Tak jsem na Aukru zakoupil jeden kousek... i s poštovným za stovku, takže i kdyby to byl šmejd tak si aspoň vyzkouším ostření na něčem co nezničím. Taky už mám doma řemen DOVO Solingen a pastu Stangen, červenou a černou. Co říkáte na tyhle volby? Dá se ta břitva plnohodnotně používat? Předpokládám, že bude velmi stará, možná předválečná.
první kousek plus řemen a pasta
-
- Příspěvky: 6
- Registrován: 15 led 2011, 18:20
- Bydliště: Bohemia, Moravia, Silesia
Re: první kousek plus řemen a pasta
jAhoj Bushranger,
vítám Tě ve společnosti Břitevníků kam jsi svým nákupem své První Břitvy vstoupil.
Tvoje Břitva je velmi letitá dáma a taky je na ní znát, že byla hojně používána zřejmě jediným majitelem. Ten ji brousil na kamenu který nebyl srovnaný a měl bříško. Proto má čepel uprostřed probroušenou do oblouku. Majitel byl na tento tvar ostří za ta léta zvyklý a tak mu nečinil při holení potíže. Navíc brousil na svém vypouklém kameni. Pro Tebe však tento tvar není to pravé ořechové a na rovném kameni ji nelze nabrousit, dokud břit nesrovnáš. Máš tyto možnosti. Buď ostří srovnat alespoň do částečné roviny, postavit břit a poté nabrousit, nebo si pro holení kup čepel ve velikosti cca 4-5/8 s pokud možno rovnou nebo vypouklou rovinou břitu. Tam jsou podstatně lepší podmínky jak pro broušení, tak i pro holení.
Přeji Ti stále dobré ostří a pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
vítám Tě ve společnosti Břitevníků kam jsi svým nákupem své První Břitvy vstoupil.
Tvoje Břitva je velmi letitá dáma a taky je na ní znát, že byla hojně používána zřejmě jediným majitelem. Ten ji brousil na kamenu který nebyl srovnaný a měl bříško. Proto má čepel uprostřed probroušenou do oblouku. Majitel byl na tento tvar ostří za ta léta zvyklý a tak mu nečinil při holení potíže. Navíc brousil na svém vypouklém kameni. Pro Tebe však tento tvar není to pravé ořechové a na rovném kameni ji nelze nabrousit, dokud břit nesrovnáš. Máš tyto možnosti. Buď ostří srovnat alespoň do částečné roviny, postavit břit a poté nabrousit, nebo si pro holení kup čepel ve velikosti cca 4-5/8 s pokud možno rovnou nebo vypouklou rovinou břitu. Tam jsou podstatně lepší podmínky jak pro broušení, tak i pro holení.
Přeji Ti stále dobré ostří a pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
-
- Příspěvky: 6
- Registrován: 15 led 2011, 18:20
- Bydliště: Bohemia, Moravia, Silesia
Re: první kousek plus řemen a pasta
Díky... takže zkráceně, břitva pro začátečníka naprd, sežeň jinou. No co užPetrS píše:jAhoj Bushranger,
vítám Tě ve společnosti Břitevníků kam jsi svým nákupem své První Břitvy vstoupil.
Tvoje Břitva je velmi letitá dáma a taky je na ní znát, že byla hojně používána zřejmě jediným majitelem. Ten ji brousil na kamenu který nebyl srovnaný a měl bříško. Proto má čepel uprostřed probroušenou do oblouku. Majitel byl na tento tvar ostří za ta léta zvyklý a tak mu nečinil při holení potíže. Navíc brousil na svém vypouklém kameni. Pro Tebe však tento tvar není to pravé ořechové a na rovném kameni ji nelze nabrousit, dokud břit nesrovnáš. Máš tyto možnosti. Buď ostří srovnat alespoň do částečné roviny, postavit břit a poté nabrousit, nebo si pro holení kup čepel ve velikosti cca 4-5/8 s pokud možno rovnou nebo vypouklou rovinou břitu. Tam jsou podstatně lepší podmínky jak pro broušení, tak i pro holení.
Přeji Ti stále dobré ostří a pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
Re: první kousek plus řemen a pasta
Vždyť na tuto Břitvu nemusíš hned zanevřít.
Po srovnání a nabroušení bude dobře holit, jen pro začínání to chce tvarovo klasiku aby jsi nemusel překonávat hned dvojí úskalí.
Jak problémy s učením se holit, tak navíc ještě složitosti s neobvyklým tvarem Břity a naprostou složitostí nabroušení.
To by jsi velice rychle zanevřel na holení Břitvou a přitom by to rozhodně nebyla Tvoje vina ale setkaly by se všechna negativa najednou Pro nabroušení potřebuješ dobré kameny, na obtahování už máš řemen i pastu a teď ještě trochu rovnou Břitvu a pak můžeš začit pracovat na přípravě na první holení.
Po srovnání a nabroušení bude dobře holit, jen pro začínání to chce tvarovo klasiku aby jsi nemusel překonávat hned dvojí úskalí.
Jak problémy s učením se holit, tak navíc ještě složitosti s neobvyklým tvarem Břity a naprostou složitostí nabroušení.
To by jsi velice rychle zanevřel na holení Břitvou a přitom by to rozhodně nebyla Tvoje vina ale setkaly by se všechna negativa najednou Pro nabroušení potřebuješ dobré kameny, na obtahování už máš řemen i pastu a teď ještě trochu rovnou Břitvu a pak můžeš začit pracovat na přípravě na první holení.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
-
- Příspěvky: 6
- Registrován: 15 led 2011, 18:20
- Bydliště: Bohemia, Moravia, Silesia
Re: první kousek plus řemen a pasta
Jasný, schovám jí na později, až to budu mít trochu v ruce, a pořídím jiný kousek s rovnou čepelí... lépě řečeno už na tom pracuju. Dotaz začátečníka: Kolik oholení břitva zhruba vydrží, než se musí znovu ostřit? Řemenem se obtahuje po každém holení? Jak často se musí nabrousit kameny? Díky předem za případnou odpověď.
Re: první kousek plus řemen a pasta
Toto jsou velmi časté dotazy na které najdeš tady na foru spoustu perfektních odpovědí.
a) podle způsobu nabroušení, holení, typu Břitvy a vousů - cca 3 -12 měsíů pak na kameny
b) PŘED !!! každým holením jemně obtáhnout.
Vyplatí se Ti pročíst zdejší forum - ušetří Ti to spoustu nespokojenosti, námahy, šmiků a nervů "proč to nejde".
a) podle způsobu nabroušení, holení, typu Břitvy a vousů - cca 3 -12 měsíů pak na kameny
b) PŘED !!! každým holením jemně obtáhnout.
Vyplatí se Ti pročíst zdejší forum - ušetří Ti to spoustu nespokojenosti, námahy, šmiků a nervů "proč to nejde".
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
-
- Příspěvky: 6
- Registrován: 15 led 2011, 18:20
- Bydliště: Bohemia, Moravia, Silesia
Re: první kousek plus řemen a pasta
Tak jsem koupil ještě jednu, podle prodejce je v podstatě nepoužitá, i když stará... Cena něco přes 400, doufám že jsem neprohloupil.
Re: první kousek plus řemen a pasta
Gratuluji.
Toto už je o něčem jiném.
Skutečně byla dlouhá léta zavřená a nepoužívaná. Má trochu přetažený pivot nýt, ale to není nic co by bránilo v používání. Břit poslední léta pouze obtahovaný na řemenu a pěkně zachovalý. Žádné křivé probroušení. Po nabroušení budeš mít Krásku co ti bude velmi dobře sloužit dlouhá léta k plné spokojenosti. S takovým kouskem můžeš spokojeně zajájit holení hodné pravých mužů - Břitvou.
Toto už je o něčem jiném.
Skutečně byla dlouhá léta zavřená a nepoužívaná. Má trochu přetažený pivot nýt, ale to není nic co by bránilo v používání. Břit poslední léta pouze obtahovaný na řemenu a pěkně zachovalý. Žádné křivé probroušení. Po nabroušení budeš mít Krásku co ti bude velmi dobře sloužit dlouhá léta k plné spokojenosti. S takovým kouskem můžeš spokojeně zajájit holení hodné pravých mužů - Břitvou.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
-
- Příspěvky: 6
- Registrován: 15 led 2011, 18:20
- Bydliště: Bohemia, Moravia, Silesia
Re: první kousek plus řemen a pasta
no tak bezva, díky za povzbuzení, už se nemůžu dočkat až jí obtáhnu:-)
-
- Příspěvky: 6
- Registrován: 15 led 2011, 18:20
- Bydliště: Bohemia, Moravia, Silesia
Re: první kousek plus řemen a pasta
Tak, trvalo to, ale právě jsem se poprvé oholil břitvou:-).
Břitvu(viz výše) jsem cca desetkrát obtáhl na kameni (umělý korund, strana "C"-nejjemnější). Přiložil jsem ji hřbetem i ostřím a směrem ostřím dopředu jsem obtahoval.
Poté jsem zopakoval to samé na řemeni, akorát směr byl opačný. Řemen mám od Solingenu. Očko jsem zahákl za kliku v koupelně, za druhý konec s poutkem obdélníkového tvaru jsem tahal levou, řemen byl napnut tedy ve vodorovné poloze, a pravou jsem obtahoval. Výsledek - holit se dalo, ale nic moc hladce. Byl jsem namydlený klasickou štětkou a nějakým prastarým holícím mýdlem co mám ještě z dob krále klacka.
Tak jsem to celé zopakoval, akorát na řemen jsem dal pastu - červenou od Solingenu, prostě jsem to tou pastou navoskoval jako lyži. Výsledek byl o něco lepší, nikoliv perfektní.
Otázka zní:
a) Dělám to celé blbě?
b) Dělám jen něco blbě?
c) Dělám to v podstatě dobře, ale měl jsem prostě víckrát obtahovat?
Předem díky za podněty
Břitvu(viz výše) jsem cca desetkrát obtáhl na kameni (umělý korund, strana "C"-nejjemnější). Přiložil jsem ji hřbetem i ostřím a směrem ostřím dopředu jsem obtahoval.
Poté jsem zopakoval to samé na řemeni, akorát směr byl opačný. Řemen mám od Solingenu. Očko jsem zahákl za kliku v koupelně, za druhý konec s poutkem obdélníkového tvaru jsem tahal levou, řemen byl napnut tedy ve vodorovné poloze, a pravou jsem obtahoval. Výsledek - holit se dalo, ale nic moc hladce. Byl jsem namydlený klasickou štětkou a nějakým prastarým holícím mýdlem co mám ještě z dob krále klacka.
Tak jsem to celé zopakoval, akorát na řemen jsem dal pastu - červenou od Solingenu, prostě jsem to tou pastou navoskoval jako lyži. Výsledek byl o něco lepší, nikoliv perfektní.
Otázka zní:
a) Dělám to celé blbě?
b) Dělám jen něco blbě?
c) Dělám to v podstatě dobře, ale měl jsem prostě víckrát obtahovat?
Předem díky za podněty