" Břitvy na různých filcáčích při fofr otáčkách, tak je mi smutno - chudák ocel. :cry:
8-)
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

Podle teto logiky by mely byt starsi britvy mekci novych, a cim starsi, tim hure drzici ostri. Nevim, jestli se na tomto shodneme. Nejsem metalurg, ale rozdil mezi 20C pokojove teploty a 40-50C horke vody se mi nezda tak zavratny, ze by nutne zpusoboval samovolne popousteni oceli. Co naivne vim, noze a rezne nastroje se kovaji za tepla za ucelem tvarovani britu a maximalniho vytezeni materialu, pripadne pro zmenu jeho chemickeho slozeni, a tam zadne vyznamne zhusteni a pnuti krystalicke mrizky nenastava, neb kovany material je plasticky a krystalizuje pri chladnuti. Je to zakaleni, ktere predstavuje pro krystalickou mrizku sok a jez vede k tvrdosti, nikoliv kovani za tepla. Kova nekdo noze nebo britvy za studena? Prekovava nekdo cepelky z nejlepsich praskovych oceli? Zda se mi, ze je tam az prilis mnoho "ale", nez abych bral samovolne popousteni v teple vode vazne.

Take bych rad videl ona zminovana vedecka fakta, prameny by byly?

Nejsem si jist, co si myslet o prvnich par vetach o kvalite tohoto fora. Radeji asi nic.

PS: tohle neni knife.cz
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Teplá voda a horká voda. Příjemně teplá voda je dokonce prospěšná, protože ohřeje čepel natolik, že po utření se čepel vlastním teplem dosuší a pak při natažení olejem už by tam neměla být voda. Nejsem technolog ale tento problém s horkou vodou a ostřím slýchávám už od dětství. Děda chodil dělat zabíjačky a bábinka nože nesměla mýt v horké vodě a tak byly domácí diskuze na téma - jak to mám zbavit mastnoty když to nesmím namočit do horké vody - jak to pak mám nabrousit když mi ty nože ohřeješ a pak je to tupé jak zadek a nedrží to ostří. :twisted: Ohřátou Břitvu taky rychle poznáš na kameni jak se Ti pěkně přehrnuje. Horší je, že nepoznáš jak a čím byla ohřátá.
8-)
Odpovědět

Zpět na „Pomůcky k holení“