nález

Všeobecné dotazy na břitvy
ctirad

nález

Příspěvek od ctirad »

Zdravím místní komunitu!
Je tomu asi půl roku, co jsem se zhlédl v holení se břitvou. Asi rukou osudu mi byla předevčírem "předhozena" ve skříni po dědovi stará břitva. Na rameni břitvy jest nápis "J.A.HENCKELS ZWILLINGSWERK". Toto fórum poslední dobou prolézám křížem krážem, a tedy snad nabyté znalosti využiji...
Přikládám fota břitvy, prosím sdělte mi své názory na její oživení...
Děkuji, s pozdravem Ctirad
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PetrS
mentor

Re: nález

Příspěvek od PetrS »

Gratuluji k nálezu rodinné Břitvy co má minulost spojenou s členy rodiny.
Takové kousky patří mezi rodinné klenoty. Je na ní vidět, že příliš dlouhá léta odpočívala a byla zapomenutá. Tvůj děda ji brousil na hodně úzkém kameni a vypadá to, že se s ní holil tak jednou za týden - nedělní holení. Rez je místy hodně hluboká a tak při renovaci budeš muset hodně brousit a leštit. Stejne se nedá odstranit všechny škody které čas napáchal. Zkus jestli čepel ve střenkách "vaklá" a pokud ano, tak se nesnaž pivot nýt příliš utahovat. Praskly by Ti střenky. To vaklání znamená, že nemáš osazené futro a distančky aby šla čepel jemně seřídit pro pravidelný chod. Podle toho ce je na střenkách vidět, tak byl pivot nýt už párkrát přetažený. Podívej se jestli se špičky střenek "nerozjíždí", nejsou rozevřené ven. To by mohlo znamenat ohrožení střenek. Přeji Ti hodně trpělivosti a hlavně vytrvalosti aby jsi dosáhl spokojeného výsledku a vrátil Břitvu po dědovi opět do života.
Zdravím, Petr.
8-)

P.S.
pokud by renovace nešla, tak jak pravil jeden náš kolega:
"keď nevieš čo s Britvou, vraž ju Petrovi" :twisted:
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
ctirad

Příspěvek od ctirad »

No, aby toho nebylo málo, napadlo mne podniknout výzvědnou výpravu do končin osobních věcí druhého nebožtíka dědy... Nalezl jsem břitvu značky Genco (obrázek). Byla v pouzdře od Solingenky .
Ani garáž jsem nenechal ladem a zde jsem našel kožený pás. (Trochu mi to připomnělo vzpěrací pás pro kulturisty :D.) Ale bojím se, že jsou na něm nějaké až příliš nežádoucí defekty, snad posoudíte sami... Jeden je díra skrz pás a druhý je jakási dost znatelná otlačenina...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
rotavator

Příspěvek od rotavator »

S remeňom neporadím, ale vypadá Jánošíkoidno, ale tá Genco, tá je fakt parádna. Nielenže nie je na nej hrdza, ale má aj krásne rovné ostrie a pravidelnú fazetku. Ak ju niekto neztupil, nedivil by som sa, keby sa ňou po obtiahnutí pekne oholiť, a ak nie, myslím si, že by stačil len jemný kameň.
Vyzerá, ako keby nebola prebrusovaná, alebo len veľmi málo krát ;) .
Gratulujem
Filip :)
Nie je kameň ako kameň.
ctirad

Příspěvek od ctirad »

Břitva se i mne jako laikovi zdá moc pěkná... Jen dotaz: co znamená "jánošíkoidno"? :-O
rotavator

Příspěvek od rotavator »

To ako keď má vyše praciek, ešte keby bol vybíjaný, ako zbojnícky mi na prvý pohľad pripadal. :lol:
Nie je kameň ako kameň.
misiak
Donátor

Příspěvek od misiak »

Krásne nálezy!
ctirad

Příspěvek od ctirad »

rotavator píše:To ako keď má vyše praciek, ešte keby bol vybíjaný, ako zbojnícky mi na prvý pohľad pripadal. :lol:
aha, podle Juraje Jánošíka! :D
misiak píše:Krásne nálezy!
děkuji, jen nevím co s tou kůží... musím si tady na fóru najít nějaké vlákno o "homemade" řemenech... :)
rotavator

Příspěvek od rotavator »

Nie je kameň ako kameň.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Gratuluji Ctirade k další Krásce.
Protože jsi měl úctu k první památce po dědovi, tak odměnou se Ti dostala tato krásná a zachovalá Břitva.
Máš tak dvě Břitvy a obě se navzájem doplňují. Jedna velmi zachovalá a druhá pro renovaci, jedna vypadá ostrá a druhá pro broušení.
Prostě se obě setkaly aby dělaly radost.
Na obtahování se dají použít různé řemeny, ale po čase zjistíš, že nabrousit velmi dobře Břitvu, je solidní dřina a pak stačí pár tahů na špatném obtahovacím řemenu a celá ta dřina s broušením je v niveč. Pak si rozmyslíš, jestli takový řemen budeš používat. Dokud si nevyzkoušíš nabroušení Břitvy tak aby brala vlas, tak nespěchej s výrobou řemene. Až budeš mít ostří na Břitvě hotové, tak na řemenu nejprve vyzkoušej "obtahovat" nůž a uvidíš jestli bude řemen brát pravidelně po celé ploše, nebo budou jen ostrůvky kůže které budou brát. Pak se rozhodneš co dál.
Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“