Začínáme

...kterak správně vymodelovati správné ostří pomocí kamene.
gilhad
Donátor
Příspěvky: 71
Registrován: 26 pro 2011, 00:21

Začínáme

Příspěvek od gilhad »

O vanocich jsem dostal par britev po dedeckovi, ve znacne zubozenem stavu (ostri ohnute zpatky do tvaru J, vylomeny kus ostri, vylamane mensi kousicky a tak podobne - desitky let se valely nekde v supliku a byly pouzivany kdovi k cemu). Na jednu si zatim netroufam, ale tri uz jsem jakz takz nahrubo dal do kupy. (Vychazeje z brouseni nozu a toho, co jsem tam zrovna mel po ruce, takze nejdriv brousky z Lanskeho sady, az ostri bylo na pohled rovne, vodni kamen 1000/3000 gritu na odstraneni skrabancu, tady uz krajely papir jak po masle a tesne neholily, pasta UNIPOL bila - agresivni - tim jsem to dostal na ostrost svych nozu - holi chloupky na ruce, vousy na tvari se tim daji nasuho oskrabat, ale dost to taha a jedno misto treba holit tak na 4x nez to vsechny vousy vzdaji. Tim moje vybaveni skoncilo.)

Britvy jsem brousil zasadne tak, ze se kamene/remene s pastou dotykal jak hrbet, tak brit, takze verim, ze jsem vic pomohl nez uskodil.

Ted je otazka co dal, mam tu novy remen nalepeny na prkynku ktery pro ty britvy chci pouzit, ale vaham, mam-li ho necim napoustet, ci nikoli a pokud ano, tak cim. Pripadne mam-li techto pripravku udelat vic a vytvorit z nich brusno-lapovaci radu a cim by mela byt napoustena.

Procital jsem tady forum, ale je tu toho na me najednou trochu moc a uz se v tom topim, tak jako zacatecnik prosim o doporuceni dalsiho kroku k ostrosti, nez se v tom postupne zorientuju a najdu vlastni postup.

Predem dekuji za rady.

EDIT Radgost: přesunuto
adrspach
mentor
Příspěvky: 1774
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Začínáme

Příspěvek od adrspach »

Tak popravde jsi jeste nenabrousil a uz chces obtahovat. Brouseni nozu a britev je zcela odlisne. To ze ti bere chlupy na ruce anebo taha za vousy na tvari to jen potvrzuje. Precti si clanecky specificky o brouseni britev a uvidis. Z toho co jsi popsal bych to videl, ze jsi nekde oprostred az konce faze vyrabeni fazety/roviny britu. A tam teprve to prave brouseni zacina. Ja vim ted jsem te asi nakrk, ale az to jednou udelas tak jak to ma byt tak uvidis ten obovskej rozdil. Bud trpelivy ono se to podda.
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4425
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Začínáme

Příspěvek od PetrS »

Ahoj gilhade,
vítám Tě mezi přáteli nejjemnějších ostří. On náš pan Mistr Kamenů má velikou a rozsáhlou pravdu kterou Ti dokázal vyjádřil vněkolika slovech. :ugeek: Až poprvé okusíš jaké to je mít skutečně nabroušenou Břitvu, tak budeš mít možnost zhodnotit dnešní stupeň nabroušení.
Důležité je, že jsi se do broušení pustil a teď hlavně vytrvat. Pořiď si silné zvětšovadlo a to Ti bude velkým pomocníkem. Pak pročítej zkušenosti kolegů s jednotlivými kameny a postupně se budeš zdokonalovat. Máš dobrý základ - broušení nožů. Když dokonale nabrousíš nůž tak, že vlastní vahou zvládne řezat plátky masa (pomíjím techniku broušení) tak máš základ a začátek pro další zlepšování broušení Břitvy. Pak postupuj do ostrosti skalpelu. Ten při řezání tkáň doslova rozhrnuje. Poté se konečně dostáváš k samotnému broušení ostrosti Břitvy. Jak pravil jeden náš kolega lékař - Břitvou lze úspěšně operovat, ale skalpelem se neoholíš.....
Máš tak vzor jak vysoko se s ostrostí musíš dopracovat.
Přeji Ti hodně trpělivosti a hlavně vytrvalosti.
Zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
gilhad
Donátor
Příspěvky: 71
Registrován: 26 pro 2011, 00:21

Re: Začínáme

Příspěvek od gilhad »

adrspach: Nenakrknul, vubec ne :) Ja vim, ze jsem nekde uprostred cesty. Jenom jsem dorazil tak daleko, jak daleko jsem se to naucil u nozu a ted se ptam, kudy dal, protoze cim cesta za ostrosti u nozu konci, tim u britev teprve zacina. Ale nemaje s britvama zadne zkusenosti nevim, je-li treba nyni shanet dalsi kameny a s jakym gridem, ci zda jit prez ruzne pasty a jake asi, nebo zda je treba se jen ozbrojit trpelivosti a kuzi s kridou a nasledne jen olejem.

Protoze popisy, ktere jsem zatim cetl jsou bud jak udrzovat ostri, ktere jeste vcera bylo plne ostre, nebo jdou odzdola od zcela tupe a rezave britvy, coz je bod, ktery jsem myslim jiz minul. A nevim, kde se k te ceste pripojit, ve ktere jeji fazi. Proto se ptam na radu zkusenejsich a doufam, ze i z meho pouheho popisu dokazi poznat, kde se zrovna s brousenim nalezam a ktery krok by oni volili jako nasledujici (abych se zbytecne nepokousel preskocit nesmyslne daleko vpred, ani se nevracel do mist, ktera uz jsem minul)

PetrS: Dekuji za krasne privitani. Zvetsovadlo si urcite poridim. Krajeni masa zkusim, doma se s nim tak casto nesetkavam, vetsinou vari pritelkyne, nikoli ja a ja vetsinou varim bez masa (ackoli vegetarian nejsem, tak spousta mych oblibenych pokrmu maso neobsahuje). Bezne krajim maso jednim rezem, pokud neni zmrzle, ale podrobneji jsem se tim nezabyval a neexperimentoval. Budu to muset vyzkouset :)
adrspach
mentor
Příspěvky: 1774
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Začínáme

Příspěvek od adrspach »

Tak asi nejdulezitejsi pravidlo pro brouseni je nebat se zacit od zacatku anebo se vratit na predchozi fazi kdyz se nedari anebo presne nevis kde jsi.
Ty faze jsou pro renovovanou britvu:
1.Odbrousit nerovnosti v britu (zuby, praskliny vyrezliny atd)
2.Vytvorit fazetu/rovinu ostri na kamenech gritu okolo 1000 (s novou britvou z fabriky tady vetsinou zacinas)
3.Nabrousit ostri na kamenech v rozmezi 2000-8000 (pak uz muzes jit na remen a holit)
4.Dolestit ostri na kamenech 8000+
5.Obtahnout na cistem remenu.
Pasty se pouzivaji na obnoveni/udrzbu ostri (kdyz uz to zacina trosku tahat) po ukonceni faze 3.

Za zminku stoji i to ze britvy se brousi na kamenech proti britu tedu naopak od vetsiny ostatnich nastroju (teda vetsinou) a na remenu po britu.

S pastama bych vubec nezacinal i kdyz i s nimi jsou techniky ktere se daji pouzit k nabrouseni britvy ale to uz je takova vyssi skola a nevim jestli se oplati se to vubec ucit, protoze kameny mi pripadnou jednoduzzsi, lepsi, rychlejsi a casto i prijemnejsi na oholeni.
Pokud chces brousit par vlastnich britev a mas rozumny balik penez tak velikost kamenu okolo 8x2" (200x50mm) synteticke kombo gritu 220/1000 a pak nejaky pekny belgican na hlavni brouseni a dolesteni by mel stacit.
Pokud celou syntetiku tak neco jako 220, 1000, 4000, 8000 napr Norton nebo King (levnejsi, dostacujici ale tak trochu industrialni- ne kazdemy toto ostri vyhovuje).
A dokoncit na slusnym remenu- brusna pasta neni nevyhnutna akorat kuzi udrzujici pasta ci olej aby remen nevysychal.

Tak uz jen popreju dobrou zabavu a porid si kukr. Sam pouzivam otoceny objektiv ze stare zrcadlovky jak mi doporucil kolega Sparq. Jsou levny, protoze bazary jsou jich plny a lepsi protoze maji skleneny cocky nez najakej spesl kukr z vyrobenej z plastu v Cine. Jo paklize budes mit lepsi cocku tak se napoprve nelekni tech krateru so se pri brouseni vyrabi.
Uživatelský avatar
Radgost
admin
Příspěvky: 3421
Registrován: 13 lis 2008, 15:29

Re: Začínáme

Příspěvek od Radgost »

adrspach píše:Tak asi nejdulezitejsi pravidlo pro brouseni je nebat se zacit od zacatku anebo se vratit na predchozi fazi kdyz se nedari anebo presne nevis kde jsi.
Ty faze jsou pro renovovanou britvu:
1.Odbrousit nerovnosti v britu (zuby, praskliny vyrezliny atd)
2.Vytvorit fazetu/rovinu ostri na kamenech gritu okolo 1000 (s novou britvou z fabriky tady vetsinou zacinas)
3.Nabrousit ostri na kamenech v rozmezi 2000-8000 (pak uz muzes jit na remen a holit)
4.Dolestit ostri na kamenech 8000+
5.Obtahnout na cistem remenu.
Pasty se pouzivaji na obnoveni/udrzbu ostri (kdyz uz to zacina trosku tahat) po ukonceni faze 3.

Za zminku stoji i to ze britvy se brousi na kamenech proti britu tedu naopak od vetsiny ostatnich nastroju (teda vetsinou) a na remenu po britu.

S pastama bych vubec nezacinal i kdyz i s nimi jsou techniky ktere se daji pouzit k nabrouseni britvy ale to uz je takova vyssi skola a nevim jestli se oplati se to vubec ucit, protoze kameny mi pripadnou jednoduzzsi, lepsi, rychlejsi a casto i prijemnejsi na oholeni.
Pokud chces brousit par vlastnich britev a mas rozumny balik penez tak velikost kamenu okolo 8x2" (200x50mm) synteticke kombo gritu 220/1000 a pak nejaky pekny belgican na hlavni brouseni a dolesteni by mel stacit.
Pokud celou syntetiku tak neco jako 220, 1000, 4000, 8000 napr Norton nebo King (levnejsi, dostacujici ale tak trochu industrialni- ne kazdemy toto ostri vyhovuje).
A dokoncit na slusnym remenu- brusna pasta neni nevyhnutna akorat kuzi udrzujici pasta ci olej aby remen nevysychal.

Tak uz jen popreju dobrou zabavu a porid si kukr. Sam pouzivam otoceny objektiv ze stare zrcadlovky jak mi doporucil kolega Sparq. Jsou levny, protoze bazary jsou jich plny a lepsi protoze maji skleneny cocky nez najakej spesl kukr z vyrobenej z plastu v Cine. Jo paklize budes mit lepsi cocku tak se napoprve nelekni tech krateru so se pri brouseni vyrabi.
Čau Adrspachu,
nechtěl bys tohle povídání trochu rozvést? Že bychom jej vrzli na www do sekcke zíklady broušení.
rotavator
Příspěvky: 392
Registrován: 08 črc 2010, 19:49

Re: Začínáme

Příspěvek od rotavator »

gilhad píše:O vanocich jsem dostal par britev po dedeckovi, ve znacne zubozenem stavu (ostri ohnute zpatky do tvaru J, vylomeny kus ostri, vylamane mensi kousicky a tak podobne - desitky let se valely nekde v supliku a byly pouzivany kdovi k cemu). Na jednu si zatim netroufam, ale tri uz jsem jakz takz nahrubo dal do kupy. (Vychazeje z brouseni nozu a toho, co jsem tam zrovna mel po ruce, takze nejdriv brousky z Lanskeho sady, az ostri bylo na pohled rovne, vodni kamen 1000/3000 gritu na odstraneni skrabancu, tady uz krajely papir jak po masle a tesne neholily, pasta UNIPOL bila - agresivni - tim jsem to dostal na ostrost svych nozu - holi chloupky na ruce, vousy na tvari se tim daji nasuho oskrabat, ale dost to taha a jedno misto treba holit tak na 4x nez to vsechny vousy vzdaji. Tim moje vybaveni skoncilo.)

Britvy jsem brousil zasadne tak, ze se kamene/remene s pastou dotykal jak hrbet, tak brit, takze verim, ze jsem vic pomohl nez uskodil.

Ted je otazka co dal, mam tu novy remen nalepeny na prkynku ktery pro ty britvy chci pouzit, ale vaham, mam-li ho necim napoustet, ci nikoli a pokud ano, tak cim. Pripadne mam-li techto pripravku udelat vic a vytvorit z nich brusno-lapovaci radu a cim by mela byt napoustena.

Procital jsem tady forum, ale je tu toho na me najednou trochu moc a uz se v tom topim, tak jako zacatecnik prosim o doporuceni dalsiho kroku k ostrosti, nez se v tom postupne zorientuju a najdu vlastni postup.

Predem dekuji za rady.

EDIT Radgost: přesunuto
Len aby som dodal- britvou nič nekrájať, a hlavne božechráň netestovať ju na papieri, ako popisuješ, to je barbarstvo :roll:
Ale inak držím palce 8-)
Nie je kameň ako kameň.
gilhad
Donátor
Příspěvky: 71
Registrován: 26 pro 2011, 00:21

Re: Začínáme

Příspěvek od gilhad »

Adrspach: Dekuji, presne tohle jsem ted potreboval :)
Pokud muzu posoudit, tak jsem v ramci svych moznosti dorazil k zacatku bodu 3] (grit 3000), pasta nebyl spravny krok, ale nejspis neuskodila moc, takze sezenu kamen 6.000-8.000 grit, lehce prejedu na tom 3.000 co uz mam a budu pokracovat tim novym.

Podle "Broušení břitvy na kameni dle brusiče Jürgena Wynandse"
viewtopic.php?f=13&t=167 by po kameni jeste mohl nasledovat remen chromoxidem, asi bych to zkusil, i stimto mezikrokem, prijde mi, ze na kameni kdyz brousim proti ostri, tak jehlu nevytahnu a pro zacatecnika jako ja ten remen s chromoxidem muze pomoct pokud bych na poslednim kameni to nemel dost dobre udelane, tak dotahnout ten posledni detail pred cistym remenem.

(jine prispevky, ktere popisovaly postup a ktere jsem cetl byly na me trochu moc zasvecene - "nejdriv jsem vytahl japonce, pak cinana"... ale bez znalosti dotycneho jsem grit nebyl schopen odhadnout ani radove. Az se trochu vic otrkam a poznam s mistnimi mistry, tak asi taky budu chapat, co tu vi kazdy, ale to mi jeste nejakou tu dobu zabere :) )

Takze vzhuru do shaneni dalsich nezbytnosti :)

Morvator: Pokud byla britva tak dorasena, jako tyto, tak v patricne fazi (kolem ostrosti nozu, hluboko pod ostrosti britev a s dalsim brousenim pred sebou) mi papir dobre poslouzil k nalezeni nedotazenych mist, kdyz pul britvy kraji, pak kus skube a pak zase kraji, je jasne, ze v miste skubani to chce jeste zapracovat. Samozrejme jakmile opoustim toto pro britvy nepatricne uzemi, tak uz papir nepouzivam. Ale pri prechodu od cehosi, cemu bylo ostri ohnuto zpet do tvaru pismene J k necemu, co se podoba spatne nabrousene britve aspon pri pohledu z dalky mi papir dobre poslouzil :)
gilhad
Donátor
Příspěvky: 71
Registrován: 26 pro 2011, 00:21

Re: Začínáme

Příspěvek od gilhad »

PS: co se krajeni masa tyce, samozrejme to budo zkouset svym nozem, na kterem prislusnou techniku/technologii vyzkousim aplikovat. U britvy pak budu verit, ze pri dodrzeni postupu temito fazemi projde take a testovat ji zacnu az na vlasech. Pokud to z meho predchoziho prispevku vyznelo jinak, pak jsem se spatne vyjadril. (Rozhodne mi nebude vadit mit chvili nuz ostry jako (tupou) britvu, ackoli to nebude mit praktickeho vyuziti. Ale u noze vim, co si moho dovolit a vim jak ho dostat zpet do stavajiciho stavu, at uz po prebrouseni, tak i po ztupeni pri rekneme praci v lese. Takze na nozi zaexperimentuju, pokud se bude darit, zkusim nove znalosti uplatnit i u britvy a dotahnout to jeste dal, kam nuz diky svemu tvaru ostri pochopitelne nemuze.)
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4425
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Začínáme

Příspěvek od PetrS »

A o tom to je - jít stále dál a nacházet nové možnosti.....
Vytrvej a odměnou Ti bude báječné ostří.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Odpovědět

Zpět na „Techniky broušení na kameni“