Dobrý den.Jsem na vašem foru začátečník a rád bych Vás požádal o radu.Nalezl jsem torzo břitvy/podle mne by se mělo jednat o tak zvanou "vysmátou"/.Je už hodně zkorodovaná ale tady u Vás jsem se dočetl,že by se přibližné stáří dalo určit podle typu krčku.Je na ni zajímavý rovný držák/klička/a výška čepele je 19mm.Byl bych Vám vděčen za přibližné určení stáří nebo odkaz na stejný typ břitvy.A tady je odkaz kde se na ni můžete podívat.
http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=s ... &xb=1&vd=1
ROSSY
Určení torza břitvy
Re: Určení torza břitvy
Ahoj Rossi,
vítej na fóru.
Na první pohled bych tipoval nějakou Sheffieldku, tzn. břitvu vyrobenou v Anglii.
Nicméně mohu se mýlit.
vítej na fóru.
Na první pohled bych tipoval nějakou Sheffieldku, tzn. břitvu vyrobenou v Anglii.
Nicméně mohu se mýlit.
Díky.A myslíte,že by se dala třeba datovat alespoň do století.Myslím tím 19. nebo 20.A je nějak důležité,že má tu kličku/držák/rovnou.Zatím jsem se k podobnému tvaru nedopátral.ROSSY
Ahoj Rossy,
vítám Tě na zdejším foru. Tvoje torzo Břitvy už umožňuje odhadovat pouze podle náznaků původního tvaru. Vysmátý hrbáč je celkový dojem z tvaru bývalé čepele ale to je tak všechno. Chybí stopy po stabilizátorech, čelo je již taky nečitelné, a rovná klička by mohla být vodítkem na konec roků 18xx. Problém je v tom, že ta klička mohla být upravována a nemusí být originál.
Toto je velmi těžké určování - spíš neurčitelné.
Zdravím, Petr.
vítám Tě na zdejším foru. Tvoje torzo Břitvy už umožňuje odhadovat pouze podle náznaků původního tvaru. Vysmátý hrbáč je celkový dojem z tvaru bývalé čepele ale to je tak všechno. Chybí stopy po stabilizátorech, čelo je již taky nečitelné, a rovná klička by mohla být vodítkem na konec roků 18xx. Problém je v tom, že ta klička mohla být upravována a nemusí být originál.
Toto je velmi těžké určování - spíš neurčitelné.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Děkuji i za takovou odpověď.Možná nyní napíšu něco co je úplně mimo.Žil jsem v dojmu,že skládací břitvy takového tvaru jsou datovatelné až od 18.století.Nyní jsem si na vašem foru prohlédl repliky a torza břitev datovaných do 15.a16.století.Mají právě tyto rovné držátka.Myslíte,že se dá vyloučit,že by břitva takovéhoto tvaru mohla vzniknout už už v té době.Nález totiž pochází z míst které zaniklo koncem 16.století a všechny nálezy se k tomuto datu dají bez problému datovat.
Je to ovšem jenom taková...možná z neznalosti....má úvaha.
ROSSY
Je to ovšem jenom taková...možná z neznalosti....má úvaha.
ROSSY
Jen možná jeden takový poznatek.Ta břitva byla při nálezu zlomena v půli.Tvar lomu je trojúhelník.Vrchol břitu 5mm.Připadá mi jako by byla broušena jako klasický nůž.To znamená bez dutého výbrusu.
ROSSY
ROSSY
Klínový "výbrus" není výsadou minulých století. Používá se i na relativně nových Břitvách.
O "modernosti" Tvého nálezu svědčí celková stavba čepele a tak ukazuje na stáří tak kolem cca 100 roků.
Kolegové Ti zajisté dají fundovanější odpovědi.
O "modernosti" Tvého nálezu svědčí celková stavba čepele a tak ukazuje na stáří tak kolem cca 100 roků.
Kolegové Ti zajisté dají fundovanější odpovědi.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Děkuji.Vždy je lepší zeptat se u odborníků než si něco sám domýšlet.
ROSSY
ROSSY
Ve vztahu ostří - klička mi nesedí právě tvar kličky.
Klíčky u "starých" břitev byly sice rovné, ale zároveň byly podstatně kratší.
Na druhou stranu, u břitev s krátkou rovnou kličkou měla čepel jiný, na dobu prvních břitev, charakteristický tvar.
Přijde mi to jako mišmaš dvou břitev různých období.
Klíčky u "starých" břitev byly sice rovné, ale zároveň byly podstatně kratší.
Na druhou stranu, u břitev s krátkou rovnou kličkou měla čepel jiný, na dobu prvních břitev, charakteristický tvar.
Přijde mi to jako mišmaš dvou břitev různých období.
Samotná délka kličky je 17mm.
ROSSY
ROSSY