první kousek plus řemen a pasta

Všeobecné dotazy na břitvy
Bushranger

první kousek plus řemen a pasta

Příspěvek od Bushranger »

Tak jsem na Aukru zakoupil jeden kousek... i s poštovným za stovku, takže i kdyby to byl šmejd tak si aspoň vyzkouším ostření na něčem co nezničím. Taky už mám doma řemen DOVO Solingen a pastu Stangen, červenou a černou. Co říkáte na tyhle volby? Dá se ta břitva plnohodnotně používat? Předpokládám, že bude velmi stará, možná předválečná.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
PetrS
mentor

Re: první kousek plus řemen a pasta

Příspěvek od PetrS »

jAhoj Bushranger,
vítám Tě ve společnosti Břitevníků kam jsi svým nákupem své První Břitvy vstoupil.
Tvoje Břitva je velmi letitá dáma a taky je na ní znát, že byla hojně používána zřejmě jediným majitelem. Ten ji brousil na kamenu který nebyl srovnaný a měl bříško. Proto má čepel uprostřed probroušenou do oblouku. Majitel byl na tento tvar ostří za ta léta zvyklý a tak mu nečinil při holení potíže. Navíc brousil na svém vypouklém kameni. Pro Tebe však tento tvar není to pravé ořechové a na rovném kameni ji nelze nabrousit, dokud břit nesrovnáš. Máš tyto možnosti. Buď ostří srovnat alespoň do částečné roviny, postavit břit a poté nabrousit, nebo si pro holení kup čepel ve velikosti cca 4-5/8 s pokud možno rovnou nebo vypouklou rovinou břitu. Tam jsou podstatně lepší podmínky jak pro broušení, tak i pro holení.
Přeji Ti stále dobré ostří a pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
8-)

Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Bushranger

PetrS píše:jAhoj Bushranger,
vítám Tě ve společnosti Břitevníků kam jsi svým nákupem své První Břitvy vstoupil.
Tvoje Břitva je velmi letitá dáma a taky je na ní znát, že byla hojně používána zřejmě jediným majitelem. Ten ji brousil na kamenu který nebyl srovnaný a měl bříško. Proto má čepel uprostřed probroušenou do oblouku. Majitel byl na tento tvar ostří za ta léta zvyklý a tak mu nečinil při holení potíže. Navíc brousil na svém vypouklém kameni. Pro Tebe však tento tvar není to pravé ořechové a na rovném kameni ji nelze nabrousit, dokud břit nesrovnáš. Máš tyto možnosti. Buď ostří srovnat alespoň do částečné roviny, postavit břit a poté nabrousit, nebo si pro holení kup čepel ve velikosti cca 4-5/8 s pokud možno rovnou nebo vypouklou rovinou břitu. Tam jsou podstatně lepší podmínky jak pro broušení, tak i pro holení.
Přeji Ti stále dobré ostří a pevnou ruku.
Zdravím, Petr.
8-)

Díky... takže zkráceně, břitva pro začátečníka naprd, sežeň jinou. No co už :| ;)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Vždyť na tuto Břitvu nemusíš hned zanevřít.
Po srovnání a nabroušení bude dobře holit, jen pro začínání to chce tvarovo klasiku aby jsi nemusel překonávat hned dvojí úskalí.
Jak problémy s učením se holit, tak navíc ještě složitosti s neobvyklým tvarem Břity a naprostou složitostí nabroušení.
To by jsi velice rychle zanevřel na holení Břitvou a přitom by to rozhodně nebyla Tvoje vina ale setkaly by se všechna negativa najednou :twisted: Pro nabroušení potřebuješ dobré kameny, na obtahování už máš řemen i pastu a teď ještě trochu rovnou Břitvu a pak můžeš začit pracovat na přípravě na první holení.
8-)
Bushranger

Jasný, schovám jí na později, až to budu mít trochu v ruce, a pořídím jiný kousek s rovnou čepelí... lépě řečeno už na tom pracuju. Dotaz začátečníka: Kolik oholení břitva zhruba vydrží, než se musí znovu ostřit? Řemenem se obtahuje po každém holení? Jak často se musí nabrousit kameny? Díky předem za případnou odpověď.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Toto jsou velmi časté dotazy na které najdeš tady na foru spoustu perfektních odpovědí.
a) podle způsobu nabroušení, holení, typu Břitvy a vousů - cca 3 -12 měsíů pak na kameny
b) PŘED !!! každým holením jemně obtáhnout.
Vyplatí se Ti pročíst zdejší forum - ušetří Ti to spoustu nespokojenosti, námahy, šmiků a nervů "proč to nejde".
8-)
Bushranger

Tak jsem koupil ještě jednu, podle prodejce je v podstatě nepoužitá, i když stará... Cena něco přes 400, doufám že jsem neprohloupil.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Gratuluji.
Toto už je o něčem jiném.
Skutečně byla dlouhá léta zavřená a nepoužívaná. Má trochu přetažený pivot nýt, ale to není nic co by bránilo v používání. Břit poslední léta pouze obtahovaný na řemenu a pěkně zachovalý. Žádné křivé probroušení. Po nabroušení budeš mít Krásku co ti bude velmi dobře sloužit dlouhá léta k plné spokojenosti. S takovým kouskem můžeš spokojeně zajájit holení hodné pravých mužů - Břitvou.
8-)
Bushranger

no tak bezva, díky za povzbuzení, už se nemůžu dočkat až jí obtáhnu:-)
Bushranger

Tak, trvalo to, ale právě jsem se poprvé oholil břitvou:-).
Břitvu(viz výše) jsem cca desetkrát obtáhl na kameni (umělý korund, strana "C"-nejjemnější). Přiložil jsem ji hřbetem i ostřím a směrem ostřím dopředu jsem obtahoval.
Poté jsem zopakoval to samé na řemeni, akorát směr byl opačný. Řemen mám od Solingenu. Očko jsem zahákl za kliku v koupelně, za druhý konec s poutkem obdélníkového tvaru jsem tahal levou, řemen byl napnut tedy ve vodorovné poloze, a pravou jsem obtahoval. Výsledek - holit se dalo, ale nic moc hladce. Byl jsem namydlený klasickou štětkou a nějakým prastarým holícím mýdlem co mám ještě z dob krále klacka.
Tak jsem to celé zopakoval, akorát na řemen jsem dal pastu - červenou od Solingenu, prostě jsem to tou pastou navoskoval jako lyži. Výsledek byl o něco lepší, nikoliv perfektní.
Otázka zní:
a) Dělám to celé blbě?
b) Dělám jen něco blbě?
c) Dělám to v podstatě dobře, ale měl jsem prostě víckrát obtahovat?
Předem díky za podněty :P
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“